Egy erdélyi békebeli szállás modern köntösben

Szerző: Matusinka Beáta • Fotók: Matusinka Beáta • 2023. november 13.

Megosztom:

Egy erdélyi békebeli szállás modern köntösben

Ha erdélyi szállásokra gondolunk legtöbbször a falusi közeg hagyományos, fehér meszelésű piros muskátlis vendégházai vagy éppen a hegyvidék faházikói jelennek meg előttünk, ahol megáll az idő és az idővel együtt az ideérkező lelke is kiszakadhat a zajos mindennapok forgatagából. Ha pedig erdélyi ételekről fantáziálunk mindenképpen hagyományos, az udvarban szaladgáló baromfi, házi tenyésztésű disznó vagy éppen az erdőből érkező alapanyagok jutnak eszünkbe.
Ahogyan a világ változik, ugyanúgy festődnek és alakulnak át, valami más értelmet keresve az eredeti egyszerűségében pompázó autentikus házak, és számolják fel a háztáji gazdaságokat vagy éppen ellenkezőleg, kitartó vagy újult erővel mentenek meg zöld és fehér meszelésű vályogból készült parasztházakat, tartanak fenn vagy éppen létesítenek újra biogazdaságokat. Noha a megszokott romantikus és hagyományos erdélyi kép már egyre kevésbé alapértelemzett, mégis, ha jól keresünk, megtalálhatjuk azt a hagyományosat, amely keresés és magyarázat nélkül érzékelteti az értékét.
A Keleti-Kárpátok lábánál fekvő Sepsiszentgyörgy városában található Isabella Boutique Hotel azonban valami szokatlanabbra vállalkozott az erdélyi piacon. Egy polgári örökséget, egy XIX. századi épület békebeli szellemét igyekszik kortárs és minőségi alapanyagokkal, koncepcióval ötvözni egy olyan helyen, ahol az építészeti és kulturális örökség mellett a táj is különleges. A szálloda Ágnes és családja vállalkozásaként indult, azzal a reménnyel, hogy az új és régi elemek ötvöződése újraélesztheti a nagymama szellemiségét számukra és az ideérkezők számára egyaránt. Ez a vágy valójában egész ottlétemkor érezhető volt, sőt megvalósult, hiszen a múlt biztonságot nyújtó hagyatéka mellett a kortárs művészet és kényelmi elemek is jelen voltak. Sőt, hazaérkezve biztosan nem véletlenül pont egy olyan ismerősnek meséltem el ezt a tapasztalatot, aki ott nőtt fel, gyermekként a szomszédságban élő barátokkal játszott, nevetett és sírt, ha éppen úgy hozta az élet. Egyből előjöttek az emlékek, és örült, hogy ez az épület megmentődött, új életet leheltek belé és minél hamarabb szeretné újra átélni a múlt tapasztalatait, még ha immár vendégként is a Single, Cosy Standard, Comfort, Spacious Superior, Spacious Superior Twin, Fabolous Deluxe elnevezésű szobák egyikében vagy lehet éppen a Premium Suite lakosztályban.
A múlt iránti tiszteletet és nosztalgiát az Isabella Boutique Hotelben egy modern konyha kísérte és egészítette ki 2023. október végéig. A Szikra étteremben, melynek Kicsi Sándor volt a séfje, a menü megalkotásakor az alapanyagok minőségét, egyszerűségét és valódi értékét tartották szem előtt és mindezt a főzés iránti szenvedéllyel és mérhetetlen kreativitással társították. A gasztronómiai különlegességek főként helyi alapanyagokból, illetve az étterem saját kertjének terméséből készültek, amelyek mind ízvilágban, mind látványilag maradandó élményt nyújtottak az idelátogatóknak. Egy fejezet lezárult, viszont hozzávetőlegesen egy hónap múlva, átalakulva, újra várják a különleges gasztronómiai élményekre vágyókat.
Vannak szálláshelyek, amelyeknek lelkük van. Ahol érződik az egykor ott élő emberek kacajai és sírásai, a most megpihenő utazók reményei és félelmei, az átörökítők érzéseivel fűszerezve. Ahol az üres és steril falak helyett, érződik valami sajátos és autentikus, még ha nem minden tiszta fehér, még ha árnyaltabb is ennél. De, élet van benne, mint egykor a nagymama házában.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS