Hála Harmadik rész

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2021. július 2.

Megosztom:

Hála

III. rész

Szerelem volt első látásra. Ketten a világ ellen. Nők a férfiak ellen. Azonnali koalícióra léptünk, hogy az előttünk lévő évek alatt minden lehető fegyverrel felvegyük a harcot ezekkel az öntelt pipogyákkal szemben. Gyengék voltak és jellemtelenek. Mindent magától értetődőnek vettek. Minden kijárt nekik. Alapból. Mert jó helyen, jó időben… Éppen akkor, amikor kellett.
Míg mi, hajtottunk, harcoltunk, tapostunk. Megállás nélkül. Mert folyamatos készenlétben kellett élnünk.
Ez csakis így volt lehetséges.
Egymást támogatva, átkarolva, szeretve, mindent megosztva.
Már a legelső pillanatoktól.
A felvételi napján átfutottam a névsort, hogy megkeressem a termet, ahol meg kell írnom az előttem álló felvételit.
Tudtam, hogy nem lesznek sokan lányok.
Ez még mindig egy inkább férfias hivatás volt.
Egy olyan világban, ahol a nők legfeljebb tanítók lehettek, majd titkárnők, de orvosok nem igazán.
Mint foszforos neon világított a Tamások, Attilák, Sándorok, Bélák,
Zsigmondok, Andrások, Károlyok között Katalin neve.
Tamás Katalin.
Azonnal elindultam megkeresni. Egyszer őt, majd a termemet.
Isteni kegyelem, hogy a kettő egy helyen volt.
Kata is engem keresett. — Remélem te vagy Kinga — mondta nevetve, mintha már hosszú évek óta ismernénk egymást. A harcmező összehozott. A nemek háborúja felülírt minden egyes szabályt. Karonfogva sétáltunk be a terembe. Miközben Katától nem volt idegen ez a világ — én csak most bontogattam szárnyaimat. Kata orvos édesapa egyetlen lánya volt. S miután édesapja otthon vitt magánpraxisában úgy nőtt fel, hogy egyebet sem hallott, mint betegséget és gyógymódot, cseppet sem furcsa, hogy idevezetett repülésének első útja. Míg én — alternatívaként, a szabadságomhoz vezető útlevélként tekintettem erre. Egy álomként, amire mindig is vágytam, de nem voltam benne soha biztos, hogy meg is tudom lépni. Hogy egyáltalán megérdemlem-e. Azt, ami belőlem hiányzott, pótolta a Kata lelkesedése.
— Tedd oda magad — szinte parancsolta. Ne hagyj itt, ezek között egyedül. Tartozunk egymásnak azzal, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Nem férjet keresni jöttem ide, nem is tartalékos orvosfeleségnek, hanem azért, hogy én magam legyek doktor. — Nekem ez egy álom, Kata. Most meg kicsit úgy érzem magam, mint egy gyerek, aki éppen most ébredt. Még kába vagyok az alvástól, azoktól a képektől, amiket évek hosszú sora óta dédelgetek, a szüleim igenétől, az anyám harcias hozzáállásától — hogy igenis, itt a helyem és az apám csendes beleegyezésétől — aki talán egész életemben arról álmodott, hogy egy csendes kis életem lesz, galibamentes, tanítóként. — Most már annyi a csendesnek is és a kisnek is. Itt vagy. Szedd össze magad. Nincsenek véletlenek, nekem meg szükségem van rád. Ahogy neked is énrám. Ketten megcsináljuk. Egyedül csak felek vagyunk.
És akarva-akaratlan ez lett első közös éveink mottója, majd egész barátságunké, még akkor is, amikor elengedtük egymás kezét.
Ígértük, hogy lesz folytatás, és íme: Csata Éva újabb, nagyobb hangvételű írásával találkozhat az olvasó hétről hétre. Egy kisregény barátságról, csalódásról, elbukásról, veszteségről, kapcsolati és személyes fejlődésről, értelemkeresésről, feldolgozásról. Vagyis mindenféle, a lelkünk mélyében zajló folyamatról. Olvasd, kedves olvasó, mert egy kicsit megáll az idő, míg a sorok végére érsz, egy kicsit magaddal és a lelkeddel lehetsz csak abban a pár percben, míg szemed falja az egymás mögé sorakozó betűket. És ahogy Éva írásaival lenni szokott: nem csak a szemed, de a lelked is falni fogja a sorokat, az újabb és újabb részeket. Mert ez az írás rólad is szól. Munkás élmény lesz, dolgoznod kell vele szellemileg, mert két idősíkon halad a történet, oda kell figyelned; és lelkileg is dolgoznod kell, sőt, inkább a szöveg fog dolgozni a te lelkeddel. Bízunk benne, hogy megbirkózol vele. Érdemes!

A szerző Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Génjeimben a hiba II   

•   Bennem a létra

Még több részt találsz itt.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ