Pokapi, a név eredete

Szerző: Barabás Szidónia •  Fotók: Szabó Katalin, Barabás Szidónia  • 2019. december 19.

Megosztom:

Pokapi, a név eredete

Miután körvonalazódott a csapat összetétele, meghatároztuk a célközönségünket, az elveinket, a stílusunkat és a módszereinket. Ezt követte egy tetszetős név kiválasztása, az első mese megírása és illusztrálása. Ebben a bejegyzésben a név eredetéről és történetéről fogok mesélni.

Első próbálkozás: KatSziZsa

Kezdetben a saját keresztneveink kombinációjában gondolkodtunk, ami izgalmas elképzelés volt. A legjobb párosításnak a KatSziZsát találtuk, de hamar rájöttünk, ha más nyelven is szeretnénk promoválni a meséinket, akkor ez nem egy szerencsés választás.

Második próbálkozás: MesÉN

A következő elképzelésünk a mese köré épült, úgy gondoltuk, az nagyon reprezentatív név lenne és könnyen hozzánk köthető. Ilyen nevek születtek tehát: Mesés én, mesÉN, Hősítők, Én a mese közepén, Mesekert, Mesekút, Meseház, Mesevár. Most is szimpatikusak, de akárcsak az előző próbálkozásunk esetében, ezek a nevek nem bizonyultak univerzálisaknak.

Harmadik próbálkozás: véletlenszerű betűpárosítás

Ekkor született meg a véletlenszerű betűk párosítása. Jelentésük ugyan nincs, de nagyon hangzatosak. Ilyenek voltak a következők: TomTom , MükMük, Kunku, Nukuku, Edibedi, ZegZug, UkMuk, Tente, Kuvik, Esemese, Tilituli, mimi-momo. Ha eddig a ködben tapogatóztunk, akkor most láttuk kitisztulni a határt. Éreztük, hogy a játékosság az, amit mi keresünk. Legyen hát a névünk játékos, könnyed, fülbemászó, furfangos.

Találkozás az okapival

Több órányi gondolkodás után felmerült a kabalaállat gondolata, ami nagyon gyerekbarátnak tűnt, ezért egyből elnyerte a tetszésünket. Bagoly volt az első jelöltünk, hisz ő a bőlcsesség jelképe, de túl közhelyesnek találtuk, ezért olyan ismeretlen állatok iránt kezdtünk el keresgélni, amelyek neve több nyelven is könnyen ejthető.

Így bukkantunk rá az okapira, akinek nemcsak neve volt mesébe illő, hanem a kinézete is: picit zsiráf is meg zebra is, már-már mesebeli lény.

Ez lesz az!

Ahogy egyre több képet találtunk és cikket olvastunk róla, egyre jobban megkedveltük őt. Már csak az maradt hátra, hogy találjunk neki egy hozzá illő nevet.

Mi legyen az okapink neve?

Valami könnyű, játékos, akár összecsengő is. Így lett a neve Popi. Ő lett Popi, az okapi. Igen! Ez az! Szimpatikus volt nekünk. Innen már csak egy apró lépés volt a két szó összevonása: POkaPI, ami tartalmazza mind a Popit, mind az Okapit. És ami a legjobb, hogy minden elvárásunknak eleget tett: játékos, fülbemászó, nemzetközi, semmit- és sokatmondó egyszerre, na meg kabalát is találtunk. Így lettünk mi Pokapi, Popi pedig a mi kis okapi kabalánk és a mesék visszatérő szereplője.

Popi, a mi kabalánk és lelkitársunk

Kati buzgón hozzálátott megtervezni őt. Az első változat egy fekete kontúralak volt, amiből aztán kinőtte magát a mostani Popi, a sokszínű, játékos és barátságos okapi csemete. Gyorsan a szívünkhöz nőtt. Nagyon jó társnak bizonyult. Mindenhova elkísért, elkísér bennünket: vásárokba, nyaralni, kirándulni, konferenciára vagy éppenséggel családi eseményekre. Sőt az adventi kalendárium feladatait is vele együtt végezzük. Nagyon jó játszótárs. Évszaktól függetlenül mindig sálat visel, hiszen Afrikához, szülőhelyéhez képest nálunk hűvösebb az éghajlat. Fején pilóta sapka található, hiszen ővele repül minden olvasó a Pokapi mesék birodalmába.
Tarts te is vele a mesék világába!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ