Sóbányák lenyűgöző világa

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. június 7.

Megosztom:

Sóbányák lenyűgöző világa

Hegyekkel tarkított országunk sóban gazdag. Így nem véletlen, hogy az évszázadok során sóbányák egész arzenálját sorakoztatták fel. Azonban amíg régen csak a bányászok birodalmául szolgált a föld alatt mélyen elrejtett tárnák világa, addig napjainkban egyre több bányát nyitnak meg a nagyközönség előtt. A sóbányaturizmus valósággal szárnyal.
A sóbányák egészségünkre gyakorolt hatása vitathatatlan. A felső légúti megbetegedések, az asztma és különböző bőrbetegségek kikúrálására is kimondottan javallt. Ám úgy gondolom, hogy a sóbányákról alkotott képünk ezen a szinten többnyire megreked. De azt tudjuk, hogy országunk melyik sóbányája birtokolja Európa egyik legnagyobb só készletét? Melyik tárna rejti a világ talán egyetlen szubterrán óriáskerekét? És rá tudnánk hibázni, hogy hol található a legnagyobb kiterjedésű földalatti templom? Itt és most ezekre és még sok más kérdésre szeretném megadni a meglepő választ.

Ocnele Mari sóbánya – Ocnele Mari, Olt megye

Râmnicu Vâlceától 8 kilométerre található Románia délnyugati szegletének legfontosabb bányavárosa, Ocnele Mari. A bányászat történelme messzi időkre tekint vissza, ám tényleges sókitermelésről csak a 18. század első felétől beszélhetünk. A helyszín jelentősége már csak az itt található római clastrum, Buridava miatt is kimagasló.
A sóbányát 2009-ben nyitották meg a nagyközönség számára, és azóta kimondottan népszerű turisztikai célpont. A 29 méter mélységben található sóbányát autóbusszal lehet megközelíteni. A látogatók részére kialakított egyetlen, 8 méter magas termet hatalmas oszloprendszer tagolja, ahol számos sportolási lehetőség (kosárlabda, asztalitenisz, futball, gokart, tollaslabda stb.), játszótér, étkezdék, borpince, szuveníres boltok, mozi, múzeum, és nem utolsó sorban az ország legnagyobb földalatti temploma várja a turistákat. A bánya számos ülőalkalmatossággal, asztallal rendelkezik. Falait igazán különleges és mondhatni egyedi minták díszítik. A sóbánya átlaghőmérséklete 13–15 Celsius- fok, érdemes melegen öltözni.
Ocnele Mari környéke is tartogat meglepetéseket. A közelben sós fürdő található, valamint híres üdülőtelepek is tarkítják a tájat, mint például Căciulata és Călimănești.

Parajdi sóbánya – Parajd, Hargita megye

Parajd már a rómaiak korában is ismert sóvidék volt, bár akkor még nem ezen a néven volt ismeretes, és a bányászat alatt nem a szó szoros értelmében vett kitermelésre kell gondolni. Kezdetekben felszíni bányászat folyt és a 15. századtól székely sóként emlegették. Rengeteg embernek biztosított megélhetést. Földalatti kitermelésről a 18. század közepétől tehetünk említést, a század végére pedig módszeres bányászat alakult ki. A parajdi bánya sókészlete nem csak az országban, de egész Európában az egyik legnagyobb (több száz évre elegendő). Ez teszi a parajdi sóbányát igazán különlegessé. Valóságos kincseskamra.
A publikumnak 1960-ban nyitották meg a szervezetre kifejtett jótékony hatása végett. Egyre divatosabbá váltak a gyógykezelések, népszerűségének azonban a bányaturizmus adott igazi lendületet. Az előre kialakított gyógykezelésre szánt termek még nem a jelenlegi helyszínen foglaltak helyet. Idővel az 50-es szintre helyezték át, mely 120 méter mélyen található és 1250 méter hosszú alagúton lehet autóbusszal megközelíteni.  A látogatható, több tárnás bányarész jellegzetessége, hogy két, egymás fölötti szinten van kialakítva játszótér, kalandpark, internetklub, kávézók, étkezdék, borpincék, szuveníres boltok, ökumenikus kápolna, sporttevékenységek, 3D-s mozi, múzeum, ülőalkalmatosságok sora, és 16 Celsius-fok várja a látogatókat.
A sóbánya környéke itt is számos egyéb látnivalót kínál a turisták számára: a bánya közvetlen közelében sós vizes strand, pillangóház, valamint a napos időben kimondottan ajánlott sóvidék is felkereshető.

Tordai sóbánya – Torda, Kolozs megye

A város régi latin neve Potaissa volt, így nem meglepő, hogy a sóbányászat is messzi időkre tekint vissza. A tényleges bányászat megjelenését a 11–13. századra datálják. Erdély egyik legfontosabb sóbányájaként tartják számon. A turizmus számára 2010-ben adták át az ország egyik legmodernebb és egyben legizgalmasabb látogatható sóbányáját. Több különleges helyiséggel is rendelkezik, köztük a Mária Terézia tárna, a Rudolf tárna, a Névsorolvasás terme, és a Só malom terme. Mindegyik helyiség egyedi látnivalókkal várja a turistákat a 12 Celsius-fokos hőmérsékletben. A bányát egyébként gyalogosan lehet felfedezni: lépcsőn és lifttel lehet lejutni az alsóbb szintekre.
A Névsorolvasás terme a Gazdagok lépcsőjéről híres, melyet kimondottan csak a nemesek számára építettek. A lépcsőház fenyőfából készült, jellegzetessége abban rejlik, hogy a gyanta semlegesíti a sót, így nem kristályosodik, valamint a fenyőfa egyik tulajdonsága, hogy nem törik hirtelen, hanem előjelei vannak pusztulásának, így nem okoz végzetes meglepetéseket.
A Rudolf tárna testesíti meg a sóbánya legnagyobb termét. Először a grandiózus terem teraszára érünk ki, ahonnan 13 emelet mélységbe lehet leereszkedni. Gyalogosan 172 lépcsőfokot kell megtennünk, de választhatjuk az üvegfalas panoráma liftet is. A Rudolf tárna alján számtalan szórakozási lehetőség várja a látogatókat. Itt található, világviszonylatban is talán az egyetlen, a 20 méter magas földalatti óriáskerék. A Rudolf tárna érdekességeit már csak a Mária Terézia tárna extravaganciája tudja felülmúlni, hisz a tárna egy valóságos földalatti tavat rejt a mélyben, közepén egy kis sószigettel. A 90 méter magas harangban akár csónakázni is lehet. A Mária Terézia tárnát lifttel lehet megközelíteni a Rudolf tárnán keresztül. A két tárna tulajdonképpen kapcsolatban vagy egymással, így a Rudolf tárna erkélyéről csodálatos látvány tárul a mélység csendjében pihenő tó vizére is.

A bánya továbbá egy múzeummal is várja a látogatókat, ahol a bányában zajlott kitermelési folyamatokkal lehet megismerkedni, valamint szemtanúi lehetünk egy olyan, lovak által hajtott sómalomnak, mely jelenleg is eredeti helyén található, ez Európa-szinten egyedinek számít.

A bánya környékét is érdemes feltérképezni, hisz Tordán is van sósfürdő, valamint a közelben található a híres, látnivalókban gazdag Tordai-hasadék is.
További látogatható sóbányák Románia területén: Slănic Prahova (Salina Slănic Prahova), Cacica (Salina Cacica), Târgu Ocna (Salina Târgu Ocna).
A sóbányák az egészség és a gyógyulás megtestesült jelképei, ám kiváló szórakozási lehetőséget nyújtanak a kalandvágyó lelkűeknek is. A tárnák sóval átitatott levegője úgy kicsiknek, mint nagyoknak ajánlott, és közben betekintést nyerhetünk a földalatti labirintusok letűnt életébe, a hajdani bányászat mikéntjébe, és tudomást szerezhetünk egyéb más érdekességekről is. Ha nem vagy klausztrofóbiás és bátorságod mentőövére felcsatoltad Ariadné fonalát, megéri megismerkedni a sóbányák világával, melyekről csak odalent, több méter mélységben nyerhetünk egy életre szóló, teljes képet!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ