Egresleves

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2022. október 3.

Megosztom:

Egresleves

Kalotaszentkirályon járva nemcsak hólabdát készítettünk, hanem egy különleges levest is. Első hallásra sokaknak tűnhet furcsának az ízek párosítása, hiszen füstölttel készült egreslevest is főztünk.
De mi is az az egres? Számodra, kedves olvasó, lehet, hogy ismeretlen is az az apró bogyós gyümölcs, mely időnap előtt szüretelve fanyar ízű, de ha éretten kerül leszedésre, akkor desszertek, mártások, levesek alapanyaga lehet. Ahhoz, hogy ezek ne csak szezonban készülhessenek, a vitaminokban gazdag egrest üvegekbe zárva, vagy akár a fagyasztóba tárolva is elraktározhatjuk.
Ma már igaz, hogy ahogy a hagyományos konyha, nagyanyáink ízei is kezdenek feledésbe merülni. A lassan, figyelemmel készített leveseket is kezdjük felváltani gyorsabb, egyszerűbb megoldásokat. A MosaiC Egyesület célja, melynek jóvoltából ez a leves kamera előtt is elkészült, pont ez, hogy ízeinket és hagyományos erdélyi konyhánkat ne hagyjuk feledésbe merülni, és megőrizzük a jövő generáció számára.

A kalotaszentkirályi egresleves ízvilágában savanykás, alapja olyan mint a
jó házi tyúkhúsleves, ebben az esetben viszont füstölt csülökre készül.

Ajánljuk szeretettel, hogy próbáld ki és örvendeztesd meg házad népét te is, hogy megismerjék és fogyasszák ők is Erdély ízeit. Alapreceptje pedig a következő:
A csülköt főni tesszük, majd akár 1–2 óra múltán, amint a hús is elkészült, a megtisztított zöldségeket — sárgarépa, petrezselyem, zeller — is a levesbe tesszük. Amint minden megfő, beletesszük az egrest is a levesbe és egy kis sót is adunk hozzá, vigyázva, nehogy a csülök is túl sós legyen. Az apró egres gyorsan megfő, amint ez is megtörténik adhatjuk is hozzá az eresztéket vagy habarást, ahogyan sokan ismerik. Ha valaki számára a leves túlságosan savanykás lenne, akkor lehet ellensúlyozni egy kis cukor hozzáadásával. Tálaláskor pedig egy kis apróra vágott petrezselyemlevéllel is megszórhatjuk finom levesünket.
Fogyasszuk örömmel!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ