ThoSay – Egy márka és ékszer története

Szerző: Juhász Zita • Fotók: ThoSay Design • 2023. február 13.

Megosztom:

ThoSay 

Egy márka és ékszer története

Mindig örömmel tölti el, ha valaki meg szeretné ismerni őt vagy a vállalkozása történetét, hiszen mindenki mögött áll egy történet, melyet valójában meg szeretne osztani. Akár egy-egy részlet vagy szó is inspirációt jelenthet valaki számára belőle, így jutott előrébb a világ is, a mesék és a mesélés által. Anamaria Chiorean és a ThoSay inspiráló története következik.

Honnan az ihlet, melyből a ThoSay márka született?

Előbb vagy utóbb születik egy ötlet valamiből, amit láttál, olvastál vagy hallottál egy adott pillanatban. Olyan érzésed van, hogy ez hozzád passzol, megtalálod magad a történetben. Ezek azok az ötletek, melyek addig nem hagynak nyugodni, amíg álmokká nem formálod őket. Az elmédben születik, majd a szívedbe költözik, ahogy Hamupipőke is mondta: „Az álom a szív kívánsága.” Majd lassan a magad és a mások valóságává alkotod. A ThoSay egy életszakasz kifejezése. Tanulásból, álmokból, kívánságokból és szükségletekből született. A régi és az új találkozása, helyeké és embereké. Rövidebben fogalmazva a szeretet ereje és a természet szépsége inspirálta.

ThoSay – TO SAY

Most, ennyi év után van egy jogi identitása, be van jegyezve és márkaneve is van. Egy üzleti vállalkozás. Több formában is létezett, több név alatt, amíg idáig eljutott. Sok történésre, tanulásra, bátorságra, akaratra és vágyra volt szükség ahhoz, hogy ez az üzlet az legyen, ami, és azt a nevet viselhesse, amit ma. A ThoSay, ejtsd TO SAY azt jelenti, hogy kimondani, kifejezni. Ez az én kifejezési formám, én így mondom el a mesémet. A ThoSay egy egyszerű név. Pedig amikor a gyermekednek nevet választasz, akkor is sokat gondolkodsz, nem igaz? 9 hónapod van rá. Mi két nevet is választottunk a fiunk számára. Legalább egyet kedveljen. És tudod mit? Az édesapja által választott nevet szereti, nem azt, melyet én, az anyja adtam neki. Ma ez a két név alkotja a márka nevét, melyről beszélünk. A fiamat Thomas Sashá-nak hívják, innen ered a ThoSay.

Események és emberek

Említettem, hogy a márka több formában létezett, amíg azzá vált, ami ma is. Zárójelben megemlítem, hogy néha olyan érzésünk van, hog értelmetlen dolgokat csinálunk, előre mozgatunk olyan dolgokat, melyek nem visznek minket sehová. Mégsem akarunk leállni velük, mert önmagában a haladás az, ami előnyt jelent. Lehet pillanatnyilag nem tetszik, amit meg kell tennünk. Nem teljesedünk ki. De egy ponton túl a dolgok kezdenek összeállni, olyan ez mint egy kirakós. Tehetetlenül nézel a darabkákra és nem is jön, hogy hozzá kezdj, aztán kis pakolgatás után, néhány illeszkedő forma után bátorságot kapsz. Ha van elég türelmünk akkor nem veszünk el, nem veszítjük el a magunkba vetett hitet. Ha visszatekintünk honnan indultunk, nagy esélyei vannak, hogy kitisztuljanak, összeálljanak dolgaink. Hová is szeretnék kilyukadni ezáltal? Oda, hogy néha az Univerzummal is el kell hitetnünk, hogy pontosan tudjuk mit csinálunk, még akkor is, ha nem. Mert pontosan azok a dolgok, amiket csinálsz, hozhatják el neked azokat az embereket vagy helyzeteket, melyekből erőt meríthetsz, amikre nem is számítottál. A ThoSay erről is szól. Az együttlétről. Nem hiszek a „Csak én elég vagyok” koncepcióban és abban sem, hogy egyedül jövünk a világra. Sosem vagyunk egyedül. A szívünk egy másik szív mellett kezd dobogni, egy élet életet ad egy másiknak. Nem egyedül írjuk a történeteinket, abban ugyan mi lenne a szórakoztató?!

ThoSay egy mese az együtt töltött időről

A Safir ékszergyár, mellyel együttműködöm, egy kis családi vállalkozás az ország déli részéből, egy fotósorozat készítése közben fedeztem fel őket. Egy barátnőm által jutottam el oda, amikor bébiszittert kerestem. Végül béboszittert nem találtam, talán mert nem is arra volt szükségem, hanem barátságot találtam és egy helyet, ahol az ihletem életet és művészi formát ölt.

Kit szólít meg a márka?

Ha a termékek árára gondolsz, akkor a középosztályt leginkább. A ThoSay egy olyan márka, mely a részletekre fordítja a figyelmet, az anyagok minőségére és olyan apróságokra, melyek sokszor szabad szemmel nem is láthatóak. Nincsenek nagy készleteink és nem is szeretnénk ezt. Ahogyan már mondtam, a részletekről, a finomságról, az egyszerűségről és az üzenetről szól, amit minden darab közvetít. Innen is a név, ThoSay, kifejezni. Azt akarjuk, hogy minden vásárló érezze ezt az energiát, amint felfedezi ezt a világot. Hinni akarom, hogy létezik a ThoSay világa, ahová, ha egyszer belépsz, szeretni fogsz itt időzni. Eszedbe juttatja milyen különleges vagy és sohasem vagy egyedül. Minden darabbal el akarom mondani, hogy rajtad áll, hogy a szeretetet és a természet tiszteletét választod-e.

Melyek a fő motívumok melyeket használsz? Milyen jelentéssel bírnak?

A kisfiam most 7 éves. Iskolás. Egyik reggel úton az iskolába a korán kelésről és hasonló egyszerű dolgokról beszélgettem vele. Érkezéskor megöleltem és szép napot kívántam neki, mint általában, de pluszba megemlítettem neki, hogy szeretem elkészíteni neki az uzsonnáját és az iskolába hozni őt. A válasza annyi volt, hogy anya, te mindent szeretsz. Itt a válasz egy része. A szeretetet választottam, de ez nem mindig kényelmes. A szeretet különböző érzésekkel jár. A lényeg az is, ha egyszer ezt választod, engedd megnyilvánulni. A szív az egyik ThoSay motívum. Egy elkötelezettség szeretet és élet iránt. A másik motívum, mely nem kevésbé fontos, az elefánt. Mágikus lény a számomra. Mindig is szerettem. Egy másik döntésem hozadéka, hisz a családot választottam. Az elefánt családközpontú. Érez, megóv és döntéseket hoz. Örül, nevet és sír. Mindig ott van, jóban és rosszban. A természetben él és erős, emiatt is nevezném a környezete mérnökének. Az elefántbébit választottam az öröm és a kíváncsisága miatt, amiatt, mert mindig barátokat próbál szerezni.

Az ékszer a léleknek van kreálva. Mit jelent egy mai nő számára az ékszer?

Egyszer egy ThoSay ékszert rendelőtől kaptam ezt az üzenetet: „Megengedhettem volna magamnak, hogy bármilyen neves dizájner darabot megvásárolhassak a piacról. Hosszú idő óta nem azért viselek egy ékszert, mert szép. Akkor viselem, ha története van, ha kötni tudom valamihez. A szívet választottam, mint egy emlékeztetőt, hogy a válasz a szeretet. A világ minden problémájára. Hogy miért a ThoSay szívecskéje a világ megannyi ilyen motívuma közül? Az érzés miatt, a története miatt.” A vásárlóm a weboldalunkon elérhető történetre utal, melyben arról a pillanatról mesélek, amikor elkezdett körvonalazódni az elhatározásom, hogy olyan ékszereket készítsek, melyek a világot bejárva megörvendeztetik a szíveket. New Yorkban álltam egy híres ékszerészet kirakata előtt. Álom volt csak akkor még, hogy művészetet fogok teremteni aranyból és gyémántból. Szerintem a művészet a lélekhez szól, és ez az, amit egy mai nő egy ékszerben keres.

Leírnád egy ékszereid útját?

Ha arra az útra gondolsz, amit az ékszer az ötlettől az otthonodig megtesz, akkor már az is szórakoztató, hogy sosem tudhatod, mikor születik egy ötlet, lehet épp abban a pillanatban, amikor nem is gondolnád. Ha nem adsz teret neki, talál majd másik gazdát. Éjjelente is megesik velem, hogy felébredek egy ötlettel a fejemben, de nem mászok ki az ágyból miatta, inkább koncentrálok és próbálom megjegyezni. Megtörténik ez az inspirációs szövegekkel is, melyeket a blogomra írok. S tudod mit? Reggel mintha mi sem történt volna. A Múzsa jött, ruhám ujjánál fogva elragadott, s mikor látta, hogy nincs kivel, akkor továbbállt. Az ötlet valójában sok-sok rajzolgatás után a technikusok asztalára kerül az ékszergyárban. Ha javítást igényel a rajz, együtt elvégezzük. Méretekről, apró részletekről van itt szó, melyek a végső eredményhez vezetnek. Aztán a gyártási folyamatba lép a termék. Miután a kötelező engedélyeken és igazolásokon átesik, visszatér hozzám. Tőlem pedig szépen fadobozba csomagolva a végső tulajdonosához kerül. Azt hiszem, hogy a ThoSay egy tiszta képet ad arról, hogyan is működik ma egy vállalkozás, a technológia világában és a pandémia után. Bárki, bárhol alkothat addig megvalósíthatatlannak vélt dolgokat, ha összekapcsolod a dolgokat és emberi kapcsolatokat hozol létre. A rajz tőlem, bárhol is legyek, pillanatokon belül megérkezhet Bukarestbe. Pár nap távlatában pedig a kész, csomagolt termék egy szatmári dobozban pedig akár az óceánon túlra is.

Mi a kapcsolat az ékszerek, ruhák és a bögrék között?

A ThoSay egy dizájnmárka. Az ékszer a központi termék, ha lehet így fogalmazni, hiszen az volt az első. Minden, ami divat és otthondekoráció, az a koncepció része. A szív és az elefánt motívum feltűnnek itt is. Mindent szeretek, aminek kapucnija van. A legelegánsabb zakóra is kapucnit tennék. Amit amúgy is megteszek, de nem fednék fel még sok mindent. Ezen a télen egy limitált kollekcióm volt piros kapucnis pulóverekből a család minden tagjának szánva, mint egy kis emlékeztető a szeretetről, az együttlétről és a családról. A kollekciónak az ETERNAL nevet adtam és jövő karácsonykor is elérhető lesz. A ThoSay bögréknek különleges jelentésük van, hiszen szeretem a reggeleket, melyek frissen őrölt kávétól illatoznak és a meleget, mely átjárja a kezed, amint megérinted a bögréd, amint beletöltöd a kávéd vagy teád. Igazi porcelánból terveztem a bögrét, elég vastag fallal ahhoz, hogy melegen tartsa az italt és megőrizze annak minőségét hosszabb ideig, mint csak percek. Hosszas keresgélés után Kolozsváron találtam rá a Logo Cups-ra. A tökéletes hely, elhivatott emberekkel, akik profin változtatják a porcelánt és a kerámiát otthoni eszközökké. Van egy kollekciónk, amit Love Travel-nek hívnak, mintegy elismerésként a pandémia és a bezártság utáni lehetőségeknek, a másik bögrekollekcióm része az ETERNAL-nak és azt juttatja eszünkbe, hogy a szeretet egy döntés, amelyet mindennap meghozhatunk, továbbá a szeretet otthonról ered.

Barátsággal és tisztelettel a természet iránt

A hegyekben születtem és nőttem föl. A hegyek szívében pontosabban. Mindennel meg volt fűszerezve a gyerekkorom. Jóval és rosszal egyaránt. Amire emlékezni szeretnék és amit tovább akarok adni, az az, amit a természettől kaptam. A tiszta forrásokból, melyekből ittam, vízesésekből, melyekben hahotázva fürödtünk. Vadakból, melyek megjelentek egy-egy pillanatra, majd eltűntek az erdőben. Mesebeli pillanatok voltak. Pillanatok, melyekben az idő nem moccant. Őzek, nyuszik és néha ijesztő állatok is. Rájuk szívesen emlékezem. Az erdőben való játékokra, a hegyek megmászására és a völgyekben való szaladgálásra. A természet csak adott számomra és most eljött a pillanat, hogy én is visszaadjak neki. Olyan embereket választottam magam köré, akik szintén ezeken az értékeken osztoznak. A fadobozaink felújított fából, vagy nagyobb bútordarabok maradékaiból készülnek a Carell Woodworks-nak köszönhetően, a kartondobozok, amelyek a csomagolás részét képezik szintén újrahasznosított papírból készülnek. A szállításhoz pedig újra felhasználjuk a beszállítóktól érkező dobozokat, a szövetek pedig organikus pamutból és más újrahasznosított anyagból készülnek.
Végezetül pedig annak apropóján, hogy egy olyan márkáról beszélünk mely a pandémia alatt alakult ki, most könnyedén meséltem erről anélkül, hogy egy maszkot viseltem volna. Sőt meg is ölelhetjük egymást, mert most már szabad. Oly banális dolgoknak tűnnek, mégis oly sokat számítanak. Pont ez a ThoSay. Egy emlékeztető a kis dolgokról, melyekről azt hisszük magától értetődőek és emiatt már nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget. Aztán arra eszmélünk fel, hogy ezek a dolgok voltak azok, melyek igazán számítottak. A szeretet ereje és a természet szépsége egy olyan világban, ahol a választás a mi kezünkben van. Különlegesek vagyunk és mindannyian írhatunk egy-egy szép történetet, amely másokat inspirál.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS