Gondold újra Divat a múltból a jelenbe

Szerző: Ördögh Angéla •  Fotók: Szigeti Szenner Szilárd, Rab zoltán, Barbócz Zsolt, Fülöp Barna • 2020. január 22.

Megosztom:

Gondold újra

Divat a múltból a jelenbe

Az elmúlt év végén, pontosabban novemberben Marosvásárhelyen megtartották a 11. művészeti korokatat idéző divatbemutatót. A rendezvény megálmodója Márton Krisztina, a Teleki Téka könyvrestaurátora. Krisztina 2009.-től évente szervezi a tematikus bemutatót egyre nagyobb szakértelemmel és lelkesedéssel.
Munkájának és hozzáértésének eredménye hogy a kezdeti pár modellt bemutató esemény mára több mint 80 ruhát felvonultató rendezvénnyé növekedett és egész estés divatparádévá vált. Az első bemutatót 2009-ben szervezték, akkor „Barokk a mában” volt a címe, és a barokk kor jelentette az inspiráció forrását, aztán sorban következett 2010-ben a romantika, majd neo-romantika, az impresszionizmus, a szecesszió, a XX. század felidézése, aztán 2015-ben Kelet-Európa népművészete, később a gótika, a reneszánsz és ezzel a jubileumi 10. évfordulón ismét a barokk, végül pedig 2019- ben a neoklasszicizmus (empire, regency).
A szervező, Márton Krisztina célja kezdetektől jól meghatározott volt: továbbörökíteni a művészettörténeti értékeket, és felidézni, hozzáférhetővé tenni a nagyközönség számára azokat az értékeket, amelyek már feledésbe merültek.
Látszólag ez a merev keret nem tűr sok szárnyalást, a valóság azonban másként fest. A felhívás is úgy szól, hogy mindenki engedje szabadon fantáziáját és a korra jellemző építészeti elemekből, festményekből, ruhakészítési technikákból, jellemző szabásvonalakból, motívumokból éppen azt ragadja ki, ami számára fontos vagy inspiratív. Csupán annyi az elvárás, hogy ez az elem jól felismerhető legyen és a kollekció egészére jellemző legyen.
A bemutató előtt szerveztek egy workshopot is, ahol Csíki Szabó Ágnes ismertette a művészeti kort, majd én a szabásminta tervezés rejtelmeibe avattam be a résztvevőket. A felhívásra idén 15 amatőr vagy hivatásos ruhatervező jelentkezett. A Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum diákjai 1–1 ruhát terveztek és készítettek, a többi tervezőnek a minimum 3 darabos kollekció volt a minimum.

Márton Krisztina, az esemény szervezője kreációival minden korosztályra gondolt és bemutatta, hogy miként emelhetjük a mindennapi vagy ünnepi viseletbe azokat az elemeket, amik az adott korra jellemzőek voltak.

Balázs Enikő (LeafBe) egyedi növényi nyomattal dekorált termékeket mutatott be. Balázs Erzsébet, Bustya Orsolya (Heyonka Creations) ékszereket készített. Csibi Cecília (Szeszilszoknya) magyaros motívumokkal hímzett szoknyákat tervezett és készített, Ferencz Zsolt szép, igényesen kivitelezett bőrtáskákat mutatott be. Hajnal Zsuzsa (Hajnal-bohó) dekoratív bőr ékszereket készített, Jánosi Mária ékszereivel mutatkozott be. Kurjatkó Orsolya (KUO design) gyerekruhákat vonultatott fel. Mihály Eszter nemez művész ezzel az ősi technikával díszített ruhákat és sálakat készített. Pascu Annamária már-már extravagáns ruhákat tervezett, Pető Jolánka ruhái között nappali és estélyi ruhák is voltak. Szakács Ágnes mutatós, dekoratív ruhákat készített. Jómagam (Angel’s chic) az empire korra jellemző „Spencer”-t gondoltam újra és társítottam az estélyi ruhákhoz. Az eseményről készült fotókból készítettem a montázsokat. A fotókat Szigeti Szenner Szilárd, Rab Zoltán, Barbócz Zsolt, Fülöp Barna készítették.
Ha szívesen néznétek még képeket a rendezvényről, akkor a Korok, divat, stílusok Facebook-oldalán többet is találtok.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ