Mutasd magad – Kelemen Attila

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Kelemen Attila • 2023. december 1.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Kelemen Attila

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Kelemen Attila – az életöröm megtestesítője. Kiegyensúlyozott, pozitív kisugárzású, vidám. S, hogy mi a titka? Az a rengeteg terület, ahonnan erőt merít — old timer autók, hobbicsillagászat, festés, szobrászat, zenélés, elektronika, kertészkedés és jófajta ifi- és gyermektársaság.

1. Ki vagy te?

A nevem Kelemen Attila, és Marosszentkirályon élek. A 49 évemből az utóbbi 30+ évet mozgássérültként éltem meg. Kerekesszékkel gurulok.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Most már évek óta ezek a fontosabb foglalkozásaim: elektronika, csillagászat, kertészkedés és unokahúgommal, családommal közös programok. De ugyanilyen fontosak számomra az egyházi és civil programok is.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság az, ha jól érzed magad a bőrödben, jó kedvvel csinálod azt, amit éppen teszel, és ha nem sikerül, újra megpróbálod. És a rutin se hangol le. De központi helyet foglal el a barátokkal való kapcsolataid ápolása.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Időnként sikerül. De ritkán. Így is el lehet engedni a feszültséget. Lehet komoly külső/ vagy belső, azaz tőlem függő dolog is az oka, vagy épp egy általam nem megfelelően elejtett félmondat, ami bántó lehet. Azt nagyon megbánom. S tépelődöm rajta, mert általában egy közeli valakivel „engedjük” meg ezt magunknak… Ez is mércéje egy barátságnak, elfogadni egymást mindenestől. Igyekszem nem kerülni ilyen helyzetbe, kisebb-nagyobb sikerrel.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A barátok, családtagjaim. Újabban Kovács András Péter videói.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Rutin az, hogy időnként orvoshoz, gyógyszertárba, fogászatra kell mennem. Lehetne a munka is rutin — de az unalom megelőzése érdekében igyekszem tenni valamit. Rutin lehet az, ha nem azt csinálom, amiben jó vagyok, ha nincs szabadság a folyamatban, és természetesen ha nem szívesen teszem.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A kert és kertészkedés, a barátok és a kirándulás, utazás.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A valóság jobbik oldalát jelentik, helyzeteket, amikben önfeledten beszélgetünk vagy találkozunk, közösen építünk, szervezünk, részt veszünk és ezáltal élményeket szerzünk. Ez lehet ugyanúgy munka, mint szabadidő része. A határok megszűnnek, a kapcsolat kiteljesedik, túlnövi a formalitást.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

József Attila: Kertész leszek, Arany: Toldi és Petőfi Sándor János Vitéze azok a művek, amiket bármikor, bárhol képes vagyok felidézni.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Saját festményem az egyik kedvencem (mert jóképű vagyok, szerény és tehetséges, mondják viccelődve barátaim) s hogy mit ábrázol? Alkonyi színekben egy fenyőfa áll a hegyen, kelő vagy nyugvó Nap — ez a néző élményétől, belső megéléseitől, hangulatától függ. A fenyőfa kicsit engem ábrázol, az élettől megtépázva.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Nem kávézom, de egy tea szívesen szóba jön, rajongója vagyok a gyógynövényeknek, és annak egyik legfontosabb szabálya, hogy cukor nélkül fogyasztjuk.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Öt évesen szerelem az az érzés, mikor nagyon tetszik fiú létemre egy lány és akkor állandóan piszkálom… mondják az óvó nénik. Mikor már nagyobbak vagyunk, hát hevesebben dobog a szíved, mind rá gondolsz, kedveskedni akarsz neki, tetszeni akarsz, keresed a társaságát, de mikor ott van, elrejtőznek előtted a szavak.

13. Van kedvenc ételed?

Örök időktől fogva a sütemény, fagyi, csoki, sajt, és telnek az évek közben, s miután végigjárod a konyhai csatározások kedvenceit: húsleves, gulyás, kocsonya, flekken, és „tejbe sonka” rájössz, hogy párolt zöldségeket és Cézár salikat kellett volna szeress egy egészségesebb életmód érdekében.

14. Szeretsz főzni?

Teát szeretek főzni! És finom salátákat alkotni, finomabbnál finomabb öntetekkel…

15. Mi köt le a legjobban?

Unokahúgom. Az elektronika. Csillagászat. Kertészkedés.

16. Mit jelent számodra a természet?

A természet az igazi lét, az élet alapja, ott lehetne igazán élni, feltöltődni, de már a civilizáció és a rohanás nehezen enged kimenekülni a betondzsungelből…

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Egészségesebben élnék, odafigyelnék a helyes étrendre, mozgásra, tornára. Kicsit ellentmondás a természet szeretetével, hogy beüzemelnék egy Trabant-műhelyt, mivel a régi autók nagy kedvenceim.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Bölcsek köve… passz… Harry Potterből csak a repülő autót szeretem.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Lackfi János versei vannak ilyen hatással rám.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Gyermek, ne akarj hamar felnőni, több dolgod, s bajod lesz, mint a házit megoldani…

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ