Lúgosító leves

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla, •

2020. július 18.

Megosztom:

Lúgosító leves

Az Ételben az orvosság című könyv szerzője, az amerikai Dr. Henry Bieler szerint a gyógyszerhasználat gyakran több kárt okoz, mint hasznot, ezért a legjobb gyógymód az ételekben, a diétában van, mivel az emberi test képes meggyógyítani önmagát: „egy igen összetett tudomány, a kolloidok és az endokrin kémia alapos tanulmányozása után jutottam erre az eredményre”.
 Az ő híres, káliumban gazdag zöldséglevese például serkenti a májműködést, a mellékvesék és hasnyálmirigy munkáját, így a vércukorszint könnyebben szabályozhatóvá válik. A főzésnél használatos ghee (vajból készült egészséges és méregtelenítő hatással rendelkező indiai származású étek) csökkenti a gyulladásokat, de segít abban is, hogy az elmeszesedni készülő szövetek „olajozottabban” működhessenek. Emellett erősíti az immunrendszert, úgy tartják, hogy a memóriát is javítja, és tán még az intelligenciára is pozitív hatással van?!
Kár, hogy a gyergyói boltok ghi mentes övezetnek számítanak! Egy talpraesett székely ifjú és néhány vízibivaly szemérmetlenül tarolhatna a teljesen szűznek számító gyergyószéki ghipiacon!

Szükséges alapanyagok: 4 közepes méretű, felkockázott cukkini, 3 bögre, a végeitől megtisztított felvágott zöldpaszuly, 2 felvágott zellerszár, 1 csokor zöldpetrezselyem, 250 ml víz, só, ghee (opcionális).

Elkészítés: Főzzük a zöldségeket, míg kissé megpuhulnak. Ezután a levest tegyük egy turmixgépbe, avagy a turmixot tegyük a levesbe (ki-ki munkálkodjék konyhai felszereltsége szerint). Adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, jól dolgozzuk össze az egészet, majd tegyük bele a ghee-t, hogy sűrűbb állaga legyen. Ennek hiányában, ízlésünk és terápiánk szerint tehetünk rá tálaláskor kis mennyiségű olíva olajat, vajat, házi joghurtot vagy házi tejfölt. Ugyanakkor variálható fokhagyma, hagyma, gyömbér vagy más friss fűszerek hozzáadásával.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ