Mutasd magad – Cosma István

Szerző: Csata Éva • Fotók: Cosma István • 2023. október 6.

Megosztom:

Mutasd magad!

– Cosma István

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.

1. Ki vagy te?

Isten gyermeke, szüleim gyermeke, férj, segítő szakember, kolléga, barát, családtag, rokon, „én én vagyok”, erősségeimmel, gyengeségeimmel együtt és ez így van rendben.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Igyekszem mindenikkel azonosulni, hitelesen megélni őket, egyensúlyt kialakítani a magánéleti és szakmai szerepeim között.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Nem éri meg hajszolni a boldogságot, hanem inkább igyekezzen észrevenni és megélni az élet apró és nagy örömeit. És kíváncsi lennék arra is, hogy ő mit gondol a boldogságról.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Akkor, amikor azt érzem, hogy sírnom kell. Például, ha valami nagyon megérint, elszomorít, fáj.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Egy jó vicc, egy vígjáték, a feleségem, barátok, amikor együtt tudunk nevetni, valamint a jó humorérzékkel megáldott emberek. Saját magam is.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Biztonság, keret, tudás és megtapasztalás, de ugyanakkor valami, amiben el tudok tunyulni, ami bedarálhat, ami korlátozhatja a spontaneitásom, kreativitásom és fejlődésem.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

A csend, az ima, az „énidő és miidő”, a természet, az olvasás, színház, közösség, család, barátok, a munkám, egy jó beszélgetés, egy jó szakmai képzés, kirándulás, társasjátékozás.

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Emberek, akikért nagyon hálás vagyok.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

„Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz…” (József Attila)

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Színeket, árnyalatokat, formákat, tájakat, embereket stb., mindenképpen olyan valami, ami hat rám és érzéseket vált ki belőlem.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Motiváció a reggelhez, felébredés, egy jó beszélgetés, találkozás, „ventilálás”, szünet.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Nem mesélnék, talán inkább kíváncsian és figyelmesen meghallgatnám a kérdéseit és azt, amit ő szeretne mesélni, ha szükséges a korának megfelelő válaszokat adnék.

13. Van kedvenc ételed?

Igen, szeretem az olasz és a francia konyhát, de szeretek kipróbálni új ízeket, gasztroélményeket, feleségem töltött paprikája, édesanyám szilvás gombóca, édesapám túros puliszkája.

14. Szeretsz főzni?

Igen, mivel számomra a főzés kikapcsolódás, ugyanakkor szeretünk együtt is főzni a feleségemmel és ilyenkor is jókat tudunk beszélgetni.

15. Mi köt le a legjobban?

Sok minden leköt: a munkám, egy jó könyv, új dolog tanulása, egy jó film, zene hallgatás, egy jó beszélgetés, fotózás, kirándulás, nyelvtanulás, de talán bármi, amit szívesen csinálok.

16. Mit jelent számodra a természet?

Ahogy öregszem, azt gondolom egyre többet jelent a természet számomra: csend, töltekezés, pihenés, rácsodálkozás a teremtett világ szépségeire. Találkozás önmagammal és Istennel, befelé figyelés és felfelé figyelés.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Bizonyos emberekkel és helyzetekkel hamarabb meghúznám és kijelölném a határokat, kevesebb energiát pazarolnék olyan dolgokra, amelyeket amúgy sem tudok megváltoztatni, többet nevetnék, kevesebbet stresszelnék, gyakrabban és többet mondanám, hogy „szeretlek”, jobban figyelnék testem jelzéseire és az öngondoskodásra. Szóval sok mindent másként csinálnék, de ugyanakkor azt is tudom, hogy életem „partitúrái”, emberek, helyzetek tanítottak és formáltak azzá, aki most vagyok.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Hogyan tett szert a bölcsességére? Melyik lenne az a három kérdés, amelyet ő feltenne saját magának? Hogyan lehet teljes életet élni és derűs szívvel megöregedni?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Szeretek nagyon olvasni, minden könyv tanít valamire, személyesen, illetve szakmailag fejlődhetek, növekedhetek.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Értékes vagy!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ