Mutasd magad – Délczeg-Szőcs Blanka

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Délczeg-Szőcs Blanka • 2023. december 8.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Délczeg-Szőcs Blanka

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Álladó mozgásban

1. Ki vagy te?

Egy szociálisan érzékeny, lázadó nő, feleség, keresztanya, barátnő, vállalkozó, projektmenedzser, önképzett marketinges és végzettségemből adódóan közigazgatási szakértő jogász, akiről sokan azt mondják, hogy nem ebbe a világba kellett volna születnie.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Mindenikkel, kivéve azokkal, amiket a végzettségi okleveleimen ír. Van, akinek sok vagyok egy kicsit, de már megszoktam.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Boldogság az, amikor kócosan, nem előítéletekkel tudunk lenni, és vígan tudjuk szemlélni, ahogy egy veréb egyenként felszedegeti a morzsát az ablakpárkányról és közben a belső zenénket hallgatjuk, amire még táncolni is tudunk.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Ó, jajjj, eléggé – elég egy zeneszám, egy fénykép, egy film vagy egy őszinte beszélgetés egy jó baráttal.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A férjem és édesapám.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Egy keret, amit ha eléggé odafigyelek, akkor úgy alakítom ki, hogy segítségemre legyen a mindennapokban, és észre se vegyem, hogy az keret vagy rutin. Nagyon dolgozom az ügyön. Ha viszont egy olyan helyzetben vagyok, hogy muszáj oda egy rutin, akkor elfogadom, de titkon abban reménykedem, hogy nem tart sokáig. Nagy a szabadságigényem. Van, aki káosznak látja sok esetben, de én így működöm jól.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Az utazás, egy pozitív töltetű beszélgetés, az édes semmittevés a hegyi házikónk mögött csörgedező patak partján, ékszerkészítés, a gyógynövénygyűjtés.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A második családot. Azt, aki őszintén elmondja, hogyha egy ruha nem áll jól rajtad, vagy leetted magad és figyelj jobban máskor, és ha éjjel 3-kor felhívod, akkor felveszi a telefont, hogy elmondd legnagyobb örömödet vagy bánatodat. Kevés emberre mondhatom, hogy igazi jó barátom, de ebben az esetben a kevesebb az több. Volt olyan eset (nem is egy), hogy sóvárogtak szemfényvesztve a társaságomért, barátnak tituláltak, viszont éppen azért, mert szükségük volt valamire. Nagyon hamar észreveszem a manipulációt, és olyankor félreállok, és a kapu bezáródik.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Weöres Sándor idézete: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a Létra.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

A nagyon ismertek közül nem tudom egyikre sem azt mondani, hogy ez az, viszont a nappalinkban van egy festmény, amit a férjem nagymamája festett. Két kislányt ábrázol, akik egy kandallónál melegítik a kezüket. Megnyugtató.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Kapcsolódást, időt, lehetőséget.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Mosolygok ezen a kérdésen, mert erre nem volt még példa. Talán megnéznénk együtt milyen, amikor a szellő meglibbenti a szobában a függönyt és annak a simogatásával hoznám párhuzamba.

13. Van kedvenc ételed?

A csirkepaprikás az örök kedvenc.

14. Szeretsz főzni?

Igen. Az egy igazi flow élmény. Szeretek kísérletezni, főként fűszerekkel, gyümölcs-zöldség kombinációkkal. Még én is meglepődöm sokszor, hogy egyszerű hozzávalókból milyen ízleteset lehet alkotni. A főzés az alkotás. Volt már olyan, hogy addig csámcsogtam, ízlelgettem egy külföldi vendéglőben egy finom főételt, ameddig meggyőződtem, hogy itthon ki fogom próbálni én is elkészíteni. Úgy gondolom, hogy a konyhában a főztünkbe belekerül a lényünk is.
Ettől lesz minden egyedi.

15. Mi köt le a legjobban?

Egy jó beszélgetés és az alkotás.

16. Mit jelent számodra a természet?

Szabadságot és a mindenre választ adó „nagykönyvet”. Én hiszem azt, hogyha eléggé figyelünk, akkor a természetben mindenre választ kapunk.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Gyakrabban hallgatnék a belső hangomra, több időt töltöttem volna más országokban.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Megkérném meséljen arról, hogy hol éltem előző életemben, ki voltam és mit csináltam. Megkérném, hogy hozzon kapcsolatba néhai orosz és sváb felmenőimmel. Ugyanakkor érdeklődnék, hogyan lehetek jobb mint tegnap voltam.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Nehéz kérdés. Nem mostanság volt, hanem 14 évesen A békés harcos útja című könyv, Dan Millman tollából. Szemléletformáló volt akkor, és mai napig meghatározó. Szívesen nyúlok vissza ma is, hogyha kell. Szelektív olvasó vagyok. Előbb dokumentálódom és utána veszek elő akár egy régi vagy újabb írást. A könyveknél talán jobban szeretem az „élő könyveket”. Egy könyv vagy cikk elolvasása közben talán még mielőtt vizualizálom azt, ami le van írva, elgondolkodom azon, hogy az, aki írta, mit érzett, mire gondolt, milyen illatok vették körül, hol volt, meg hasonlók.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Ne kételkedj a belső hangban.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ