Jurassic Park, avagy utazás Dinotópiába!

Szerző: Ladó Csaba •  Fotók: Ladó Csaba • 2021. április 7.

Megosztom:

Jurassic Park, avagy utazás Dinotópiába!

Nem több mint 8 éves lehettem, amikor egy esküvőről elszökve az unokatestvéreim után osontam, hogy megnézhessem velük a Jurassic Park című filmet. Egy életre szóló szerelem lett belőle. Ezután lelkes rajongóként követtem nyomon az elkövetkező részeket is, és a franchise egyik legikonikusabb aranyköpése mindmáig kristálytisztán cseng a fülemben: mindig így kezdődik, aztán majd jön a futás és a sikítás!
A barcarozsnyói dinóparkban szerencsére a futás és sikítás nem alapfeltételei az életben maradásnak. A szórakozás azonban biztosított, sőt mi több, nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is tartogathat váratlan meglepetéseket. Barcarozsnyó körülbelül 20 km-re található a térség legnagyobb városától, Brassótól. Közelségét Hollywood stílusban jelzik román elnevezésének (Râșnov) méretes betűi a hegyoldalban. A város egyébként a hegytetőn fészkelő ikonikus várról híres, mely a maga nemében is egyedülálló, hisz méreteit alapul véve Erdélyben a legnagyobb parasztvárként tartják számon.
Áthaladva a város szívén, folyamatosan balra tartottunk, majd elhagyva Barcarozsnyó utolsó házait is, Brassópojána fele vettük az irányt. Nem kellett már sokáig kocsikázni. Baloldalt, a hegy lábánál található egy nagy parkoló, itt hagytuk az autót, és gyalogosan indultunk el az erdei úton.
A város legnagyobb turisztikai attrakciója mindig is az omladozó parasztvár volt. Legalábbis addig, amíg be nem köszöntött a 2015-ös év. Ugyanis abban az évben nyílt meg egy olyan szabadidőpark, mely nemcsak Erdélyben, de egész Romániában is egyedinek számított. A barcarozsnyói őslénypark délkelet Európa legnagyobb dinóparkja, ilyen és ehhez hasonló szabadidőközpontokkal legközelebb Csehországban találkozhatunk. A rozsnyói park, melynek tervezőit Steven Spielberg 1993-as filmje, a Jurassic Park ihlette, 3 hektárnyi területen fekszik és nem kevesebb, mint 100 életnagyságú dinoszauruszt számlál, mindezt a szabad ég alatt, az erdő fái között, természetes környezetben. Ezt az eszenciájában ősrégi, ám felettébb modern csomagolásba bújtatott nagyszerű projektet helyeztük górcső alá. És most komolyan, kinek ne lenne kedve egy 150 millió éves utazásra, vissza a dinoszauruszok korába?
Sétánk során a park felé már hallottunk fura hangokat és sikítozó gyerekeket. Gyermeteg lelkemben ez azonnal izgalmat szült, és jó úton jártam afelé, hogy átlépjem azt a láthatatlan vonalat, mely a valóság és a képzelet határmezsgyéjén leledzik. Azonban amikor a fák közül előbukkant a park bejárata és robusztus épülete, kezdett foszladozni a valóság és egyre jobban testet ölteni egy régmúlt éra varázslatos körvonala. A színekben gazdag, modern stílusú épület hatalmas oszlopos bejárata már eleve sokatmondó. Ám ezt a hatást még inkább lehet tetézni az épület fedelén figyelő méretes növényevő jelenlétével, mely mintha csak most sétálna át egy tágas mezőn az óriási sauropodák világában.
Jegyet váltottunk a bejárat melletti jegypénztárban, majd az épület időutazó funkciójának köszönhetően egy egészen ismeretlen birodalomba léphettünk át. A park koncepciója és felépítése kimondottan jól megtervezett, és egy fantáziában gazdag munkaközösség gyümölcse, mely nemcsak egy szó szoros értelmében vett őslénypark, hanem egy gyerekbarát szabadidőközpont, 9D-s moziteremmel, kalandparkkal, akadálypályával, kiállításokkal és interaktív terekkel. A látogató tényleg úgy érezheti magát, mint aki egy másik világba cseppent.
A park bölcsőjét, vagy mondhatni keltetőjét egy tó körül elterülő játszótér testesíti meg, ahol fa cölöpökön álló kis házikók, fejünk fölötti magasságokban futó akadálypálya és természetesen életnagyságú és kimondottan élethű őslények teszik igazán valóságossá. Már a tó vizében és partján találkozhatunk az első rémisztő egyedekkel. Az igazi kaland azonban a park bölcsőjének túloldalán kezdődik, ahol egy keskeny ösvényen vághatunk neki az erdő sűrűjének, mely sétánk során visszarepít egy elveszett világ óriásainak érájába. De mielőtt rálépnénk erre az ösvényre, mindenképp érdemes kicsit összemérnünk lábnyomainkat úgy a ma élő, mint a régmúlt idők állatainak lábnyomaival. Ezt az interaktív tevékenységet az ösvény tőszomszédságában lévő házikó udvarán próbálhatjuk ki.
Az ösvényt követve egyre több őslény leselkedik ránk, majd egy kis alagúton át belépünk az idő sodrásába. Ha a park koncepcióját jól értettem, visszafelé haladunk az időben, így először olyan ikonikus, kihalt állatokkal találkozhatunk, mint például az elefántok őse vagy a barlangi medve. A körút elején egy nagyon részletes evolúciós térképpel is találkozhatunk, mely egy félköríves táblarendszeren elevenedik meg az élet kezdetétől, az első szárazföldre lépő őslényeken át az ember megjelenéséig.
Miközben haladunk visszafelé az időben, egyre több dinoszaurusszal találkozunk, összemérhetjük velük magunkat, az erre kiállított információs táblákon pedig megismerkedhetünk ezen őslények nevével, elnevezésének eredetével, származási helyükkel, tulajdonságaikkal, méreteikkel. Ezek mellett az út során vannak olyan táblák is, melyek alapvető kérdéseket vetnek fel, mint például, hogy mivel táplálkoztak a dinoszauruszok, melyekre ott helyben választ is kapunk. Ahogy haladunk előre, az élmény egyre csak fokozódik és az izgalom magasabb szintekre hág, hangeffektusok és mozgó dinoszauruszok hozták ránk a frászt. A dinoszauruszoknak nemcsak kifejlett példányaival ismerkedhetünk, hanem kicsinyeikkel is. Emellett néhány egyed csontvázát és tojásait is megfigyelhetjük. A körút fő állomása talán a dinoszauruszok kihalásának körülményei, ahol egy vulkán szemlélteti a tűzhányók kitörését, természetesen itt is hang- és fényeffektusokkal, füstöt okádó vulkáni kürtővel. A katasztrófák sora itt nem ér véget, hiszen meteorit becsapódással és becsapódási kráterekkel is ismerkedhetünk. Sőt mi több, igazi meteorit darabkával is találkozhatunk.
A park igazi különlegessége mégis az, hogy ezeket a dinoszauruszokat teljes életnagyságban láthatjuk, olyan főszereplőkkel, mint például a sauropodák képviselői közül a Diplodocus, a hatalmas gallérral rendelkező Triceratops, a díszes bőrlemezekkel büszkélkedő Stegosaurus, a levegő hatalmas urai, mint a Quetzalcoatlus és a Pteranodon, a szuperintelligens Velociraptor, és nem utolsó sorban a csúcsragadozók: az Allosaurus, a Spinosaurus és természetesen a leghírhedtebb mind közül a Tyrannosaurus Rex.
A park hitelességét számos egyéb kellék és életkörülmények teszi még reálisabbá, mint például a rejtekéből előbukkanó ragadozó, vagy a filmből merített ötletek: terepautót megtámadó kisebb dinoszauruszok, továbbá sokat számít a szabad, erdei környezet is. Ezek mind részesei a teljes csomagnak, így teremtették meg ezt az igen valóságosra sikeredett, fantasztikus összképet.
A körút végét mi más, ha nem a T-Rex zárja, karakán megjelenésével és ádáz fogsorával valószínűleg örök érvényű szimbóluma marad Dinotópiának. Lassan átsétáltunk a park keltetőjén, vízi monstrumok úsztak a tóban. A színes főépületről hatalmas repülő szörnyeteg figyelte minden mozdulatunkat. Még utoljára visszanéztünk a parkra, majd belevetettük magunkat az időutazás örvényébe, és mire csattant mögöttünk Narnia ruhásszekrényének ajtaja, máris egy szuveníres bolt csecsebecséinek színes arzenáljában találtuk magunkat. És hogy gyermeteg lelkem megnyugodhasson, kaptam egy kis dinót én is a feleségemtől ajándékba.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ