Mutasd magad – Páll Melinda

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Marian Matei, Páll Melinda • 2023. december 15.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Páll Melinda

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Hivatásom folytán egyetlen nap leforgása alatt vagyok színész, barát, orvos és ápoló, edző, leletmentő régész, pénzkölcsönző, taxisofőr, pszichológus, pótszülő, kereskedelmi ügynök, politikus és a hit védője.

1. Ki vagy te?

Jókedvű keresztyén, magabiztos és optimista ember vagyok, két nagykorú gyerek édesanyja, barát, kolléga, több száz diák tanára, játszótársa. Hivatásom folytán eyetlen nap leforgása alatt vagyok színész, barát, orvos és ápoló, edző, leletmentő régész, pénzkölcsönző, taxisofőr, pszichológus, pótszülő, kereskedelmi ügynök, politikus és a hit védője.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Nem tudok határvonalat húzni a szerepeim között, egyszerre élem meg az itt és mostban — feltehetően hitelesen — önmagam.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság forrása benned van. Abban, hogy ki vagy és nem abban, hogy mit tudsz, vagy mit nem tudsz megtenni. Értékes vagy, becsesnek tartalak — ez Isten véleménye; s valós képet az tud adni rólad, aki feltétel nélkül szeret — ez a tudat épp elég neked a boldogsághoz.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Valahányszor csak úgy megérintik lelkem dolgok, helyzetek, történetek, vallomások, emlékek, üzenetek, a tehetetlenség. A könny kimossa azt, ami fáj és könnyedén simogatja azt, ami kellemes.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak — írja Gyökössy —, s ezzel én is így vagyok. Aztán a kisfiam és testvérem az, aki nagyszerűen ért ahhoz, hogyan nevettessen meg: a családi zsargonjaink, célzásaink, beszólásaink, amiket csak mi értünk, a legkínosabb helyzetben is oldószer tud lenni.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Mi az, hogy rutin? Sosem gondoltam így teendőimre, mindig a tegnapi önmagamnál szeretnék egy kicsit jobb lenni, egy kicsit többet látni/adni a világból. Nincs két egyforma napom, még ha a napi útvonal és teendők ismétlődnek is, törekszem valami újat felfedezni. 32 év tanítás után naponta készülök az óráimra, nincs két azonos belőlük, hiába évek óta tanítom ugyanazt, de sosem ugyanúgy.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Szangvinikus énemből adódóan könnyen lelkesedem, kíváncsiságom folytán minden érdekel, néha viszont elég egy naplemente, egy színes falevél, máskor épp a csend esik jól, melyben meghallom azt, hogy ki vagyok s megyek tovább az úton, mit az Úr adott.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Ők azok a bájos kertészek, akik elérik, hogy a lelkem virágozzon, mert figyelnek rám, szeretettel vesznek körbe. Maga a tudat, hogy rájuk számíthatok, biztonságos fogódzót nyújt, velem örülnek és velem sírnak, kívánhatok-e ennél többet?

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Lehet kettőt? Az egyik a kedvencem, a másik az ars poeticám. A vers kisiskolás korom óta része az életemnek, nagyszerű magyartanárnőm, Bereczki Ágnes vezetett be ebbe a csodás birodalomba. Megannyi szavalóversenynek, irodalmi estnek köszönhetően van úgy, hogy észre sem veszem és versszakokat idézve válaszolok vagy fogalmazom meg mondandóm.
„Hiszek a hitben, a bátorságban, az élet minden körülmények között megmaradó szépségében. Hiszek a mindenható mosolygásban”. (Dsida Jenő)
„Én boldog pillanataimban gyermeknek érzem magamat és akkor derűs a szívem, ha munkámban játékot fedezek föl. Félek a játszani nem tudó emberektől és mindig azon leszek, hogy az emberek játékos kedve el ne lankadjon, hogy azok a szűkös életfeltételek, melyek a játék kedvét és lehetőségét szegik, megszűnjenek.” (József Attila)

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Túlzás lenne azt állítani, hogy van egy kedvenc. Mivel rajzolásban- festészetben tehetségtelen vagyok, így én minden egyes festményre csodálattal tekintek Picassótól a kisiskolásig egyaránt. Eddigi képzőművészeti csúcsélményem a Louvre látogatása volt.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Van a napindító kávém, kortyolgatom a lakásom X. emeleti erkélyén az illatos, aromás italt s figyelem az ébredő várost, olvasom a napi igét. Ez így összenőtt s benne van a friss kezdet, egy új nap ígérete, még egy esély és talán egy csipetnyi varázs is, amely a reggelen túl vár. És van az a kávé, mely más értelmet nyert, ahol nem a kávé a fontos, hanem a találkozás, a kávéház, a beszélgetés, az érzelmek, a barátság.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Tudod az a bizsergető érzés, mint amikor kinyitod a karácsonyi ajándékdobozt és nagyon boldog vagy, mert épp az van benne, amire vágytál, aztán valahányszor csupán csak rágondolsz és úgy örülsz neki, meg alig várod, hogy újra és újra kezedbe tarthasd.

13. Van kedvenc ételed?

Persze, több is. Mascarponés csirkemell, carbonara spagetti, töltött káposzta.

14. Szeretsz főzni?

Csak a kipróbált és bevált recepteket.

15. Mi köt le a legjobban?

Az olvasás.

16. Mit jelent számodra a természet?

A rácsodálkozást Isten teremtő munkájára, a feltöltődést, a pihenést, a szépet, a színeket.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Sosem gondolkodtam ezen. Szeretem a jelent, szeretem azt a nőt, akivé váltam, tökéletes tökéletlenségét, nevetését és sírását, hisztijét és nyugtalanságát, szenvedését és szenvedélyét. Nem bántam meg döntéseim, amin viszont változtatnék, az a naiv hiszékenységem.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Honnan tudhatom, hogy a meghozandó döntésem hosszú távon jó-e?
Elégséges-e a hitem ahhoz, hogy az örök életben ott lehessek?
Nekem adja-e a bölcsek kövét?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Öltések közt az idő – Maria Duenas

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Minden lehetséges annak, aki hisz. (Márk 9:23)

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ