Paradicsom- krém

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. október 2.

Megosztom:

Paradicsom– krém

A Gyergyói- medence köztudottan, és még  véletlenül sem, a csodálatos, méretes, lédús paradicsomairól vált híressé a zöldségtermelői berkekben. Ennek ellenére, kis konyhakertemben rendszeresen menedékjogban részesül néhány tő paradicsompalánta. Már csak azért is, hogy szeptemberben, mikor érni kezd, a sajátunkat fogyaszthassuk. Mindebből pedig egyenesen következik, hogy az őszi betakarításkor a nagyja még csodás haragoszöld színben pompázik. De sebaj, a zöldparadicsom is egészséges,  fogyasztásra alkalmas, ráadásul sokféle módon készíthetünk belőle finom falatokat.
Itt van mindjárt a hordóban, sóval érlelt zöldparadicsom, ami ugyan nálam már átváltott ecetes lére, és vegyes összetevőkre (uborka, karfiol, káposzta stb.), ellenben mindkét variációról egyöntetűen állítható, hogy igen finom. Ellenben nem is ez lenne a mai fő témánk, hanem a címváltozat, a krém állagúvá varázsolt étek. Elkészítése nem túl nehéz. Ráérős időnkben feldaraboljuk a paradicsomokat, lesózzuk, majd másnapig pihentetjük, azon meggondolásból, hogy a rengeteg levet, melyet a só hatására bocsát ki, inkább elöntsük, minthogy főzés közben párologtassuk el. Ugyanis lényegesen egyszerűbb metódus a csavarás, mint a párologtatás, és még a házfalak számára is kevésbé káros!

Feldarabolok 12- 12 darab paradicsom- és zöldpaprikát, 1 kiló murkot, fél kiló hagymát, hozzáadom a kicsavart paradicsomot, az egészet 4-5 babérlevéllel koronázom,  majd összefőzöm. Végül ízesítem három kanál cukorral,  egy kanál ecettel, és összeturmixolom.

Igazából darálni kellene a zöldségeket, de mióta háztartásom szerves tagjává vált egy botturmix, a darálót nemigen koptatom. Az üvegekbe mert masszát még ki is dunsztolom, majd fogyasztásig a pince polcainak díszévé avanzsálhatnak. Aztán, ha egy hóviharos, üvöltő szeles, téli estén, a jó meleg kemencepadkán ücsörögve kedvünk támad valami finomságra, rögvest kibonthatunk egy üveget, a tartalmát szűrőben lecsepegtethetjük, majonézzel összekeverhetjük, és végül a kenyérre kenhetjük. És nem is a szelídsége, hanem a finomsága miatt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ