Hagyományok vonzásában – Szatmári mesterségek Könyv- és mesterségek bemutatója

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Matusinka magazin • 2021. december 6.

Megosztom:

Hagyományok vonzásában – Szatmári mesterségek

Könyv- és mesterségek bemutatója

Nem múltidézés a cél. Inkább egy helyzetfelmérés és -jelentés a XXI. századból. Vajon a hagyományos mesterségek már csupán a falumúzeumokban, fesztiválokon és oktató jellegű gyerekfoglalkozásokon felbukkanó érdekes elemként játszanak szerepet? Vagy valami örök érvényű útravalóként fennmaradt valami belőlük és még élnek is a mindennapi tudatban, körforgásban? Foglalkoznak a fiatalok a helyi identitást képző régi dolgokkal? Van-e minderre szükség? Mindez a változás valóban lehet-e a modernizáció mérőfoka, léteznek-e átörökítők? Talán az itt „megszólaló” mesteremberek körvonalaznak egy aktuális képet.
Ezen gondolatokkal és kérdésekkel vágtam neki a Hagyományok vonzásában — Szatmári mesterségek történetének 2017-ben. 5 év alkotási folyamat következett, elhivatott alkotótársakkal. Itt kiemelném két fotós kollégám, Balog Zsolt és Kassay Costan Bernadett szuggesztív vizuális anyagait. Főként Szatmár megyében élő és alkotó mesterembereket, hagyományőrzőket kerestünk fel. Kíváncsi voltam a szakmára, a mesterségre, egy-egy hagyományos étel elkészítésének fortélyaira, de minden esetben az e mögött álló EMBERRE is. Hiszen e mesteremberek többsége a XX. században volt a legaktívabb és talán életük alakulása, a mesterségekhez fűződő viszonyuk nagymértékben jelzi ez észak-erdélyi megye történelmének, az itt élő emberek történetének alakulását.
Tisztelet és sajnálat, öröm és bánat, illatok és szagok kettőssége keveredett bennem ezeken a napokon. Sokszor egy letűnni látszó kor feletti tehetetlenség érzése kerített hatalmába, máskor azt érzékeltem, hogy olyan szépek ezek a használati tárgyak, történetek, mesterségek, biztosan megtalálják megfelelő útjukat a modern kor útvesztőjében is. Ahogyan mi rátaláltunk az írás és ábrázolás eszközeivel, minden bizonnyal jönnek mások is, akik új funkciókkal ötvözhetik a meglévőt.
És talán így közösen megmenthetünk valami ősit, amely a modern életvitelnek egy mélyebb értelmet kölcsönözhet. Olyan tárgyakat, tudást és emlékeket, amelyek a kétkezi alkotást ösztönzi. Olyan illatokat, hangokat és tárgyakat teremthetünk, csak talán kicsivel másként, amelyek a bennünk lévő érzelmi kötődéseink által nagyszüleink, szüleink, közeli ismerősök felé repíthet a XXI. században is.

A riportkötet bemutatójára

december 9-én 18:00 órától kerül sor

a szatmárnémeti Iparosotthonban, ahol a kóstolással egybekötött kiállításon, hagyományos termékek, a könyv és 2022-es naptár is megvásárolható. Az online élő bejelentkezést pedig a matusinka magazin facebook oldalán lehet követni, az eseményről még több információt megtalálsz az esemény FB-oldalán. A könyv, naptár vagy akár a bemutató ízelítőcsomag már az esemény előtt is megrendelhető itt. A bemutatót követően pedig az online megrendelés mellett helyi  könyvesüzletekben is megvásárolható lesz a háromnyelvű fotóalbum.
Az eseményen a hangsúly egy kötetlen beszélgetésre kerül a hagyományos szatmári mesterségekről, a szakmák sorsáról, esetleges átörökítési lehetőségekről, a kötetben szereplő és a helyszínen jelen lévő mesteremberekkel, helyi ízekről és illatokról, valamint a XX–XXI. századot átölelő különleges élettörténetekről. Az 5 év kutatómunka során összegyűjtött riportokban 13 mesterség és 16 mesterember, hagyományőrző riportalany szerepel.
A kötetet Elek György publicista, író és Răzvan Roșu antropológus, néprajzkutató mutatja be.
Szeretettel várunk a rendezvényre, legyen az offline vagy online formában is! 

A jelenlegi szabályozások értelmében az esemény kizárólag oltási igazolvánnyal látogatható

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ