Káposzta batyu

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Balázs Árpád • 2023. december 23.

Megosztom:

Káposzta batyu

Egy ideje, a karácsonyfa méreténél, és a csomagok számánál sokkal fontosabb számomra a béke, a megnyugvás, az öröm, az egészség, a meghitt percek száma. Ajándékot is jobb szeretek adni, mint kapni, ezért is tálalom ez idei karácsonyi ételeket csomagban. Természetesen, nem találtam fel a spanyolviaszt, mert példának okáért a töltött káposzta amúgy is egy burokban levő töltelék, jómagam csak a dizájnokon alakítottam egy kicsit.
Karácsonyra nem csak azért főzök káposztát, mert ez a szokás, hanem azért is, mert nagyon kedveljük. Ugyanakkor roppant szeretek kísérletezni is, imígy házasítván össze többfajta receptet, egy eledel elkészítésekor. A káposzta most friss, a hús pedig darált sertés, az ízesítés keleties -2 cikk fokhagyma, 1 tk gyömbér, 1 csípőspaprika, ½ csésze zöldhagyma, koriander, 230g vízigesztenye (kínai sulyom), 2 tk halszósz, 2 tk szójaszósz, 1 tk szezámolaj-, de készíthetjük akár savanyú káposztából, a szokásos töltelékkel, ünnepi külsővel. Ázsiában természetesen kínai kelt forráznak a töltelék burkának, egyik kihagyhatatlan újévköszöntő eledelük, márcsak azért is, mert úgy tartják, a kínai kel száz szerencsét hoz fogyasztójának. Reménykedjünk, hogy a szárhegyi káposztának is van valami hasonló varázslatos tulajdonsága, de, ha még sincs, sebaj, megint ettünk egy finomat!

Elkészítése: a leveleket leforrázzuk, mindegyik közepére kanalazunk az összekevert töltelékből, majd a széleit összefogva, batyuvá alakítjuk. Hogy egészen biztosan ne nyíljon ki, fonallal kötöztem össze, de ezt tálalás előtt lobbasztott zöldhagymaszárra cseréltem, az előnyösebb megjelenés érdekében. Köríthetjük rizzsel, de ezt akár a töltelékbe is rejthetjük.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ