Mutasd magad – Csiszér Júlia

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash, Csiszér Júlia • 2024. március 1.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Csiszér Júlia

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Csiszér Júlia a növények, a napfény, az illatok és a színek szerelmese. Alkotásai varázslatszámba mennek, hiszen minden egyes művéből a lelke köszön vissza.

1. Ki vagy te?

A környezetemnek egyszerűen Csiszér Júlia, habár anyakönyvezett nevem az apai nagyanyámtól örökölt Juliánna, gyerekkorom óta leegyszerűsítve használom, talán a hangzása, a dallama miatt. Szóval Csiszér Júlia vagyok, anya, feleség, kertészmérnök, virágkötő, a növények, a napfény, az illatok, a színek szerelmese. Tudatosan hagytam ki a vállalkozó kifejezést a felsorolásból, mert bár férjemmel nagyot álmodva, közös hobbinkat szakmai szintre emelve kis virágzugunkban találtuk meg álmaink munkáját, többnyire a kapcsolattartó, arculatfelelős, kreatív munkatárs szerepkörben alkothatok szabadon, a számomra semmi kihívást nem jelentő adminisztratív feladatok rá hárulnak.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Egyikkel sem, hisz a különböző helyzetekben más-más szerepem kerül előtérbe. Viszont sokszor nevetünk, amikor előbújik a kertész, a virágkötő, a régiségkedvelő énem, amikor egy pillanatra elszakadok egy film cselekményétől és a régi faliórát, a növényzetet, a virágcsokrot vizsgálom a háttérben.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság nem pusztán az átélt örömteli pillanatok hatalmas halmaza, sem a hirtelen kirobbanó öröm pillanatnyi megélése (bár ezeket érdemes jól elraktározni), hanem önmagaddal való viszonyod pozitív kisugárzása.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Rázkódva zokogni nagyon ritkán, de könnyezni annál gyakrabban. Könnyen elérzékenyülök örömtől, meghatódottságtól, együttérzéstől, filmjelenettől, egy könyv cselekményétől, de néha a fáradtság is elő tud csalogatni néhány könnycseppet.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A régi magyar vígjátékok szófordulatain visítva tudok kacagni, a gyermekeim rövid, frappáns megjegyzésein vagy a három éves unokaöcsém aranyköpésein is jókat nevetek, de legjobban a férjem tud megnevettetni, sokszor pusztán a tekintetével vagy egy gesztusával, gyakran olyan helyzetben is, ahol nem illendő. Ilyenkor alkalmazzuk a bevált módszerünket: belecsípünk a kézfejünk bőrébe és a fájdalom eltereli a figyelmünket a fojtogató nevetésről.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Az a szükséges automatikus műveletsor, ami a hétköznapoknak keretet ad, számomra biztonságot.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Ó, sokféle tevékenység, de minden a természethez, az alkotáshoz, az olvasáshoz kötődik. Szeretek függőágyban olvasni az öreg almafa lombjai alatt, a tornácon egy kávé mellett macskával az ölemben magazint lapozgatni, közben a szabad kezemmel a kutyát simogatni. Az olvasócsoportunkkal találkozni, tervezgetni. Virágot ültetni, öntözni, csodálni. Mentát, citromfüvet, zsályát, levendulát ujjaim között morzsolni. Növények lenyomatát vásznon, selymen megörökíteni, préselt virágokat gyantába zárni, apró színes gyöngyszemeket mintává fűzni. Ilyenkor, tavasz kezdetekor pusztán beszívni a természet illatát vagy csak ülni és hagyni, hogy a nap lágy sugarai simogassák az arcomat. Szabó Lőrinc válasza egy interjúban arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha nem költő volna, az volt, hogy gyík egy napsütötte kövön. Talán én is.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Tértől és időtől független köteléket.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Ha nem is teljes terjedelmükben, de rengeteg versrészletet raktároztam el magamban, néha felbukkannak és dallamként keringenek fejemben a rímek, akár egy virágcsokor, egy illat, egy érzés, egy évszakváltás, vagy egy élethelyzet hatására.
Jelenleg Szabó T. Anna Plasztika című verse nem hagy nyugodni:
Úgy sajog ez a vad tavasz
mint letépett ragtapasz
helyén a bőr,
Pedig beforrt a tél sebe
már burjánzik a fény fele
a nyers gyönyör. (A második szakasza fejből nem megy)

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nem tudnék kedvencet megnevezni, de jelenleg Korpos Andrea legújabb, Öt elem című alkotása ragadott magával.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Az otthon ízét, illatát, biztonságát, melegét, nemcsak a hozzá társított érzelmek miatt. Számomra valóban legfinomabb az itthon főzött kávé, társaságban ezért teakülönlegességeket fogyasztok szívesebben. Lehet, hogy furcsán hangzik, de hosszabb kiruccanásra, ha lehetőségünk van, magunkkal visszük kedvenc kávénkat, saját kávéfőzőnket.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Ha képes vagy úgy leskelődni a kerítés mögül, hogy észrevétlenül kitaposod, nem megeszed a pirosló epret, csakhogy megpillanthasd a fiúcskát, aki előző nap egy csokor mezei virágot adott neked, akkor tudd, hogy ez az első szerelem.

13. Van kedvenc ételed?

A kínai csípős-savanyú leves és a férjem által grillezett bőrös császárszalonna zöldségsalátával.

14. Szeretsz főzni?

Erre a kérdésre illik nemmel válaszolni? De a főzős könyveket örömmel halmozom, lapozom, olvasom!

15. Mi köt le a legjobban?

Egy könyv, ami magával ragad, egy új kézműves technika elsajátítása, egy jó film, amit észrevétlenül a tv előtt állva nézek végig, ha nem szólnak rám, de bármi, amit szeretettel, örömmel végzek.

16. Mit jelent számodra a természet?

Életerőt, ihletet, nyugalmat.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Ezt a kérdést már sokszor feltettem magamnak, de mindig arra a következtetésre jutottam, hogy így van ez jól, az eddigi utamon ért hatások által váltam azzá, aki vagyok.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Ha méltónak találna egy beszélgetésre hagynám mesélni, hallgatnám és valószínűleg közben teljesen más kérdések fogalmazódnának meg bennem. Most kapásból arra lennék kíváncsi, hogy pusztán csak a kővel, vagy az előállításához szükséges tudással is rendelkezik? Átadná-e ezt a tudást másnak? Ha igen kinek?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Úgy gondolom, hogy minden olvasmányom, ha jelentéktelennek is tűnik, picit alakít a szemléletemen, sok történet viszont magával ragad és napokig-hetekig nem ereszt el. Legfrissebb meghatározó élményem Anne Karin Elstadt Mert a napok gonoszok című könyvével volt. Egy norvég falucskában játszódó szomorú, lapról lapra egyre nyomasztóbb történet arról, hogy ahol egy közösség közös tulajdonsága a tudatlanság, az unalom, a szűk látásmód, a fásultság és irigység, ott elhatalmasodhat a gonoszság. Mélyen elgondolkodtatott, hisz bár Norvégiában játszódik, akár a mi társadalmunkra is kivetíthető.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Légy magabiztosabb, mert jó úton haladsz!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS