Nehéz a munkahelyi visszarázódás? Íme, mi az, amit tehetsz

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Pexels • 2021. február 3.

Megosztom:

Nehéz a munkahelyi visszarázódás? Íme, mi az, amit tehetsz

Coachként látom az ügyfeleimen, de magamon is tapasztalom, hogy mennyire nehéz visszarázódni a mindennapokba, a munkába, pedig most már eltelt pár hét az ünnepek után. Talán amit a legnehezebben viselünk, az a stressz, szorongás, ami sok esetben a munkánkkal jár. Aggódunk, mert sok a tennivaló, aminek nem látjuk a végét, újra túlórázunk, lefárasztó online gyűléseken veszünk részt és újra sok időt töltünk a dugóban. A hétfői napok pedig a legnehezebbek. Lássuk, hogyan tudunk segíteni magunknak, hogy minél könnyebben és minél hamarabb rázódjunk vissza a munkahelyi szerepkörünkbe.

1. Indítsd jól a napod, ne kapkodva.

Nagyon fontos a napindítás. Ha utolsó percre hagyod a felkelést, akkor nagy eséllyel rohanni fogsz, kapkodsz, otthon felejtesz dolgokat, attól tartasz, hogy elkésel, bosszankodsz, hogy miért nem halad már a forgalom, azaz még mielőtt beérnél a munkahelyedre már tiszta ideg vagy. Ilyen napindítással és ilyen lelkiállapottal a napod hátralévő része is stresszes, feszült lesz. Ezért indítsd jól a napod. Kelj fel időben, tornázz, jógázz egyet. Ha reggel átmozgatod a tested, akkor beindul a vérkeringésed, felébredsz, energiát adsz magadnak. Szintén fontos, hogy sose indulj el úgy otthonról, hogy ne reggelizz. A testednek szüksége van üzemanyagra, hogy hatékony tudjon lenni. Éhesen nem lehet sem jókedvű lenni, sem jó munkát végezni, nem beszélve a hatékonyságról és a kreativitásról — Maslow piramisa. Ha az alapszükségletek nincsenek kielégítve, akkor semmi másra nem tudunk figyelni. Tehát a reggeli rutinok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy milyen napod lesz és mennyire tudsz hatékony, gyors lenni, mennyire vagy problémamegoldó, kreatív, rugalmas, alkalmazkodó, türelmes és jókedvű.

2. Szervezés, szervezés és szervezés

Szervezés nélkül káosz van. A káosz pedig kikészít, lehúz, feszültté, stresszessé tesz, lehangol, és minden energiánkat elveszi. Káoszban nem lehet és nem jó dolgozni. Ezért vedd kezedbe az irányítást és szervezd meg a napod, heted, akár hónapodat is. Írj listát a teendőidről, majd tedd őket fontossági sorrendben, adj hozzá időkeretet és határidőket. Ami még fontos, és nem elhanyagolható tényező, hogy miután megírtad, tartsd is magad ehhez.

3. Csak annyit vállalj be, amivel megbirkózol

Nagyon sokszor túlvállaljuk magunkat. Év elején kitűzzük a célt magunk elé, hogy sokkal hatékonyabbak leszünk, hogy bebizonyítjuk, hogy jók vagyunk, hogy jobb eredményeket fogunk elérni stb. Ezek a célok mind szépek és jók, azonban mindig ajánlatos figyelni a határainkra is, akkor is, ha vezető vagy, és akkor is, ha alkalmazott.

4. Kapcsolódj újra a kollégáidhoz, a csapathoz, amelynek tagja vagy

A jó kollégális kapcsolatok egyrészt abban is segíteni tudnak, hogy jó munkát végezz, hiszen sokszor az összedolgozás az alapja mindennek — főleg, ha olyan munkakörben dolgozol. Ezért fontos újra egymásra hangolódnotok az ünnepi kiesés után és egy új év kezdetén. Használjátok erre a szüneteket, beszélgessetek, vegyétek fel egymás ritmusát, motiváljátok, inspiráljátok egymást. Ha jó kollégális kapcsolataitok vannak, az a munkahelyi hangulatot is nagyban befolyásolja, és másként dolgozol, másként mész reggel be. Ha vezető beosztásban vagy, akkor is kapcsolódj a csapatodhoz, tölts velük időt, motiváld, inspiráld őket. Fontos, hogy jól érezzék magukat a munkahelyen.

5. Adj időt magadnak

Év elején nem muszáj már fejest ugranod, és a legkeményebben dolgoznod és hajtanod magad. Lehet, hogy szükséged van még egy pár hét felzárkózásra. Kezdj kisebb projektekkel, inkább tervezz, fogalmazz meg célokat, hogy honnan hova akarsz eljutni, hogy majd februártól konkrét lépéseket is tudjál megtenni a céljaid felé.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ