Tökfélék

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla, •

2020. szeptember 12.

Megosztom:

Tökfélék

Napjaink egyes emberpéldányainak sokkal inkább javára válna, ha a sok zöldség a száján bemenne, ahelyett hogy kijön. Jómagam a zöldségfélék széles és változatos felhasználásával szeretnék ez irányba jó példát mutatni.
Nyári kedvencem a tökfélék családjának bármely zsenge tagja. Habár idén a kertemben nagyobbrészt csak virágot voltak hajlandóak növelni (kisütve az igen zamatos tud lenni), azért egy pár tő termést is hozott. Így kerülhetett tányérunkba jó párszor a cukkinipörkölt nevű fantáziaételem, ami hagyma, paprika, paradicsom, murok és cukkinikockák pörkölésével állítható elő. Az eledel fontos tartozéka a kertből frissen szedett kapor és csombor ága. Igencsak gyorsan fogyó termék, bármilyen fajta fasírttal koronázva.
Másik nagy kedvencünk a cukkinis lecsó, melyből ilyenkor sok üvegnyi adagot a pincébe hordok, majd télen nyári emlékeztetőként csemegézve fogyasztunk. Zöld paradicsommal ízvilága még érdekesebb, idén a kertemben termett mindhármat bele fogom főzni!
Télen egyébként ezt az összeállítást egyéb ételekhez is adagolom, úgymint: óvári szeletre (friss zöldség helyett), egyéb lecsós húsokhoz, levesekbe (szemes paszulyba kimondottan illik), bármilyen főzelékhez, rántottába, sós pitékbe. Minden évben nagyobb adagot készítek, és mégis, tavasszal már csak az üres üvegek pironkodnak a polcokon.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ