HOSSZÚ UTAZÁS#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. május 13.

Megosztom:

Hosszú utazás

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Hosszú utazás

Írója
Nicholas Sparks
Műfaja: szerelmi történet.
Az íróról röviden: Nicholas Charles Sparks ( 1965 . december 31. –) amerikai bestsellerszerző . Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sors. Az író, a gimnázium befejezése utáni nyáron otthon írta meg első regényét Az idő múlása címmel, amely kiadatlan maradt. 1989-ben írt következő regénye, a A királyi gyilkosságok, szintén kiadatlan. Az egyetem után megpróbált munkába állni egy kiadónál, illetve jogi tanulmányokat folytatni, de egyik sem sikerült. A következő három évben különböző foglalkozásokat űzött: volt ingatlanközvetítő, pincér, telefonos értékesítő és saját vállalkozásba is kezdett. 1990-ben Billy Millsszel együtt írták az A Lakota Journey to Happiness and Self-Understanding című könyvet, melyet több kiadó is piacra bocsátott. 1992-ben Sparks gyógyszerekkel kezdett kereskedni, és 1993-ban Dél- Karolinába helyezték át. Itt írta meg szabadidejében a The Notebook című regényét. Két évvel később egy irodalmi ügynök felajánlotta Sparksnak, hogy szárnyai alá veszi művét és képviseli őt. 1995 októberében 1 millió dollár előleget kaptak a Time Warner Book Grouptól, és 1996 októberében megjelent a könyv, amely rögtön az első héten a New York Times sikerlistájának élére került. Vitathatatlan sikere azóta is töretlen egyre népesebb olvasótábora körében.

A könyv cselekményéről röviden:

Hibátlan kettős szerelmi történet, szerethető karakterekkel és érdekes fordulatokkal.
A történet párhuzamosan két szálon halad. Egyik szálon visszaemlékezés alapján ismeri meg az olvasó Ira Levinson és szeretett felesége, Ruth történetét. Ira egy hideg téli reggelen balesetet szenved: autójával átszakítja az út menti szalagkorlátot, és az árokban landol. A kilencvenegy éves, rákos férfi a lassan behavazódó autóban kényszerülne szembenézni a halállal, ha imádott felesége, Ruth nem sietne a segítségére. Az asszony kilenc éve meghalt, ám Ira valósággal úgy érzi, Ruth még mindig mellette van, és ez arra készteti őt, hogy felelevenítse nem mindennapi szerelemük és házasságuk történetét.
Míg a másik szál Sophia Danko és Luke Collins megismerkedését, kibontakozó szerelmét, majd elköteleződését mutatja be a jelenben, ahogy éppen megélik azt. Sophia művészettörténetet tanul a Wake Forest Főiskolán, és életében először – baráti unszolásra – részt vesz egy rodeón. Itt ismerkedik meg Luke Collinsszal, az egyik rodeóssal, és a két fiatal között hamarosan szerelem szövődik. Sophia nagyvárosi lány, okos és ambiciózus, míg Luke egy farmon él az édesanyjával, és kőkeményen dolgozik a megélhetésért, még súlyos sérülése miatt sem adja fel a rodeózást. Kérdéses, hogy két ennyire különböző, ilyen eltérő családi háttérrel és érdeklődéssel rendelkező ember megtalálhatja-e egymás mellett a boldogságot. A sors úgy hozza, hogy a két pár története különös módon egybefonódik, és az események innentől kezdve nem várt fordulatot vesznek.

Hogyan rezonált bennem a Hosszú utazás:

Az írótól megszokott stílusban hozott, kiváló, olykor kissé steril – talán érzelmi távolságot tartó mivolta miatt, de ettől függetlenül nagyon profin megírt szerelmi dráma.
Annyira mindennapi, hogy lehetnék a főszereplője akár én is, ettől függetlenül mégis különleges, már-már ünnepi öltözetben tündöklő, magával ragadó és szerethető történet, mely nyomot hagy az olvasó lelkében.
Ira és Ruth szerelmi története háborús időket idéz. Ha valaki korhű beszámolóra számít, csalódás érheti, hiszen a könyv mindössze néhány lapja idézi fel a második világháborús borzalmakat. Kettőjük folyamatosan fejlődő szerelme azonban rengeteg tanítást hordoz. Egymáshoz közeledésről és elengedésről, hullámhegyekről és völgyekről, egymás iránti tiszteletről és síron túl tartó szeretetről, szerelemről, mely a regény utolsó lapjáig táplálékot nyújt.
Azt hiszem a már fent említett érzelmi szakadékot – író és művének cselekménye között, az olvasó hívatott pótolni. Így válik teljessé, egésszé, feledhetetlenné.
Morzsák a könyből:
Néha úgy tekintek magamra, mint egy kihalófélben lévő faj utolsó példányára.
Emlékezz rám örömmel, mert én is mindig örömmel gondolok rád! Semmi másra nem vágyom
jobban. Azt akarom, hogy mosolyogj, amikor rám gondolsz. A mosolyodban örökké élhetek.
Egy idő után minden hosszabb házasságban megállapítható, hogy a társunk jobban ismer
minket, mint mi önmagunkat.

Évekkel ezelőtt Picasso azt mondta: „Tudjuk, hogy a művészet nem a valóság. A művészet olyan
hazugság, amely segít abban, hogy észrevegyük a valót, illetve annak azt a részét, amelynek
megértése megadatott számunkra.”

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ