Pucold ki az életed – avagy hogyan böjtölj egy kicsit másképp

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. március 31.

Megosztom:

Pucold ki az életed – avagy hogyan böjtölj egy kicsit másképp

Nagyböjt van. Egy csomó írás jelenik meg arról, hogy mit és hogyan egyél, hogy miért jó böjtölni, hogy milyen előnyei vannak, hogy mire kell odafigyelni, hogy ne árts vele magadnak stb. Írnak erről egészségügyi és vallási szempontból is.
Ez mind szép és jó. Azonban amit még ennél is fontosabbnak tartok coachként, az az, hogy a böjt mindig rólad szóljon. Ne külső nyomás miatt vágj bele. Ne csak azért, mert olvastad, hogy ez jó lesz a testednek, az egészségednek, ne csak azért, mert ezt elvárja tőled a vallásod, a közösséged, ahova tartozol. Mindez lehet egy kezdeti löket, ami elindít, a motivációd viszont belülről jöjjön, és szóljon rólad. Csak így van igazán értelme. Én a test-lélek-szellem egységében hiszek. Ezért fontos, hogy ne csak egészségügyi, és ne csak lelki, szellemi (vallási, spirituális) szempontok miatt böjtölj.
Ami szerintem igazán fontos a böjtben, az az, hogy egy megtisztulási folyamatnak ad lehetőséget. Élj vele! Az, hogy nem eszel húst, cukrot, fehér lisztet, hogy több vizet iszol, több zöldséget, gyümölcsöt eszel, segít a testednek, hogy tisztuljon, hogy újraindítsa magát. Azonban ne állj meg csak a testi tisztításnál. Menj tovább. Nézd meg, hogy az életed melyik területe, területei szorulnak tisztításra. Pucold ki mindazt, amire nincs már szükséged, ami lehúz, ami elveszi az energiádat, ami nem épít, hanem rombol, ami többet árt, mint használ, ami nem tesz boldoggá, ami nem okoz örömöt.
A nagyböjt lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit magadba vonulj vissza, hogy befelé figyelj, hogy kapcsolódj önmagadhoz, hogy mérlegelj, hogy megszabadulj, elengedj és újratervezz.
Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
1. Egy 1-től 10-es skálán mennyire vagyok most boldog?
2. Mi az, ami boldoggá tesz? (Írj listát ezekről)
3. Mi az, ami boldogtalanná? (Írj listát ezekről)
4. Mire van szükségem?
5. Mit szeretnék? (célok, tervek, álmok)
6. Kik azok a személyek az életemben, akikre mindig számíthatok, akik elfogadnak, és akik úgy szeretnek engem, amilyen vagyok?
7. Kik azok a személyek, akik folyton kritizálnak, akik csak feltétellel szeretnek?
8. Milyen erőforrásaim vannak? Mi az, ami tölt?
9. Mi az, ami elveszi az energiámat?
10. Mi lenne az a 3 cél, ami legrövidebb időn belül megváltoztatná jó irányba az életem?
11. Milyen konkrét lépéseket kellene megtegyek azért, hogy ez a 3 cél megvalósuljon?
Jó munkát magaddal és megtisztulást a nagyböjti, időszakban.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ