KÉK NAPON SZÜLETTEM#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. április 8.

Megosztom:

KÉK NAPON SZÜLETTEM

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

KÉK NAPON SZÜLETTEM

Írója
Daniel Tammet (Daniel Paul Corney)
Műfaja: életrajzi mű
Az íróról röviden: Daniel Tammet tíz nyelven beszél, és minden erőfeszítés nélkül képes 30 jegyű számokkal műveleteket végezni. Az orvosok az Asperger-szindrómát állapították meg Tammet esetében, vagyis az autizmus egy változatát, ami igen gyakran nagy elvonatkoztató képességgel jár. Képes volt egy hét alatt megtanulni izlandiul. Tammet betegségét 25 évesen diagnosztizálták, azóta is rengeteg kísérletben vesz részt, mert ezzel elősegíti „az emberi agy működésének jobb megértését, ami mindenkinek javára válik”. A memoárját is azért írta meg, hogy a sorstársainak hasznos tanácsokkal szolgáljon, és hogy a családja jobban megérthesse cselekedeteinek mozgatórugóit.

A könyv cselekményéről röviden:

Daniel Tammet pontosan 45 gramm zabkását fogyaszt reggelire, és anélkül el sem indul otthonról, hogy megszámolná a rajta lévő ruhadarabokat. Ha stresszes vagy boldogtalan, csak behunyja a szemét, és számol. Bonyolult matematikai műveleteket képes fejben elvégezni — a számokat alakzatokban, színekben, textúrákban és mozdulatokban látja, ráadásul tíz idegen nyelven beszél, sőt alkotott is egyet — nyelvtannal és mintegy 1000 szavas szókészlettel — saját használatára. Az autizmus spektrumzavarban súlyosan érintettek között gyakorlatilag egyedülálló módon nem szorul segítségre mindennapi ügyes-bajos dolgainak intézésében. Ez a hihetetlen önállóság, és ahogy átadja, milyen érzés is ilyen rendkívüli életet élni, teszik igazán inspirálóvá és magával ragadóvá Daniel Tammet emlékiratát, amely páratlan betekintést nyújt napjaink egyik legkülönlegesebb elméjébe.
A nappali a földszinten mindig tele volt könyvekkel. A szüleim mindketten sokat olvastak, és ma is emlékszem, ahogy a padlón ülök és nézem őket könyvvel, újsággal vagy magazinnal a kezükben. Néha, ha jól viselkedtem, megengedték, hogy olvasás közben az ölükben üljek. Szerettem a papír zörgését hallgatni a lapozásuk közben. A könyvek nagyon fontosak számomra, mert amikor a szüleim olvastak, a szobát csend töltötte be. Ez megnyugtató és kellemes érzés volt számomra.”

Hogyan rezonált bennem a Kék napon születtem:

Daniel Tammet hihetetlenül erős akaratának és kitartásának köszönhetően önálló, teljes életet él, és sorstársainak, illetve a tudománynak nyújt segítséget rengeteg olyan kísérletben, melyek által elősegíti „az emberi agy működésének jobb megértését. Megdolgozott azért, ahol most, 43 évesen tart, így joggal lehet követendő példa mindannyiunk számára. A könyvet olvasva megismerhetjük azt az embert, akinek életbevágóan fontos a rend és a rendszeresség, akinek az életében egészen különleges szerepet töltenek be a számok. Elszigeteltség, zajos külvilág, kommunikációs zavarok, alvajárás, epilepszia csak néhány azok közül a dolgok közül, amivel meg kell birkóznia. De mellette áll támogató, őt maximálisan megértő és elfogadó, és mindenekfelett szerető családja. Nyolc testvér mellett nő fel. Édesapja mentális betegséggel küzd, majd győz. Édesanyja bölcsessége határtalan, szeretete feltételek nélküli.
Érdekes, ahogy arról mesél, hogy hogyan látja a színeket, számokat, vagy amikor arról mesél, hogy milyen nehezen érti meg a szavak mögötti jelentéseket. De mindent az vitt, ahogyan az érzelmeket nehezen dekódoló ember kifejezi háláját szülei és családja irányában, hiszen a szeretet minden akadályt legyőz.
Íme néhány Daniel idézet, ami kiemelten fontos volt számomra ennek a könyvnek a végigolvasása során:
„A számok a barátaim, és mindig ott vannak körülöttem. Minden egyes szám egyedi, és saját személyisége van.”
„Sosem éreztem szégyent vagy zavart azért, mert lemaradtam a többiektől; ők egyszerűen nem voltak részei a világomnak.”
„Mindig jó érzés volt otthon lenni. Ott éreztem magam biztonságban és nyugalomban. Csak egyetlen másik hely volt, ahol hasonlóan éreztem magam — a környékbeli könyvtár. Amióta csak megtanultam olvasni, naponta elvitettem magam a szüleimmel a kis téglaépületbe, falán a graffitikkal, és odabent egy helyiséggel, ami tele volt polcokkal és színkódos, műanyag kötésű gyerekkönyvekkel, a sarokban pedig tarka babzsákfotelekkel. Tanítás után és iskolai szünidőkben mindennap ellátogattam a könyvtárba, akármilyen idő volt is, és órákon át, egészen zárásig ott maradtam. A könyvtár bővelkedett abban a csendben és rendben, ami mindig a megelégedettség érzésével töltött el.”
Végre megértettem, hogy a barátság egy kényes, fokozatos folyamat, amit nem szabad siettetni vagy azonnal megragadni, hanem engedni és ösztönözni kell, hogy haladjon lassan a maga útján. Az egyik legnagyobb bosszúságot a szüleimnek különféle dolgok megszállott gyűjtésével okoztam, mint amilyenek például a fényes, barna gesztenyék voltak, amelyek nagy mennyiségben hullottak le a házunk közelében a hosszú utat szegélyező hatalmas fákról. Amióta az eszemet tudom, a fák csodálattal töltöttek el, szerettem tenyeremmel végigsimítani barázdáin. A hulló falevelek spirálokat alkottak a levegőben, olyan spirálokat, mint amilyeneket akkor láttam, mikor fejben osztottam.
„A szerelem semmi máshoz nem fogható; nincs jó vagy rossz módja annak, ahogy beleszeretünk valakibe, nincs matematikai egyenlet a szerelemre és a tökéletes kapcsolatra.”

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba I

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

•   Örökkévalóság

•.  A jég hátán

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ