Tekercs

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Balázs Árpád • 2024. január 6.

Megosztom:

Tekercs

Van, akinek a tekercs szóról a mosógép jut eszébe (habár ez egyre kevésbé, mert az újratekercselés is hősi halált halt a globalizáció színpadán), aztán a könyvtekercs (szintén elhunyt a középkor derekán) meg a Pavlova és diós/mákos tekercs (mennyeien finom derékbőségellenségek). Jómagam egy szép nap betévedtem a tekercsreceptek susnyákosába, és azóta sem nagyon bírok kikeveredni az információk sűrű bozótjából. Merthogy van sós meg édes tojástekkercs, tavaszi, meg friss, buroktól és beltartalomtól függően. Kedvencem tán a friss, látványossága és egzotikussága miatt. Szilveszteri asztalok éke lehet, mindenképp!
Hozzávalók: rizslap, garnélarák, csirkehús, sertéshús, gomba, zöldségek (murok, paprika, uborka, retek, zöldhagyma, saláta…), fűszerek (gyömbér, bors, chili, szójaszósz, halszósz, menta, koriander…)
Elkészítése: a húsokat megsütjük, a rizstésztát megfőzzük, a zöldségeket felaprítjuk. Az asztalon mindent hozzávalót magunk elé készítünk, ráadásként egy tál nagyon meleg vizet a rizslapnak (egy olyan rossz tulajdonsággal rendelkezik, hogy hamar kihűl, ezért gyakran újra kell melegíteni). Puhulásig áztatjuk a rizslapot, majd a közepére halmozzuk mindazt, amit pillanatnyilag fogyasztani szeretnénk (és van is belőle otthon). E fotón szereplő példányokban garnéla, gomba, murok, paprika, saláta és rizstészta bujkál, nyomokban metélőhagyma virágokat is tartalmaz. A rizslap két oldalát behajtjuk, majd szorosan feltekerjük.  Mindezt addig ismételgetjük, míg türelmünk, éhségünk és a hozzávalók engedik. A kész termék mellé mindenféle mártogatósokat kínálhatunk, például, édes- savanyút, hogy mindez földrajzilag is nagyjából stimmeljen.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ