Jambalaya, a New Orleans-i rizses hús

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2021. március 13.

Megosztom:

Jambalaya, a New Orleans-i rizses hús

Köret szempontjából nem épp a krumpli hazájában kellett volna lakhelyre lelnem (habár nem én választottam, de így hozta a sors, én meg itt maradtam), hanem egy jó rizsföld széli cölöpházban, ahol – nem elhanyagolható módon – a fűtésszámlám is kisebb lenne, és a lábam sem hasogatna a sok hőmérsékletingadozás miatt.
Nagy szerencsémre, ha én nem is, a rizs utazhat, így annyit ehetek belőle, amennyit nem szégyellek. Noha esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható, gyakran húsfalatkák is társulnak hozzá elkészülte folytán, ekképp pedig máris nagy élvezettel fogyaszthatjuk a rizses húsnak nevezett egytál eledelünket. Ha egy továbbfejlesztett változattal is megismerkednénk, La Nouvelle-Orléans (New Orleans) városában – a minap úgyis csak Chicagóig jutottunk – egy jó kreol vendéglőt kell meglátogatnunk.
Eredeti receptet hiába is keresünk, a  jambalaya olyan étel, amibe mindenki azt tesz, amit éppen óhajt (természetesen a józan ész határain belül).

Alapjaiban szükségeltetik hozzá egy sötétebbre pirított rántás, a hagyma–paprika–zeller szentháromsága, és olyan húsok meg zöldségek, melyeket ízlésünk szerint előnyben részesítünk (ma paradicsom, szalonna, csirkehús és garnéla).

Meg értelemszerűen rizs. Használható ízesítőanyagok: bors, majoránna, cayenne bors, bazsalikom, oregánó, babérlevél, fűszerpaprika, chili, koriander, fokhagyma.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ