Mutasd magad – László Emőke

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, László Emőke • 2024. március 8.

Megosztom:

Mutasd magad!

– László Emőke

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
„az évek múlásával, és a tartalommal, ami azt kitölti, egyre érzékenyebben tapogatjuk le az arra érdemes dolgokat.”

1. Ki vagy te?

Egy jó ideje: feleség, anya, tervező, álmokat szövő, képeket festő.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Jelenleg a családanya szerepkör a leghangsúlyosabb, de ez nem jelenti azt, hogy előre tekintve ne tervezném a felsoroltak intenzívebb kibontakoztatását, és még lapul a zsebembe egy-két igen nagy horderejű célkitűzés. Bízom a Fennvalóban.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Igyekezzenek szelídebben, megengedőbben odafigyelni önmagukra, az sem utolsó, ha vannak kisebb-nagyobb megfogható céljaik, ha büszkék az apróbb teljesítményeikre (is). Ezzel a derűs szemlélettel lehetetlen, hogy ne találjanak egyre gyakrabban apróbb örömöket, amik észrevétlenül boldogságbugyrokká duzzadnak, amiből – a rövid mélyrepülésekkor – az út során lehet táplálkozni.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Csalódottságomban igen ritkán, de érzelmi túlcsordulásom az megszámlálhatatlan. Kilépek reggel a teraszra, tökéletes illathalmaz és vizuális élmény „szakad” rám, mindez kiegészülve a rengetegféle, ugrabugráló madárral, nyilván, hogy elérzékenyülök. Olykor a szomszéd macskák is bekukkantanak az ablakon, nosztalgiázom a már odaát lévő kiskutyánkon… a dobogós helyet a családom foglalja el. Túlcsordulásig, minden alkalommal. Ide kívánkozik, hogy az évek múlásával, és a tartalommal, ami azt kitölti, egyre érzékenyebben tapogatjuk le az arra érdemes dolgokat.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A férjem és gyerekek egy jó kis performansszal, a testvéreim, a régi barátaim. Ebben is alig ismerek határt, mert a végtelenségig tudunk nevetni, kacagni.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Biztonság, kapaszkodó, a kitűzött feladat elvégzésének reménye, a mentális nyugalom.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Szinte bármi tud örömet és feltöltést nyújtani. Ha sorolnom kellene, akkor a természet illata, és a szabadon élő állatok látványa, az összebújás a szeretteimmel, mikor társasozunk és nagyokat kacagunk. Az egyedüllét.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Igen sokat, bár érdekes ez az elmúlt pár év, mert rávilágított arra, hogy elég csak tudni belül, hogy vannak, barátok vagyunk, és alkalomadtán kapcsolódunk, amikor van rá lehetőség. A gyerekek önállósodásával ez az időbeosztás is átcsoportosul és árnyaltabbá válik. Remélem.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Belebotlottam nemrég, és amúgy is Fodor Ákos haikurajongó vagyok, íme:
Ő az, aki bármi rosszban
valami jót is talál;
nélküle nehezebb volna
az élet – és könnyebb a halál.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nem szeretnék kiemelni egyet sem, inkább azt mondanám, hogy szeretem a geometrikus formákat.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Negyven éves koromig nem voltam kávéfogyasztó, aztán egy szép reggelen a férjem az ágyba hozta a kávét. 🙂 Azt nem tudni miféle megfontolásból. Annyira kedves gesztus volt, hogy nem szerettem volna elrontani, így hősiesen megittam. Azóta ez így megy minden reggel. Ilyenkor szép nyugodt léptekkel, komótosan áthaladok az álom és az ébrenlét határsávján. Napközben meg bepótolom a negyven év előtti lemaradást…

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

A legcsodálatosabb dolog a világon, és tényleg megkergül tőle az ember. Feltételei vannak: bátran ki kell bontani a szárnyakat, és a józanság mércéjét betartva szabad fogni a kéziféket. (Ide tartozik, hogy nemtől függetlenül egyetértettünk abban, hogy a gyerekek születése ugyanezt a bummot váltotta ki belőlünk.)

13. Van kedvenc ételed?

🙂 Anyósomat idézném: „Szépen esztek.” Kevés ételt leszámítva, mindent szeretek, és legalább 20–30 étel küzd az első helyezésért.

14. Szeretsz főzni?

Igen, szeretek főzni, ha a helyzet megkívánja, improvizálni. Igen sokat kell főznöm, mert konzervatív életmódot folytatva, a hétköznapokban igyekszünk mindent hagyományosan itthonról megoldani. Jó tudni, hogy nap mint nap mivel táplálkozunk.

15. Mi köt le a legjobban?

Amikor végre nyugalom van, akkor beszippant egy könyv. Napközben egy jó beszélgetés.

16. Mit jelent számodra a természet?

Egy csoda. És újra, és újra. (Az egyik fenti kérdésre visszacsatolva, az elérzékenyülés.)

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Tanulnék, amikor tanulni kell!

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Van mindenkinek külön bejáratú feladata?
Amennyiben igen, kapunk az út során „KRESZ-táblákat”?
Ha megvan az akarat, siker koronázhatja a törekvést? (Tudom, hogy igen.)

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Kahlil Gibran: A próféta

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Higgy magadban minden körülmények között!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ