Székely almáshús

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2019. október 15.

Megosztom:

Székely almáshús

A narancsos pekingi kacsa erdélyi változata. A székely ember vízzel főz, és keleti fűszerek, meg gyümölcsök helyett leakaszt a fáról egy-egy almát, ha netán sütni akar. Kacsa helyett pedig inkább disznóhúst használ.
Ugyanis ezt hagyták meg az istállóban eleinknek az iszlám törökök, akiknek vallása tiltotta a fogyasztását, mondván, hogy nem tiszta állat (igaz, én még egy marhát sem láttam mosakodni). Ugyanakkor alkoholt sem ihattak hódítóink, aztán, hogy kárba ne vesszen, bekapták az őslakosok. Jól belénk is ivódtak ezek a szokások, azóta is disznóhúst eszünk, az alkoholt pedig még véletlenül sem a csizma szárába öntjük. Hanem a meggytermésre, például. Ennyit a török örökségről. Mindenképp, jól megjártuk!
Nosza, kanyarodjunk vissza inkább a székely almáshús elkészítéséhez. Ez roppant egyszerű, ízvilágában ellenben csak úgy kavarog a sok színes íz:
  • sertéskarajt ölel a vaj,
  • liszt,
  • alma és
  • tárkony.
A vajon pirított karajt sózom, a tárkonnyal ízesítem, majd felöntöm vízzel.

Így párolom puhára, majd mellédobok 4 felszeletelt almát. További 5 percig párolom, ezután a húst kiveszem és felszeletelem.

A levét kevés vízzel elkevert liszttel behabarom, végül ezzel meglocsolva tálalom a húst. Krumplipüre, nudli, granadírmars találó kísérője lehet!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS