Nagybánya, a festői város

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2022. április 13.

Megosztom:

Nagybánya, a festői város

Egy különleges erdélyi városi mese és séta 10 legemlékezetesebb helyszíne és gondolata Pintér Zsolt vezetésével:
1. Nagybánya egyik jellegzetessége, hogy körbe van ölelve hegyekkel és rövid idő alatt csodálatos hegyvidékre lehet elérni. A sokak által kedvelt sípályákra egyre többen és egyre távolabbról érkeznek.
2.  A Felsőbányai utca érdekessége, hogy két templom is található benne: az egyik az 1910-ben épült szecessziós stílusú evangélikus templom, illetve az egykori görögkatolikus, amelyből ortodox templom lett.
3. Talán kevesen tudják, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjük után Erdődről elindult Koltó felé Teleki Sándor meghívására, de Nagybánya határában eltört a kocsi kereke, így a nagybányai főtér egyik emléktáblával jelzett épületében töltötték a nászéjszakájukat.
4. A cinteremnek nevezett tér a város leghangulatosabb része, Nagybánya jelképével, a Szent István toronnyal. Különlegessége, hogy 6 templom volt itt, jelenleg pedig 3. Az egyik a hajdani Szent István-templom, amelynek csak a tornya látszik, a jezsuiták az ellenreformáció hatására itt építették fel a Szentháromság-templomot és a rendházat. Előtte állnak a Szent Márton- és Szent Katalin-templomok nyomai. A cinterem sarkában az ortodox templom áll, illetve a Szent Miklós-templom.
5. A főtér legjelentősebb épülete a hajdani Szent István szálló, amely 1910-ben épült, a város kulturális és kikapcsolódási központjává vált, a művészek kedvenc találkozóhelye pedig az egykor az épületben működő Berger cukrászda volt. Manapság a főtér éttermeinek egyik specialitása a borda.
6. A református templom a nagybányai művésztelep alkotásain leggyakrabban előforduló motívummá vált.

7. A Zazar folyó szeli át a várost, ennek a partján található gróf Teleki Sándor egykori háza, amelyet a kiegyezést követően építtetett és élete utolsó éveiben, 1880-tól 1892-ig használt.

Évtizedek óta a Teleki Magyar Háznak ad otthont, amely a mai nagybányai magyar közösség egyik fő kulturális központja. A koltói kastély egykori ura, a vad grófként ismertté vált nemes számos európai szabadságharcban részt vett, barátja volt Bem tábornoknak, Garibaldinak, Victor Hugónak és Petőfinek.
8. A Klastromrét, amely a nevét onnan kaphatta, hogy valamikor egy kolostor lehetett itt, szépsége, hogy Nagybánya kedves hegyei láthatóak innen, a Virághegy, amely a gesztenyefáknak az otthona, Szűzkőhegy vagy Kőhát, ahova a Ligetből lehet felmenni, a Szűzkőhegy és Virághegy közötti völgyben fekszik a Fokhagymás völgye, a rét végében pedig a néprajzi múzeum található, amely nyári színháznak épült, másik felében pedig a máramarosi falvak jellegzetes házait megörökítő skanzen. A nagybányaiak kedvenc parkja, a Liget idegenvezetőnk kedvenc játszótere volt gyerekként.
9. A Nagybányai Művésztelep első momentuma a Szűzkőhegy alatti Jókai dombon történt, ugyanis Hollósyék a szabad festőiskola 1896-os megalapítását követően itt rendezték be az első úgynevezett műtermet, amely egy fásszín volt, majd sok idő telt el, ameddig a város megépítette a műtermeket az akkori és mostani művésztelepen. A művésztelep az elmúlt években lett felújítva, egy teljesen új koncepcióval egy kortárs modern művészeti tér lett. Koncerteknek, kiállításoknak és egyéb eseményeknek ad otthont.
10. A Ligetben található Krisztus király-templom is nyári színháznak épült, amely Pintér Zsolt nagybányai idegenvezetőnk számára igen kedves, hiszen a kék ruhás hölgy és a rövidnadrágos kisfiú alakjában nagymamája és apukája is szerepel az oltárkép kompozíciójában. Szeret ide járni, rápillantani a festményre és lelassulni a nagybányai fényes, festői, de olykor gyors tempójú mindennapokban.
Egy új, erdélyi projektet indítottunk el, amelyben Erdély különböző városait szeretnénk egy-egy személy „szemüvegén” keresztül bemutatni. Célunk egyedi értéket képviselő helyek, emberek bemutatása egy szokatlan szemszögből. Megmutatni a nagyvilág számára, hogy mennyire élhetőek ezek az erdélyi városok, a régi különleges hagyaték mellett milyen szépen beépülhetnek az új, innovatív, egyedi kezdeményezések. Meg szeretnénk keresni, hogy melyek azok a jól és kevésbé ismert, rejtett kincsek és helyek, amelyeket érdemes felfedezni, megismerni vagy éppen más perspektívából szemlélni. Mindegyik város túravezetője kreatív, különleges látásmóddal rendelkező személy, akinek a szempontjai alapján könnyebben és élvezetesebben lehet majd elveszni egy kicsit a város zajában vagy éppen megnyugodni egy eldugott ponton. Sétálni, ízlelni, felfedezni, megismerni, megtapasztalni és átadni szeretnénk a bemutatott város hangulatát.
Amennyiben úgy látod, érzed, hogy szeretnél valamilyen formában kapcsolódni, támogatni minket, ötletekkel, meglátásokkal, céges profitadód felajánlásával, vagy éppen személyi jövedelemadód 3,5%-val, itt megteheted.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ