Mutasd magad! – Csatlos Tünde

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash, Csatlos Tünde • 2023. február 3.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Csatlos Tünde

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
Csatlos Tünde kommunikációs szakember, műsorvezető, az Anya olvas podcast házigazdája, olvasás népszerűsítő, feleség, édesanya, és nem utolsó sorban a PIROS ORR Egyesület elnöke, amely halmozottan sérült gyerekek fejlesztésével foglalkozik.

1. Ki vagy te?

Épp az foglalkoztat mostanában, hogy hogyan lehet erre a kérdésre anélkül válaszolni, hogy felcímkézném, vagy valakihez viszonyítanám magam, és ne a szerepeimet nézzem. Mert ki vagyok én valójában? (most ezen egy picit elgondolkodom…) Nő vagyok, aki szeret derűs lenni, többnyire mindennek a pozitív oldalát nézni, szeret szeretni és szeretve lenni, néha (vagy gyakran?) lustának lenni, segíteni, ám nem vagyok az az ölelkezős, puszilkodós típus. Most már talán tudnám folytatni, de ennyit erről.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Szeretek TÁRS lenni – minden szerepemben: feleségként, anyaként, barátként, munkatársként, stb.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Boldogság? Olyan állandónak hangzik. Pedig nem az. Csak boldog pillanatok léteznek, melyek nagyon gyorsan elillannak, és ezért nem szabad őket elszalasztani. A pozitív érzéseinket sokkal rövidebb ideig érzékeljük és éljük meg, mint a negatívokat. Ezért azt mondanám nekik, hogy jó ezekre odafigyelni, meglátni, megélni, és elraktározni. Szerintem törekedni kell arra is, hogy ne várjuk, hogy ránk találjon a boldogság. Boldog pillanatokat mi is okozhatunk magunknak.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Ritkán. Bár legutóbb épp egy könyv, egy történet volt az, amitől potyogni kezdtek a könnyeim.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Imádok nevetni, és olyan embereket szeretek magam körül tudni, akik meg is nevettetnek. Imádom a jó humorú embereket. De jókat vihogok saját hülyeségeimen is.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Biztonság, kiszámíthatóság. Nem szerettem régen a rutint, de a fiam behozta az életünkbe. Azóta pedig már tudom, hogy szükség van rá. Néha épp azért, hogy meg tudjuk törni azt, és érezni olyankor, hogy valami változik.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Bármi, ahol élményeket szerezhetek: borozás vagy társasozás a barátokkal, utazás, új hely felfedezése, olvasás vagy épp egy forró fürdő. Imádom.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Jó, hogy az előző kérdés után következett épp ez, hiszen most jöttem rá, hogy hozzájuk fordulok mindig feltöltődni. Egy mély beszélgetés, hallgatás, egy közösen eltöltött délután vagy hétvége mindennel felér. Sokféle barátság van, úgy gondolom. Vannak azok, akikkel napi szinten tartod a kapcsolatot és akiknek a leginkább kitárod a lelkedet, vannak azok, akikkel gyerekkorodban kötött össze az élet, és bár ritkán találkoztok, mégis sikerül onnan folytatni, ahol abbahagytátok, és vannak, akiket barátnak nevezünk, de igazából csak haverok. Azt hiszem, hogy a barátságban a legfontosabb, hogy ne legyenek elvárások. Egy elvárások nélküli barátság tud a legjobban működni.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Most idézzek? Volt a suliban egyszer egy olyan „verseny”, hogy aki a legtöbb verset tudta Petőfitől, az tízest kapott magyarból. Már nem emlékszem arra, hogy első lettem-e, de akkor sok verset megtanultam. S ami most először eszembe jut: „Borozgatánk apámmal, ivott a jó öreg /S a kedvemért ez egyszer az Isten áldja meg.” Ha megguglizzátok, írjátok meg, hogy így a helyes?

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nincsenek kedvenceim, (csak kedvenc fiam meg kedvenc férjem van), mert nem szeretek választani a sokból, amit szeretek. Dali furcsa, álomszerű képi világa az, ami elvarázsol.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Általában kávéval kezdem a reggeleket: egy nagy bögre tejeskávéval, amit órákig kortyolgatok. Nem mondanám, hogy függő vagyok, mert ha épp elmarad a reggeli fekete, akkor sincs semmi baj. Inkább az ízéért, az otthonosságáért szeretem, s nem a hatásáért.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Hogy mi a szerelem? Ott vannak az ovis társaid, akik közül biztosan sokakat szeretsz. De lehet, hogy van közöttük egy, akivel sokkal többet játszol, akire akkor is sokat gondolsz, mikor nem az oviban vagytok. S ha meglátod, buborékok kezdenek mászkálni a pocakodban, meg talán izzadni kezd a kezed. Valamiért kitűnik a többiek közül, többet jelent számodra, mint más ovistársad, és legszívesebben mindig ölelnéd, puszilnád. Ha van ilyen, akkor talán pont szerelemes vagy.

13. Van kedvenc ételed?

Ugye a kedvencek…. Imádom a csokit. Nem étel, de ennivaló és imádom.

14. Szeretsz főzni?

Igen. Bár magamtól kitalálni, hogy mit főzzek, azt nem. Ha már van egy recept, egy ötlet, akkor nagyon szívesen, és azt szeretem nagyon-nagyon, ha együtt főzhetünk a férjemmel vagy barátokkal.

15. Mi köt le a legjobban?

Amire nagyon rákoncentrálok, az annyira le tud kötni, hogy olyankor nem hallom meg, ha hozzám szólnak.

Ez leggyakrabban olvasás közben történik meg mostanában, hisz tulajdonképpen akkor máshol vagyok. Elutaztam éppen, és csak a szereplőim hangját hallom.

16. Mit jelent számodra a természet?

Csend, béke, élet.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Nehéz erre a kérésre válaszolni, mert ha valamit másként csinálnék, akkor most nem ott lennék, ahol épp vagyok. Pedig én nagyon jó helyen vagyok most. Talán bátrabban kifejezném gyerekként is mindenféle érzelmemet.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Semmit sem kérdeznék. Az a tudás, amit ő tud, nem akarom, hogy saját tapasztat nélkül az enyém legyen.

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Valérie Perrin: Másodvirágzás – Megváltoztatta bennem azt az elképzelést, miszerint a temető egy szürke, komor, élettelen, rideg hely. Ez egy varázskönyv. Mindenkinek ajánlom.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Te is értékes vagy! Bízz magadban!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ