Hogyan legyek önmagam?

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. október 18.

Megosztom:

Hogyan legyek önmagam?

Egyre többet hallani, olvasni erről, és én is számtalan írásomban hangsúlyoztam már, hogy mennyire fontos, hogy önmagunk legyünk, hogy azt az életet éljük, amit valójában élni szeretnénk, hogy ott legyünk, ahol lenni szeretnénk, és azokkal, akik úgy fogadnak el minket, amilyenek vagyunk, és nem akarnak folyton megváltoztatni.
Mindez azért olyan fontos, mert ez a záloga annak, hogy belső békében éljünk és szeressük az életünket. Azonban sokszor látom az ügyfeleimmel dolgozva, hogy bár a hajlandóság meglenne bennük, nem tudják, hogy hogyan kell. Nem tudják, hogyan legyenek önmaguk, mert senki nem tanította meg nekik. Sőt az ellenkezőjében szocializálódtak. Sajnos sokszor már otthon is azt látjuk, hogy a szüleink sem önmaguk. Megalkusznak, nem azt az életet élik sok esetben, amit élni szeretnének, elvárások fogságában élnek, nincs bátorságuk kiállni önmagukért, kilépni egy rosszul működő házasságból, otthagyni egy megalázó munkahelyet stb. — ilyen értelemben nincsen mintánk, nincsen előttünk hiteles forrás. Aztán az iskolai rendszer sem arról híres, hogy abban segít, hogy megtaláljuk önmagunkat, sőt levagdossa a kibontakozó szárnyainkat.
A gyereknek azt kell megtanulnia, hogy álljon be a sorba, nem azt, hogy nem baj, ha nem áll be. Nem tudjuk megtalálni önmagunkat, nem tanuljuk meg, hogy hogyan legyünk önmagunk, ha folyton valamilyennek kell lennünk, különben bünti jár érte. Szóval ilyen szempontból egyáltalán nincs könnyű dolgunk, mert már nagyon pici kortól és hosszú éveken át valamilyenné formálnak bennünket. Ez a valamilyen pedig nem lehet önmagunk.
Ebből a körből úgy tudunk kilépni, amennyiben tudatosan elkezdünk visszatalálni önmagunkhoz, elkezdjük a körénk font hálót levetni önmagunkról. Mindezt lehet autodidakta módon is, személyiségfejlesztő könyveket olvasva, önismereti műhelymunkákra elmenve, vagy akár személyesen dolgozva egy coachcsal, terapeutával. Életünk során nagyon fontos eljutni a legyek önmagamhoz. Hiszen a legyek önmagam azt jelenti, hogy hitelesen élem az életem. Őszinte vagyok magammal. Nem hazudok önmagamnak, nem csapom be magam. Nem keresek kifogásokat. Nem alkuszok meg, ha a saját jólétemről van szó. Azt az életet élem, amit élni szeretnék, olyan célokért dolgozom, amiben hiszek, és ami számomra fontos, a saját értékeimet tartom szem előtt.
A legyek önmagam tehát összefoglalva azt jelenti, hogy a folyamat végén eljutok oda, hogy egyensúlyba és összhangba kerüljek önmagammal, az értékeimmel, hogy találjam meg és érjek össze a személyiségemmel, hogy megismerjem az erősségeimet, a gyengeségeimet, azt, aki vagyok és tudjam elfogadni és szeretni önmagam. Ez az érzés, amikor megérkezem önmagamhoz, és a helyemre kerülök a világban. És még mielőtt azt mondanád, hogy ilyen nincs, én azt mondom, hogy van. Igaz, kitartó, kemény munka kell hozzá önmagunkkal, de nem lehetetlen. Hogy megéri? Döntsd el!
Az írásnak köszönhetően sokkal könnyebben és sokkal hamarabb visszatalálunk önmagunkhoz, mert azáltal, hogy írunk kicsit, kívülállóként látjuk magunkat, és van lehetőségünk eltávolodni a helyzettől, problémától, attól, ami fáj. Az írás egy objektív szemüveget helyez fel a szemünkre. Úgyhogy, amikor legközelebb azt érzed, hogy szomorú vagy, szorongsz, rettegsz, ideges vagy, félsz, vagy elárasztanak a negatív érzések és gondolatok, akkor vegyél egy papírt, ceruzát, és kezdj el írni. Nem biztos, hogy neked is beválik ez a módszer, mert sokan vagyunk sokfélék, és ami segít nekem, lehet neked nem. De ha meg sem próbálod, akkor nem is fogod megtudni. Úgyhogy, hajrá! Lehet, hogy rátalálsz az írásban arra a módszerre, amellyel tisztítani tudod magad és egyensúlyba hozni.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ