Mutasd magad – Rencsik Réka

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Rencsik Réka • 2024. május 10.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Rencsik Réka

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Rencsik Réka: minden egyes napban, még a legszomorúbb napokban is vannak boldog pillanatok, melyeket meg kell tanulnunk meglátni.

1. Ki vagy te?

Úgy érzem elég erős nő és anya vagyok. Folyton tervező, megoldásokat kereső, alapvetően optimista és eléggé bolondos ember. Nevelő vagyok. Ez azért fontos megnevezés számomra, mert hol gyermeket, hol – hivatásomból adódóan – szülőt, hol magam nevelem egy-egy pedagógiai helyzetben, remélem kellő alázattal.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

A fentiekben megfogalmazott néhány jellemző tulajdonképpen olyan számomra, mint egy jó ötvözet vagy egy kompozíció, aminek legfontosabb eleme vagy központi témája az anyaság, amiről azt gondolom, nem is szerep, inkább a legnagyobb kegyelem, ami megadatik egy nőnek.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Nagyon sok boldog pillanatomról tudnék mesélni. Ezek az életnek azok a szösszenetei, amikor a gondolataim, érzéseim, terveim megegyeztek azzal, amit megtehettem, megvalósíthattam. Elmondanám, hogy minden egyes napban, még a legszomorúbb napokban is vannak boldog pillanatok, melyeket meg kell tanulnunk meglátni. Ezek belőlünk fakadnak.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Alapvetően könnyen sírok, boldogságomban, meghatódottságomban is. Így elég gyakran. Azonban vannak emberek, akik előtt nem tudok sírni. Ezért azt gondolom, a sírás kicsit olyan, mintha levetkőznénk. Volt időszak az életemben, amikor nem tudtam sírni. Nagyon nehéz volt. Megkeményített. A könny felszabadít, tisztít, kiürít.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Tulajdonképpen bárki, akinek jó humora van, bármilyen helyzet, amiből poént lehet kreálni. A gyerekeim mindig meg tudnak nevettetni, mert hihetetlenül jó humoruk van, rengeteg szójátékkal, alkalmanként még kisgyerek korukból eredő aranymondásokkal. Bevallom, szeretem a szarkazmust is.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Napi szükséglet, ami néha csak a 20 éve tartó hajnali uzsonnakenésben, vagy egy-egy munkafolyamatban, esetleg autóvezetésben van jelen, de biztonságot ad a folyton „újratervezős” világunkban.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Jó beszélgetések, zenehallgatás, jó társaság, bármilyen befejezett munka és bármi, amit nem kontroll alatt kell végeznem, hanem szabad akaratból.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Olyan szeretett emberek, akikkel megszűnik minden protokoll, tér, idő és feltétel nélkül önmagunk vagyunk.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Karinthy Frigyes Előszó című verse. Kamaszkoromtól tudom és szeretem ezt a verset. De ugyanebből az életszakaszomból kísér egy Mallász Gitta idézet, mely így hangzik: „A kísérletezési kedvet a sok jótanács megöli. És ez a gyávaság és hitetlenség. Mire felnő a gyermek, minden meghal benne. Tanulj ebből kedvesem!…”

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs kedvencem. Éppúgy lenyűgöz egy portré, csendélet vagy tájkép, mint Bosch káosza, különösen, ha módomban áll eredeti formájában megcsodálni az alkotást.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

A reggeli csendet, az ébredő világ zajaival vagy madárcsicsergéssel. Barátokkal, kollégákkal eltöltött kellemes beszélgetést, de gyakran túlélést egy nehéz napon.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Azt hiszem konkrét és varázslatos dolgokat egyszerre fogalmaznék meg számára. Például, hogy olyan érzés, mintha folyton illatos vattacukorral lenne tele az ember mellkasa, hogy nagyon szépnek, jónak érzed magad, hogy huncutul össze tudsz kacsintani valakivel, aki tudja mire gondolsz, hogy türelmetlenül várod a találkozásokat és amikor megfogja a kezed az más, mint az anya kézfogása, hogy sokat lehet nevetni, bolondozni és jó vele játszani, mert szerettek együtt lenni.

13. Van kedvenc ételed?

Mindenevő vagyok, ezért úgy érzem, nincs, viszont nagyon szeretem a fűszeres, csípős ételeket.

14. Szeretsz főzni?

Igen. Szeretem kigondolni, fejben összerakni, aztán mindent előkészítve megfőzni, sütni a kedvenceket. Szeretem a szépen megterített asztalt a legegyszerűbb menühöz is, amivel megtiszteljük az étkezés idejét. Az elmúlt időszakban viszont gyakori az „összedobunk valamit”-főzés, mert felszippant a hétköznapok rohanása.

15. Mi köt le a legjobban?

Jó emberekkel, szeretteimmel eltöltött tartalmas, hasznos idő, egy jó olvasmány, ha bele tudok merülni, régi kacatok felújítása, újragondolása.

16. Mit jelent számodra a természet?

Harmóniát a világgal, önmagammal, nyugalmat, elcsendesedést.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Többször mondanék nem-et mások elvárásaira, sokkal több vidám időt töltenék a gyermekeimmel és magammal.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Azt hiszem csak egy kérdésem volna. Mit kell tennem hátralévő életemben azért, hogy gyermekeinknek sok boldog pillanata legyen?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Nem tudom megváltoztatta-e, de megerősített az elképzeléseimben, önmagamban. Ezek Tisza Kata írásai.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Ennyi bátorsággal ne félj! Cselekedj!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ