Hála Tizenhetedik rész

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2021. október 8.

Megosztom:

Hála

XVII. rész

Gyakran eszembe öltöttek Kata kendőzetlen szavai Andrisról és a házasságunkról. Ami ezekben az ínséges években kifulladt a gyermekek körüli teendőkben. Ritka és rövid tartamú együttlétekben, felszínes beszélgetésekben vagy egymás melletti elbeszélésekben és a monotóniában, amely mindenre rányomta szürke bélyegét.
Voltak napok, amikor hálás voltam mindenért. Aztán más napok, amikor ugyanazok a dolgok elborzasztottak az unalomig ismert koreográfiájukkal. És a legfájdalmasabb talán az volt, hogy egyedül Katával tudtam őszintén beszélgetni ezekről. Talán, ha nem lett volna Kata… Akkor — de csak talán — alkalmam lett volna mindezt elmondani Andrisnak. Aki minden valószínűség szerint ugyanezekkel a dolgokkal szembesült.
Egyre többet keresett, egyre több stresszel, egyre hosszabb munkaidővel, egyre kevesebb örömmel.
Van az a telítettség, ami már kellemetlen.
Amikor már mindent is megvettél.
Ház kipipálva, kutya megvéve és beidomítva, gyermekek felnövőben, gyermekszoba kifestve, gardrób megtöltve, franciaágy megvetve, nyaralások elintézve, autó kicserélve, szülők megsegítve. És nem marad más semmi.
Belemész az élet helyzeteibe, mint egy gazdagon ellátott boltba és csak őgyelegsz a polcok között.
Megvehetném, de nem kell.
Igazából nincs szükségem rá.
Nem kívánom.
Nem lenne mit kezdjek vele.
És kisétálsz.
Na ebben voltunk benne mi is nyakig.
Ezek nem mindennapos felismerések.
Inkább olyanok, mint az amputált végtagok és fantomfájdalmaik.
Vannak.
Lent, a mélyben.
Miközben a felszínen zajlik az élet. Mit zajlik? Dübörög. Szerepek, konferenciák, betegek, szintlépések, esetek, megoldások keresése, heurékák, egymásra találások és elvesztések, közeledések és távolodások. Miközben meg, mint valami sunyi kis bűzmanók, ezek a felismerések ott vannak a mélyben.
A sötétben.
Leskelődve.
S aztán egyik délután, amikor az ember valamiért korábban hazamegy, nem veszi le a cipőt, mert a szabályok csak a pontosan érkezőkre érvényesek, felteszi a lábát az asztalra, kifújja a füstöt és belekortyol frissen lefőzött kávéjába — tarkón cseszik.
Bum.
Onnantól kezdve van feszengés. Amíg ismét nem sikerül elzárni az összest. Lehetőleg még mielőtt hazajönne a család. És rajta nem kapna ezeken a félelmeken, gondolatokon, tiltott vágyakon — mint nap közepi maszturbáción — amit szégyellni illik.
Ígértük, hogy lesz folytatás, és íme: Csata Éva újabb, nagyobb hangvételű írásával találkozhat az olvasó hétről hétre. Egy kisregény barátságról, csalódásról, elbukásról, veszteségről, kapcsolati és személyes fejlődésről, értelemkeresésről, feldolgozásról. Vagyis mindenféle, a lelkünk mélyében zajló folyamatról. Olvasd, kedves olvasó, mert egy kicsit megáll az idő, míg a sorok végére érsz, egy kicsit magaddal és a lelkeddel lehetsz csak abban a pár percben, míg szemed falja az egymás mögé sorakozó betűket. És ahogy Éva írásaival lenni szokott: nem csak a szemed, de a lelked is falni fogja a sorokat, az újabb és újabb részeket. Mert ez az írás rólad is szól. Munkás élmény lesz, dolgoznod kell vele szellemileg, mert két idősíkon halad a történet, oda kell figyelned; és lelkileg is dolgoznod kell, sőt, inkább a szöveg fog dolgozni a te lelkeddel. Bízunk benne, hogy megbirkózol vele. Érdemes!

A szerző Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Még több részt találsz itt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ