Mutasd magad! – Dr. Lukács-Márton Réka

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Dr. Lukács-Márton Réka • 2023. június 9.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Dr. Lukács-Márton Réka

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Dr. Lukács-Márton Réka három gyerek édesanyja, feleség, pszichológus, egyetemi oktató – a nagyokat nevető színes ruhás nő, extrém kiegészítőkkel.

1. Ki vagy te?

Három gyermek édesanyja, feleség, barát, gyerek, pszichológus, egyetemi oktató, gyerekotthonban munkatárs, sporttárs, de szerintem sokan csak a flúgos színes ruhásként ismernek. Most komolyra fordítva a szót: alapjában véve egy vidám, színes és pozitív beállítódású Nő vagyok.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Számomra a legfontosabb, hogy társ legyek az embereknek az érzéseikben, teendőikben, hogy azt érezzék, hogy számíthatnak rám.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Ne az elérhetetlent keressük, hanem éljük meg a mindennapi élet apró örömeit. Az tőlünk függ, hogy tudunk-e boldogok lenni? Van, aki viskóban is tud, mások palotában sem. Gyakran mondogatom: „Ha hasra esel, nézz szét mit találtál a földön?!” Fontos, hogy tudjunk építkezni a nehézségeinkből is.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Gyakran elsírom magam apró szépségeken és számomra megható dolgokon (gyerekek szereplése, sikerei, szép emberi gesztusok), azt hiszem ahogy vénülök, egyre szentimentálisabb leszek. Igazán zokogni ritkán szoktam, de akkor olyan katartikus módon, ami megtisztít.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Gyakran nevetek és megnevettetek embereket. Jól tudok kacagni a hülyeségeimen és a férjem és lányom fanyar humora gyakran mosolyt csal az arcomra. Az emberi értékrendszerben nálam a humorérzék az alap, nehezen tudok kapcsolódni a humorérzék nélküli emberekhez.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Szükséges rosszat, ami biztonságot ad, de bedarál. Igyekszem kitörni belőle, mert a komfortzónában nincs fejlődés.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Azt hiszem, hogy a sport és a zene, ami a mindennapjaim része és energiaforrása, ugyanakkor segít kikapcsolni és feltölt. Az udvarunkon a kedvenc helyünkön a fák alatt egy pohár elfogyasztott bor a férjemmel. A motorozás az örök szerelem marad, minden porcikám megzsibogtatja mindig, amikor felülök rá, és még akkor is képes vagyok sírni a meghatódottságtól, ha több motort látok egymás után sorban menni, mert mindig eszembe jut az az érzés, amikor mi megyünk úgy. Szeretek nagyon színházba járni, ez a világ mindig valami csodaszép helyre repít, ahol otthon érzem magam, számomra mindig ünnep, ha színházba mehetek. De végül és nem utolsó sorban a tenger moraja és a homokos partja, ez az a hely, ahova mindig visszavágyom.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Olyan találkozásokat, amik telecsöpögtetik a szeretettankomat. Legtöbb barátommal olyan viszonyban vagyok, hogy ott tudjuk folytatni hónapok elteltével is, ahol abbahagytuk. Közvetlen ember vagyok, viszont kevés embert zárok igazán a szívembe és ők azok, akik mindig számíthatnak rám. Az embernek kell hogy legyen egy olyan ember az életében, akit ha éjjel kettőkor felhív, hogy jöjjön és hozzon egy ásót, nem kérdez semmit, csak ott van a leggyorsabb időn belül. Szerencsés vagyok, nekem van pár ilyen barátom.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével” — Márquez. Gyakran használom a munkámban is, és azt hiszem, alakulnának másképp a kapcsolataink, ha tudnánk/akarnánk úgy szeretni, ahogy a másiknak jó.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Festmények vettek körül gyerekkoromban a szülői házban is és most is, sok festmény van a házunkban. A lányom is művészeti iskolában van, úgyhogy szerves része a mindennapjainknak a művészet. Gyakran járok kiállításokra, ha külföldre utazom is elmegyek tárlatokat megnézni. Örömöm lelem benne és mindig nyitott vagyok, hogy új stílusokat megnézzek. Azért néztem meg nagyon sokszor a Thomas Crown ügy című filmet, mert sok jelenete a képzőművészeti múzeumban játszódik és híres festményeket lehetett közelről „látni”. Sok kedvenc festőm van, és igyekszem a fülbevalóimban viselni a számomra fontosabbak munkáit, ezért van Van Gogh, Picasso, Miro, Frida Kahlo, Monet, Kandinsky lenyűgöző festményei által inspirált fülbevalóm is 🙂

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Koffeinfüggőként ez lételem nálam, de az emberi kapcsolódások, amit a kávézás összehoz, ugyanolyan fontosak számomra.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Gyakran mondom, hogy a motorozás (én is vezetek motort, de mostanában legtöbbet utasként utazom) olyan mint a szerelem, nyilván ezt nehéz egy ötévesnek elmagyarázni. Amikor azt érzed, hogy a szíved kiugrik a helyéből, amikor meglátod és még a kedvenc játékodat is kölcsönadnád neki. Amikor együtt vagy valakivel, megszűnik az időérzéked is és csak azt a percet várod, hogy újra vele lehess.

13. Van kedvenc ételed?

A cseresznye, a sajt és a sajtos sós perec. A cseresznyéből nem ismerek határt, szerencsére, hogy csak évszakhoz kötődik a fogyasztása, különben nagy bajban lennék. Sajt nélkül is nehezen élek, Édesapám gyakran mondogatta, hogy valószínű egy esztenára kellett volna születnem. Sós perecet, amit tudatosan ritkán eszem, de olyankor még a szememet is behunyom az első falatnál.

14. Szeretsz főzni?

Szeretek és a szeretteim szerint is egész jól főzök. Rengeteg fűszert használok, viszont kevés sót és szinte semmi cukrot. Úgy gondolom, hogy ez egy kreatív folyamat, de nálam azt hiszem az érzelmi állapotomat is tükrözi, hiszen előfordult már, hogy olyat főztem, hogy a kutya sem volt hajlandó megenni.

15. Mi köt le a legjobban?

Ezen a kérdésen gondolkodtam a legtöbbet, de azt hiszem, hogy alapjában véve azok a dolgok, amiket szívesen teszek, lekötnek, ilyenkor néha meg sem hallom, ha hozzám szólnak. Például olvasni is úgy szeretek, hogy egy vagy két leültemben kiolvasom a kinézett könyvet. Néha beiktatok ilyen napokat. Nagyon feldob a bútor vintagelés is, sok ilyen bútor van az otthonunkban, amitől még színesebb és bohémabb lesz. Gyakran társasjátékozom a gyerekekkel, az is leköt, és nagyon bele tudom élni magam.

16. Mit jelent számodra a természet?

Csoda, szeretek a természetben lenni, és mivel falun élünk, elég természetközeli életet sikerül élnem. Tisztelem a folyamatos megújulási képességét és sajnálom, hogy az emberi gyarlóságainkkal ennyire szennyezzük és tönkretesszük.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Sok mindent, de hiszek abban, hogy semmi sem véletlen és minden, ami történik az életünkben, okkal történik, lehetőséget adva, hogy fejlődhessünk belőle. Azt hiszem, a sikereim és kudarcaim formáltak azzá, aki vagyok és ez jól van így.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Talán a legfontosabbat, hogy miért nem tudunk örülni az „itt és most”-nak és miért vágyakozunk mindig másra, mint amink van?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Linn Skaber: Ma négykézláb akarok járni, igazán szép írás a női lét dolgairól, Len Kiu A papírsereglet és más történetek, elgondolkodtató írások két kultúra és műfaj között. Gyakran sírok ezeken az írásokon. Ugyanakkor vannak kedvenc könyveim, amiket újra és újra elolvasok.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Minden, ami veled történik formál abban, hogy jobb verziója legyél Önmagadnak. Maradj az, aki vagy!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS