Tankönny – Marika, a csendes

Szerző: Aczél Dóra • Fotók: Grund School, Unsplash • 2023. december 18.

Megosztom:

Tankönny –

Marika, a csendes

Pedig ott van az osztályban. A sarokban, vagy épp egy láthatatlan padban. Valaki háta mögött. Általában a névsorolvasásnál derül ez ki. Egyébként nem látszik. Nem akar látszani. Azt hinnénk, hogy nem kér figyelmet, hogy neki ez így jó. Megy, ahová a többség megy, csinálja, amit a többség csinál. Csakhogy ne legyen látható.
Mert Marika sincs benne a gyereknevelési nagykönyvben. Ha benne lenne, akkor is megkérné a könyv íróit, hogy valahová olyan helyre rakják, ahol nem látszik. De nem kéri meg, mert az kommunikációt igényel, a kommunikáció pedig társas kapcsolatot, láthatóságot.

Marika az, aki nem nem-kéri-a-figyelmet, hanem egy másfajta figyelem kell neki.

Ismertetőjelei:

 • Kaméleon. Igyekszik a környezetbe minél tökéletesebben beleolvadni. Nem öltözik kirívóan, annak örül a legjobban, ha egyenruhába kell járni, így minél inkább a tapéta része lehet.
 • A névsorolvasásnál alig hallhatóan fogja mondani a nevét.
 • Fél a saját hangjától, ezért nem is beszél. Ha meg kell szólalnia az osztály előtt, akkor általában lefagy. Ez amúgy nem csak azért van, mert fél a saját hangjától, hanem mert… fél a nyilvánosságtól. Nem szeret semmi olyan tevékenységben részt venni, ami szereplést igényel. Retteg attól, hogy egyedül kiálljon az osztály elé, és őt nézzék.
 • Az agya amúgy egy szivacs. Minden részletet észrevesz, lát, analizál. Tudja, hogy ki milyen zoknit húzott aznap, tudja, hogy biológiából mit mondott rosszul a tanár, tudja, hogy milyen a krétának hangja a táblán. A nyári táborokban pedig tudja, hogy a természetbúvár programon a programtartó milyen bogarakat hozott, és hogy melyiknek volt letörve a szárnyának egy darabkája.
 • Marika kiemelten szabálykövető. Ha kicsengetnek, kimegy szünetre, akkor eszik, mikor uzsonnaszünet van, akkor iszik, mikor a tanító néni vagy a programtartó azt mondja, hogy lehet.
 • Nem kérdez még akkor sem, ha nem érti. Majd hazamegy és elolvas két könyvet, és az egész internetet kiolvassa, meglesz a válasza, de nem fogja felemelni sosem a kezét, hogy kérdezzen vissza valami érthetetlenségre.
 • Nem fogja sosem nyújtani a kezét, még akkor sem, ha tudja a választ a kérdésre.
 • Nem kizárt, hogy Marikának van egy plüssállata, egy kabalája, egy rongyikája, ami mindig vele van. Ez az ő biztos pontja.

Mit lehet csinálni?:

Vajon mit tudunk csinálni Marikával, hogy érezze ő is, és a csapat is, hogy rettentően értékes tagja.
 • Lenyűgözi főképp a természettudomány. Ezt viszont csak akkor lehet megtudni, ha olyan technikákat vetünk be, amelyek nem klasszikusak. Feleltetni nem ér, szerepeltetni nem ér, hiszen lefagy, akkora nagy benne a gát, hogy elzárják a száját. Gócot és görcsöt fog érezni az egész teste, szavakat és gondolatokat így nem tudunk kiszedni belőle.
 • Meg kell értenünk, hogy a tudásfelmérésnek rengeteg módja van. Mivel Marika egy két lábon járó lexikon, imádja az egyéni munkát: adjunk neki teret erre. Írjon enciklopédiát, könyvet, olyan plakátot, amit nem kell majd bemutatni az osztály előtt.
 • Adjunk neki olyan füzetet, amibe jegyzetelhet, leírhatja napközben a kérdéseit, amit nap végén odaadhat a tanítónak, a programtartónak.
 • Postaláda: hozzunk létre egy postaládát az osztályban, táborban, ahol bárki írhat bárkinek. Ne lepődjünk meg, ha azt tapasztaljuk, hogy Marika mindenkinek személyre szabott levelet ír, kedveset, felemelőt.
 • Az osztályban, táborban adjunk sok teret arra, hogy a gyerekek csapatban dolgozzanak, bátran jelöljük ki a feladatokat előre: Marika legyen a megfigyelő, ellenőrző vagy adatelemző. Kerüljük az elején azokat a feladatokat, amelyek megoldása fizikai kontaktust igényel a gyerekek részéről. Ha mégsem, akkor ne lepődjünk meg, hogy Marika leizzad és pánikrohamot fog kapni. (Nem, de közel fog állni hozzá. Azért nem fog pánikrohamot kapni, mert akkor ő lesz a figyelem központjába, és ugyebár Marika és a figyelem központja…)
 • Ha csoportos, osztályszintű feladatban gondolkodunk, nagyon fontos lesz a csoportos VISSZAJELZÉS a közös munkára. Ebben a visszajelzésben nekünk kell rávilágítani egy-egy gyerek működésére. Ilyenkor bátran emeljük ki Marika csendes szerepét, mondjuk el, hogy mennyire fontos, hogy a csoportban legyen egy analizáló és lexikális tudásforrás. Ezt Marika díjazni fogja, de ne vigyük túlzásba a dicséretet sem, egy-két mondat épp elég. Ha túlzásba visszük Marika kényelmetlenül fogja érezni magát, és kontraproduktívak leszünk.
 • Felnőttek társaságát és figyelmét igényli, de nem tudja kérni. Marikára szánjunk időt, szünetben menjünk hozzá, kérdezzünk tőle valami tudománnyal kapcsolatosat, kérdezzük meg, hogy mi volt a kedvence az órán, kérdezzük meg, hogy milyen könyveket szokott olvasni. Ilyenkor Marika nem fog félni a hangjától.
Van Marika az osztályodban? Találkoztál vele táborban, gyerekfoglalkozáson? Mesélj róla, mit csináltál?

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ