Liszt

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2020. március 14.

Megosztom:

Liszt

Alábbi írásom azon személyeknek szánom, kik a nagy bevásárlási lázban túl sok lisztet halmoztak fel, és nem szeretnék, hogy ez rájuk pimpósodjon (mondjuk ez még pár hónapig nem fenyegeti őket, ha a megfelelő módon tárolják). Eledelt kidobni vétek jelige alatt pedig fogjunk neki kenyeret sütni! A legegyszerűbb, óvodás változat annyira könnyű, hogy a sikerélmény és a telt gyomor minden esetben garantált.
A dagasztás nélküli kenyérről beszélek, melynek alapanyagait összekeverve, bármikor friss kenyéralapú eledelt varázsolhatunk az asztalra: zsemlét, gyökérkenyeret, focacciát, pizzát, perecet. Vegyünk egy kiló lisztet, 7 g szárított élesztőt, 30 g sót és 8 deci langyos vizet (néha egy kis olívaolajjal szoktam ennek egy részét helyettesíteni), keverjük össze egy fakanállal, majd felhasználásától függően, tegyük hűtőbe, vagy hagyjuk a konyhában, ahol minimum 12–14 óra kelés után süthető állapotba kerül.

Mindennapi kenyerünk tehát eme egyszerű négy összetevőből bármikor előteremthető, és frissen, ropogósan illatozhat asztalunkon.

Amikor a pékségben előállított termékben még négy-ötfajta adalékanyag (és nem a hagymára, olajbogyóra, magokra gondolok) rejtőzködik, mindenképp meggondolandó, hogy melyiket fogyasszuk. Száradás esetén se dobjuk ki, keltsük új életre, bundás kenyér formában!

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ