Pokapi – a kezdetek

Szerző: Barabás Szidónia •  Fotók: Barabás Szidónia • 2019. szeptember 12.

Megosztom:

Pokapi – a kezdetek

A Pokapi-mesék röviden: személyre szabott mesekönyvek. De sokkal több van a korszerű és interaktív történetek mögött, melyek új olvasási élményt és minőségi időt nyújtanak a teljes családnak. Esztétikai, szellemi értékek, és egyben nagyon egyedi ajándékok is. A megszületésük története pedig inspiráló, Barabás Szidónia meséli el.

Hogyan is kezdődött az egész?

Barabás Szidónia vagyok. Főállásban IT projektmenedzserként dolgozom Kolozsváron lassan hét éve, ám az utóbbi időben elkezdtem valami másra is vágyni. Így történt, hogy az év elejétől elindítottam első saját projektemet, a Pokapit.
Közeli ismerőseim kíváncsian várták az elképzelésem kivitelezését, s tengernyi kérdéssel halmoztak el: honnan jött az ötletem, miért akarok ebbe belevágni, ki fogja megírni a meséket, ki fogja elkészíteni az illusztrációkat, mennyire áll ez közel eddigi munkámhoz, tapasztalataimhoz, stb.

Idővel elrendeződtek bennem ezek a kérdések, segítettek a reflektálásban, a tervezésben, végül a kivitelezésben. Megtanultam, hogy a jó kérdések egyben megoldások is lehetnek.

Híve vagyok az egyedi ajándékoknak, amelyeket nem félredobunk a sarokba, vagy begyömöszölünk a szekrény aljába, hanem valamilyen formában részei a mindennapjainknak. Ezért is gondolom azt, hogy a tökéletes ajándéknak, főleg egy gyerek számára, szórakoztatónak, időtállónak, minőséginek és fejlesztőnek kell lennie.
Hasonló ajándék vadászásában voltam tavaly, mikor kis keresztlányunk, Blanka keresztelőjére készültünk. Megszokott dolog nálam, hogy ötleteket angol oldalakon gyűjtök, hisz sokkal tágabb a választék. Ezúttal sem történt másként. A változatos ötletbazár közül egy volt, ami első perctől megragadta figyelmem: személyre szabott mesekönyv, amelyben én határozhatom meg a főhős nevét és kinézetét. Létezik ilyen? — gondoltam magamban. Gyors kutatásba fogtam a témával kapcsolatosan, és kiderült, hogy több kínálat is van a személyre szabott mesekönyvek terén.
Találtam kicsiknek, nagyoknak, lányoknak, fiúknak szólóakat, illetve testvérekről vagy kedvenc állatról szólóakat is. Nagyon változatos témájú személyre szabott mesekönyvekre bukkantam, ám ezek nehezen beszerezhetőek és/vagy idegen nyelvűek voltak.

Ez a felismerés volt az a szikra, amely elindította bennem a gondolatot.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy a keresztelőn én kaptam ajándékot Blankától, hisz neki köszönhetően álmodtam meg az erdélyi személyre szabott mesekönyveket.
Az elmúlt évtizedben digitális termékek világában éltem, különböző kezdő vállalkozásoknak segítettem elindulni saját útjukon, ötletelve, tanácsokkal ellátva őket a termékeikkel kapcsolatosan. Az így szerzett tapasztalat, tenni akarás, és ugyanakkor vágy, hogy kilépjek ebből a digitális szférából késztetett arra, hogy a szikrát lángra gyújtsam.

De hogyan lássak hozzá?

Ez a kérdés merült fel rögtön az elején, amikor rájöttem, hogy az álom mindaddig álom marad, amíg nem teszek valamit a megvalósítása érdekében. Előző tapasztalataimnak köszönhetően, bizonyos részeit a feladatnak átláttam. Otthonosan mozgok például a kigondolás, tervezés, ötletelés, vagy éppenséggel a tennivalók időzítése terén. De tudtam, hogy vannak más területek, amelyek idegenek számomra, vagy pedig hiányzik a kellő tehetségem hozzájuk. Ilyen például a marketing, értékesítés, meseírás, illusztrálás.
Gondolkodtam, megoldásokon töprengtem. Éreztem, hogy szívesen eveznék ismeretlen vizeken, hiszen minden nap egy kihívás új dolgok meghódítására és tapasztalatok szerzésére. Ez volt a hozzáállásom a tanulható hiányosságokkal kapcsolatosan. Másik oldalon voltak viszont azok a dolgok, amelyeket tudtam, hogy nem lehet elsajátítani, amelyekhez másféle tehetség kell.
Ekkor jöttem rá, hogy segítségre van szükségem.

Ennek a gondolatnak a körvonalazódása után a csapattagok kiválasztása szinte természetes volt.

Farczádi Zsuzsi – egy fiatal, dinamikus magyartanárnő, akinek nemcsak munkája, hanem hivatása is a gyerekekkel való foglalkozás – lett a meseírónk. Aki pedig a meséket életre kelti illusztrációi által, nem más, mint Szabó Kati, egy tehetséges művész, akinek pár munkáját már évek óta a lakásomban csodálom.
Így lettünk mi a Popi-csapat, lélek a Pokapi-mesék mögött.
A következő bejegyzésekben a csapattársaim háttértörténetéről és motivációiról olvashattok, illetve azt is megtudhatjátok, hogy miért Pokapi lett a nevünk.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ