Mutasd magad – Cseke Erzsébet

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Cseke Erzsébet • 2024. május 24.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Cseke Erzsébet

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Cseke Erzsébet – A boldogság egy csoda. A hétköznapjaink boldogsága a legnagyobb csoda. Úgy élni, hogy minden napban megtaláljuk az aznapi szépet, az már boldogság.

1. Ki vagy te?

Ha hivatalosan mutatkozom be, akkor Cseke Erzsébet tanító néni, de ugyanakkor édesanyám Erzsikéje, gyerekkori barátaim Abodierzsikéje, összességében egy átutazó, aki édesanya, feleség, barátnő, tanító néni, és remélem még egy jó ideig gyerek.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Minden szerepemet szeretem. De talán a gyerek áll legközelebb hozzám. Valószínű azért, mert gyermekekkel dolgozom, én is nagyon soka vagyok gyerek velük. Szeretek gyerek lenni.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

A boldogság egy csoda. A hétköznapjaink boldogsága a legnagyobb csoda. Úgy élni, hogy minden napban megtaláljuk az aznapi szépet, az már boldogság.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Ez most nagyon relatív. Alapjában véve sírós fajta vagyok, maximálisan élek meg mindent és nem tudom, nem is szoktam elrejteni, ha fojtogat a sírás. Ha számszerűen kellene mondanom, talán hetente egyszer biztosan sírok, ha nincs rá okom, akkor megtalál egy olyan könyv, és azért. De édesapám halála óta többször csak úgy rám tör a gyász, és azért is sírok.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

A gyerekeim, a férjem – nálunk a humor a családban mindennapos. De az iskolában is szoktam elég gyakran nevetni.

6. Mit jelent számodra a rutin?

A hajnali hat órai felkelést… amit tiszta szívből utálok, hiszen általában 7 után válok „emberré”, ezért megvisel a korán kelés. Szoktam mondogatni, hogy ha egyszer tanügyminiszter leszek és változtathatok, mindenki 9-re fog iskolába járni.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Egy ideje szükségem van a napi 1–2 óra csendre – az maximálisan feltölt, és természetesen az olvasás, egy szép a vers…

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

A Jó Isten és a család után a barátaim a legfontosabbak!

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Ó, rengeteg, nagyon szeretem a verseket és kicsit úgy vagyok vele, hogy a hangulatomtól függ épp, hogy aznap mit idézek. Például most ezt:
„Letéptem ezt a hangaszálat. Már tudhatod az ősz halott. E földön többé sose látlak. Ó idő szaga hangaszálak. És várlak téged tudhatod.”

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincs kedvencem, de van Gogh képeit nagyon szeretem, ahogyan Csontváryt is. De külön kedvencet nem tudnék kiemelni.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Általában két csészével indítok: az elsőt a reggeli indulás előtt, lassan elkortyolgatva, a másodikat már az iskolában, ez kitart délig. Folyton leteszem valahova, és jegesen iszom meg a végét. A kávézás délután vagy vakációban sziesztát jelent: barátokat, találkozásokat.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Megkérdezném tőle, hogy szerinte mi a szerelem és megerősíteném a válaszaiban. Különleges érzés, erős szívdobogástól pillangórepkedésig a hasadban.

13. Van kedvenc ételed?

Át kellett gondolnom, de nincs. 1–2 étel kivételével mindent szeretek. Viszont imádom a csokit, arra bármikor kapható vagyok.

14. Szeretsz főzni?

Hétvégén igen, mert olyankor van rá időm, és ennek köszönhetően tiszta szívvel csinálom. A hétköznapokban ezeknek hiányában nem.

15. Mi köt le a legjobban?

Az olvasás, a jó színházi előadások, a tervezés – legyen szó iskolai tervezésről vagy nyaralás tervezéséről, ha belevetem magam, körülöttem történhet bármi.

16. Mit jelent számodra a természet?

Csupa zöldet, a frissen vágott fű illatát, a gyerekkorom nagy barangolásainak helyszíneit.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Semmit… Vannak megbánásaim, de azt hiszem, mindenből tanulunk, mindennek megvan a maga miértje.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Miért őt jelölték ki a kő őrzésére? Hogyan vált azzá, aki? Hogyan maradhatok egészséges?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Miki Brammer: Minden amit megbántam, nemcsak az élethez, a halálhoz való viszonyulásomat is átformálta, és Edith Eva Eger A döntés könyve az, ami még erősen hatott rám.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

* Önbizalomhiánnyal küszködtem kamaszkoromban, ezért főleg azt, hogy hidd el, értékes vagy, úgy vagy jól, ahogy vagy, és csak így tovább!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ