Ellopott házasság #havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik • 2022. augusztus 5.

Megosztom:

Ellopott házasság

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

Ellopott házasság

Írója
Diane Chamberlaine
Műfaja: igaz történeten alapuló kortárs regény
Az íróról röviden: Szenvedélyes olvasó volt egész életében, ami felnőttként arra késztette, hogy ő maga is írni kezdjen. Az egyetemi tanulmányai elvégzése után kórházakban dolgozott szociális munkásként, majd néhány évvel később, megvalósítva régen dédelgetett álmát, pszichoterapeutaként kamaszokkal kezdett foglalkozni. Ebben az időszakban kezdett el írni. Egyik alkalommal éppen egy orvosi rendelőben várakozott. Az üres időt kitöltendő, elővett egy tollat és egy jegyzetfüzetet a táskájából, majd írni kezdett. Elmondása szerint, azóta sem tud megálljt parancsolni magának. Azt szeretné, ha az általa írt történetek mélyen megérintenék olvasóit – lelkileg és szellemileg egyaránt.

A könyv cselekményéről röviden:

A történet 1944-ben játszódik, amikor ​Amerikára a második világháború és a családok sokaságát megnyomorító gyermekbénulás-járvány árnya vetül. A könyv főszereplője Tess DeMello, aki éppen a nővér szakvizsgája, illetve gyermekkori szerelmével, Vincenttel kötendő házassága előtt áll. Vincent azonban egy  chicagoi  kórházba megy önkénteskedni orvosként, és Tess egyedül marad.
Egy szórakozással töltött este során Tess túl sokat iszik, és összejön Henry Krafttal, aki üzleti úton van a városban. Tess terhes lesz, és miután felkeresi Henry-t, a férfi felajánlja, hogy elveszi feleségül. Tess elfogadja az ajánlatot, és édesanyja halálát követően elszökik otthonából, ahol csak egy búcsúlevelet hagy hátra jegyesének, Vincentnek.
A könyv Tess beilleszkedését mutatja be az észak-karolinai Hickory városában, ahol Henry-re egy másik nő, Violet várt, így egyesítve a gazdag Kraft családot egy másikkal. Tess érkezése keresztül húzza ezeket a terveket, és a hoppon maradt Violet és baráti társasága fúriaként tekint Tess-re. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Tess Henry húgát, Lucy-t szállítva balesetet szenved, és a két nő autóval a folyóba zuhan. A balesetet Lucy nem éli túl, amit sokan ismét csak Tess hibájának tartanak.
Az intrikákkal átszőtt városba ekkor robban be a gyermekbénulás, amelynek leküzdésében Tess immár nővérként fontos szerepet kap. Véletlenül a városba érkezik elhagyott szerelme, Vincent is, aki gyermekorvosként veszi fel a harcot a gyerekeket fenyegető vírussal. A könyv valós történéseken alapul, 1944-ben Hickory volt a  második világháború  után kitört  járványos gyermekbénulás  által leginkább sújtott terület. A gyerekeknek a szülők nem engedték meg, hogy kint játszanak vagy az ismerőseikkel találkozzanak, a gazdagabbak pedig elhagyták a várost. Ekkor történt meg az azóta csak Hickory-i csodának (Miracle of Hickory) nevezett összefogás, amelynek segítségével a helyiek a March of Dimes nevű nonprofit szervezet újabb célkitűzéseként, mindössze 54 óra alatt felépítettek és berendeztek egy ideiglenes kórházat a gyerekek ellátására. A csoda szót arra használják, hogy csupán 54 órára volt szükség ahhoz, hogy meghozzák a döntést, előkészítsék a területet, felépítsék a kórházat és megérkezzenek az ápolók és orvosok. A könyv részletesen bemutatja ezt az építkezést is, illetve az első betegek megérkezését, majd az azt követi gyógyító munkát.

Hogyan rezonált bennem az Ellopott házasság:

Első körben az döbbentett meg olvasóként, hogy egy teljesen más történettel szembesültem, mint amit már megszoktam azoktól a regényektől, amelyek a második világháború idején játszanak. A történetnek ugyanis sokkal több közös pontja volt jelenlegi életünkkel, mint azzal az 1944-el, ami olvasmányainknak köszönhetően a fejünkben él.
Maszkok, kesztyűk, megszorítások, ismeretlen vírus, járványhelyzet, orvosok és ápolók, oltás, elkülönítés, félelem az ismeretlentől, szkepticizmus. Ismerősen csengenek, nem? Sokkal ismerősebbek és közelebbiek, mint a második világháború, hiszen nem csak nagyszüleinkkel, hanem velünk is megesett. Ahogyan ismerősé teszi, magunkévá avanzsálja a történetet Tess dillemája is, aki a legjobb úton van önmaga felé. Csetledezve, botladozva, megtorpanva, hibát hibára halmozva jut el oda, hogy megrázza magát, felemelkedjen és végre elkezdje a saját útját járni, formálni, kialakítani. Ez teszi a regényt feledhetetlenné, Tess döntéshelyzeteit általunk is ismertté, férjével való felemás kapcsolatát tanúlságossá, önmaga megtalálását ünneppé.
Kedvenc idézetem:
Hosszan beszívtam a levegőt, lekapcsoltam a villanyt, és kijöttem a fürdőszobából. Henry az ágyban ült, és kék hajszálcsíkos pizsamát viselt. Az ölében nyitott könyv hevert. Rám mosolygott.
– Elbűvölően nézel ki – mondta.
– Köszönöm. – Becsúsztam mellé az ágyba. A kezem és a lábam jéghideg volt.
– A hajad igazán elképesztő – jegyezte meg. Nem voltam biztos benne, hogy bóknak szánta-e vagy sem. Nem mindenkinek tetszik az ilyen dús, vad, fekete haj. Úgy tettem, mintha pozitív megjegyzés lett volna.
– Köszönöm – mondtam ismét. Felemelte egy kicsit a könyvét.
– Szeretek az ágyban olvasni. Hát te?
– Én is – válaszoltam. Azóta olvastam az ágyban, amióta képes voltam lapozni.
– Hoztál magaddal könyvet? – kérdezte, mire bólintottam. – Miért nem veszed elő?
Egy ideig tétováztam. Egyáltalán nem erre számítottam a nászéjszakámon, de kimásztam az ágyból, és mezítláb odatipegtem a bőröndömhöz. Nem csomagoltam ki semmit, csak a hálóingemet és a piperecikkeket, mert tudtam, hogy másnap beköltözöm Henry házába. A ruhák alól kivettem az Agatha Christie regényt, amit az elmúlt néhány idegfeszítő napon próbáltam olvasni.

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ