Mutasd magad – Péterfi Réka

Szerző: Csata Éva • Fotók: Péterfi Réka, Freepik • 2023. november 3.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Péterfi Réka

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Boldogság az, ha békében vagy önmagaddal és olyan emberek vesznek körül, akik úgy fogadnak el Téged, ahogy/amilyen vagy!

1. Ki vagy te?

A kávéimádó nő, aki nagyon szeret sütni, főzni a családjának és a barátainak.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Anya, feleség szerepeimmel.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Boldogság az, ha békében vagy önmagaddal és olyan emberek vesznek körül, akik úgy fogadnak el Téged, ahogy/amilyen vagy!

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Szoktam! Egy megható pillanaton, kedves emléken. Minden évben „elpityeredek”, amikor a gyerekeink szülinapján tesszük a tortát az asztalra a „Katáng: Legyen szép, legyen jó” dalát énekelve. S van a másik fajta sírás, amikor túl sok a stressz, minden összegyűl, akkor egy jó kiadós sírással engedem ki a gőzt.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A férjem, a gyerekeink az aranyköpéseikkel.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Szeretem. Nekem kell az, hogy nap mint nap tudjam, hogy mit kell elvégezni, ki hol van a családtagok közül, a gyerekeket mikor kell edzésre vinni, mikor fér bele egy-egy óra olvasás, kikapcsolódás. Jobban "működök", ha megvan a megszokott rutin, ez biztonságérzetet ad.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Amikor megvan a lehetőségem arra, hogy azt csináljam, amihez épp kedvem van. És ez változó! Van, hogy a főzés, sütés, beszélgetés egy baráttal, kreatívkodás, olvasás tölt fel, de van olyan is, amikor csak ülök egy csésze kávéval a fotelban, és ez tölt fel.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Minőséget! Nincs sok, de aki van az a krémje. Leginkább jó beszélgetéseket, megértést, őszinteséget jelentenek Ők számomra.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Igen, egy Babits Mihály idézet: „Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs kedvenc festményem.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Énidőt, magamra figyelést. Szeretem megadni a módját kávézásoknak. Ilyenkor – még ha egyedül kávézok is – vagy gyertyát gyújtok, vagy van valami finomság a kávé mellé, virág a vázában, vagy egy jó könyv.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Képzeld el, hogy találsz egy olyan társat, akivel szívesen megosztod a legféltettebb játékodat is és legbelül tudod, hogy biztosan nem fogja tönkretenni. Na kb. ilyen a szerelem.

13. Van kedvenc ételed?

Amit a családommal együtt tudunk elfogyasztani.

14. Szeretsz főzni?

Nagyon szeretek! És mindent, ami ehhez szükséges: az alapanyagok beszerzését, előkészítést, főzést, sütést, tálalást. Nálam a főzés is akkor megy jól, ha rá tudok hangolódni: zenét hallgatok, kávét kortyolgatok és készülnek a finomabbnál finomabb étkek.

15. Mi köt le a legjobban?

A kézműveskedésbe, dekorálásba, barkácsolásba teljesen bele tudok feledkezni. Olyankor nincs semmi más, csak az. Ha nekifogok valaminek, akkor a ház meg van töltve kellékekkel és alkotok.

16. Mit jelent számodra a természet?

Felszusszanást, közös időt, jóféle ”semmittevést”. Egyre gyakrabban járunk csak úgy az erdőre Csomafalván, sétálni, túrázni fel a Bekecsre, minden évszakban, télen is!

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Nem változtatnék!

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Hát nem is tudom mit kérdeznék… olyan kérdések merültek fel bennem, amelyekre -jobban belegondolva – nem is biztos, hogy szeretném tudni a választ. Inkább egy jót kávéznánk…

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Az életről való elképzelésemet nem, viszont az olvasáshoz fűződő viszonyomat változtatta meg az "Ahol a folyami rákok énekelnek". Azóta sokkal többet olvasok.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Büszke vagyok Rád! – hogy nem tudtak a saját utadról eltéríteni semmilyen külső befolyások, külső hatások, tiedtől eltérő vélemények, mert ez volt a legfontosabb ahhoz, hogy most olyan legyél, amilyen vagy!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ