Melegítő

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2024. február 24.

Megosztom:

Melegítő

Még tart a forró levesek időszaka, amikor szervezetünk fokozottabban igényli a melegítést, melyet általában fűtés, mozgás által érhetünk el, de jó módszer a meleg szájon át való bevitele is. Egy jó tartalmas, meleg leves után az ember életkedve is feltámad, főleg az olyanoké, akiknek nem épp kedvence a hideg évszak (lásd jómagam).
Az örmény konyha igencsak sokfajta zöldfűszert haszál, és sokkal bőkezűbben, változatosabban adagolják az ételekbe, mint az itteni őslakósok. Nekem ezidáig eszembe sem jutott volna a bazsalikomhoz adni a lestyánt, de lám, épp oly jól kiegészítik egymást, mint a házasság szent kötelékében egy férfi, meg egy nő.
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 2 paszternák, 1 paprika, 2 paradicsom, 2 hagyma, 2 szárzeller, 2 cikk fokhagyma, lestyán, zöldpetrezselyem, bazsalikom, csombor, churut.
A húsgombóchoz: egy kanálnyi zabpehely, ½ kg darált hús,1 hagyma,1 cikk fokhagyma, 1 tojás (kihagyható), só és bors ízlés szerint, liszt.
Elkészítése: Meggömbölygetjük a húsgombócoka, majd lisztbe forgatjuk. Felaprózzuk a zöldségeket, forró vízbe dobigáljuk, belegörgetjük a gombócokat, és készre főzzük. A churutot kis olajon felmelegítjük és a már kész leveshez adagoljuk. Tejföllel ízesíthetjük, felaprózott zöldpetrezselyemmel szórhatjuk.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ