Kofta

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2021. május 8.

Megosztom:

Kofta

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a kedvenc húsom, gondolkodás nélkül vágnám rá, hogy a bárányé. Sajna, nálunkfelé csak húsvét tájékán kapható, utána rohamosan megnőnek a hegyi legelőkön, miáltal birkává válnak (mik szerintem manapság folyamatos csuklás mellett tengetik napjaikat, a sok emlegetés miatt). Ezért aztán ilyenkor, tavasszal, húsvétok tájékán, megvásárolok egy egészet, és különböző darabjait lefagyasztva, változatos eledeleket varázsolok belőlük az év folyamán az asztalra.
Mint minden húst, természetesen a bárányét is meg lehet darálni, és máris készülhet belőle egyiptomi kofta, vagy török köfte. Ezeket általában nyárson és parázson sütik, de e májusi tél- és tavaszidőben, egy erdélyi konyhában, fasírtformára is gömbölygethető. Kevés húsból is készülhet (sok belőle sajnos soha nincs), és mégis jóllakhatunk vele, mert sok más finomság is kerülhet mellé köretként: friss zöldségek, pirított pita, párolt rizs, mentás joghurt, sült édeskrumpli.
Fasírtunkba tehetünk: 600 gr. darált bárányhúst, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, 2-2 evőkanál aprított petrezselyem- és mentalevelet, 1–1 kávéskanál sót, cayenne borst, őrölt köményt, fekete borst, 1/4 csésze zsemlemorzsát és 2 evőkanál darált mandulát.

Természetesen a fűszerezést mindenki saját szája íze szerint adagolhatja.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ