Mikor feltámad a szél #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. szeptember 2.

Megosztom:

Mikor feltámad a szél

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Mikor feltámad a szél

Írója
Angela Murinai
Műfaja: igaz történet alapján megírt regény — az életről
Az íróról röviden: Angela Murinai a bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskolán diplomázott, majd néhány évig tanítóként dolgozott. 2014 óta írja Gumiszoba című blogját, ahol közéleti kérdésekkel, nőpolitikával, társadalomkritikával foglalkozik. 2018-ban két fiával Németországba költözött, és azóta is ott él. 2016-ban egy családi nyaralás során balesetben elveszítette legidősebb, akkor 18 éves fiát. Négyévnyi gyász után döntött úgy, hogy megírja azokat az érzéseit, melyekkel azóta is együtt él. A Mikor feltámad a szél egyszerre szól veszteségről, családról, gyökerekről és örökségről, elmúlásról és túlélésről.

A könyv cselekményéről röviden:

Angela Murinai három kamasz fiával nyaral a csodálatos Gozo szigetén, amikor legidősebb gyermekét elsodorja egy áramlat és belefullad a tengerbe. A Mikor feltámad a szél azonban több mint gyászkönyv, nem csupán az anyai fájdalomról és túlélésről szól. A személyes történeten túl szembesít bennünket az anyaság nehézségeivel, a nőket érő erőszakkal, a család, a házasság vagy a hit kérdéseivel. Szól a szeretetről és az emberi jóságról, valamint a döntés erejéről — arról, hogy a legnagyobb sorscsapások idején is képesek vagyunk meghatározó döntéseket hozni és kézben tartani az életünket.

Hogyan rezonált bennem a Mikor feltámad a szél:

Ebben az évben a 100. kiolvasott könyvem volt. Mágikus szám, hihetetlen olvasmány, amely mintha valóban a mágikus századik szobát nyitotta volna meg előttem. Hiszen egy olyan tudással ruházott fel, amihez szükségem volt ahhoz, hogy saját életemben is tovább tudjak lépni veszteségeken, gyászon, elakadt gyászmunkán, ítélkezéseken, meg nem értésen, el nem fogadáson.
Társadalmilag elvárjuk asszonyainktól, akik férjeiket, gyerekeiket temetik el, hogy önmagukat is velük együtt temessék el. Ők már nem méltók az életre, csak a halálra… és a gyászra, életük végéig. Az írónő nem egy, hanem két veszteségnek áldozata, nagyon rövid idő leforgása alatt. És a legtanulságosabb az egészben, hogy nem fosztja meg életben maradt gyermekeit önmagától, hanem tovább él, mert az élet élni akar… Ez nem csak egy könyv Bencéről és az ő haláláról, hanem inkább egy Bencének íródott ajándék. Aki bárhol is van, ha van… — édesanyja szeretettel üzeni, kedves fiam, továbbléptünk. Élünk, szeretünk, és igen, gyászolunk, de vagyunk.
Kedvenc idézeteim:
Én sírhatok, elakadhat a szavam, lehet hiányos az illemtudásom. Nem számít ez. Nekem meghalt a fiam. Csak ez számít.
Vannak helyzetek, amelyeket túlélhetetlennek gondolunk, egészen addig, amíg túl nem éljük őket.
A süvítő szél letépte a könnyeket az arcomról, és eső gyanánt szórta szét.
Az élet most van, itt van, ebben a pillanatban. Most kell élni, most kell boldognak lenni, szeretni, örömöt, bánatot jól használni. Ki kell hozni mindenből a legjobbat itt, ezen a világon.
Innét üzenem minden férfinak: ha az anyát bántjátok, azzal a gyereket is bántjátok! Tudom, akiknek ez szól, azoknak hiába is mondom. Nem érdekli azokat senki élete a magukén kívül.
Aki élt már bántalmazó mellett, tudja, hogy egy családban minden őhozzá igazodik. Mindenki az ő hangulatát lesi, mindenki minden lépést, szót ahhoz igazít azért, hogy megússza az életet. Így lehet megúszni az életet.
Nem könnyű senkinek. Generációkon át visszük az örökségünk, és talán a felnőttség egyik legnagyobb feladata, hogy a szüleinket, és az általuk okozott fájdalmak hátterét valahogy megértsük.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS