Divat, pénzkidobás vagy időnként valóban szükségszerű és hatékony pszichológus, coach segítségét kérni?

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2020. január 23.

Megosztom:

Divat, pénzkidobás vagy időnként valóban szükségszerű és hatékony pszichológus, coach segítségét kérni?

Egyre népszerűbb napjainkban pszichológushoz, coachhoz járni. Persze van, aki még mindig úgy gondolja, hogy terápiára csak a bolondok járnak, életvezetési tanácsadóhoz pedig ciki elmenni, mert akkor beismerem, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán, hogy kicsúszott a kezemből az irányítás, hogy képtelen vagyok az életemet kordában tartani.
Viszont egyre többen vannak azok, akik mégis élnek ezzel a lehetőséggel, és mernek segítséget kérni, ha elakadnak az életük valamelyik területén. Ők már tudják, hogy nem sérül az önbecsülésük, ha szakemberhez fordulnak, ha egy élethelyzet túlnőtt rajtuk. Mindannyian vagyunk ezzel így az életünk során, hogy elakadunk, nem látjuk a kiutat, nem látjuk a megoldást. És nem vagyunk kevesebbek, ha beismerjük ezt, és egy szakember segítségét kérjük.
Jómagam nem pszichológusként, hanem coachként dolgozom. Azért fogott meg engem ez a módszer, mivel gyors és hatékony. Téma- és helyzetfüggő persze, de általában már 5–6 ülés elegendő ahhoz, hogy valami megváltozzon, hogy a változás beinduljon.

De mi is a Life Coaching?

A life coach életvezetőt, életedzőt jelent, és mint ahogy a sportban az edző segíti a sportolót abban, hogy a legjobb formáját hozza, a life coach segíti az ügyfelet abban, hogy a saját erőforrásaira támaszkodva megtalálja a számára legjobb megoldást az adott élethelyzetére, és hogy mozgósítani tudja magában azokat az erőket, készségeket, képességeket, amelyek ebben őt segíteni tudják.
A coaching nem arról szól, hogy találkozunk egy guruval, aki megmondja, hogy mit kell tennem, hogy az életem megváltozzon, aki megmondja, hogy a problémámat hogyan tudom megoldani. Persze sokan ezt szeretnék, mert ez lenne a legkényelmesebb megoldás, hogy a szakember mondja meg — akit ráadásul meg is fizetek —, hogy ne nekem kelljen gondolkoznom, megoldanom, és a felelősség se az enyém legyen. Azonban ez csak egy külső, felszínes megoldás lenne, ha megmondanák, hogy nekünk mi a jó, hogy hogyan oldjunk meg egy problémát, hogy hogyan jöjjünk ki egy élethelyzetből. Nem a seb tisztítása és gyógyítása lenne ez, csupán csak egy felületi, tüneti kezelés — így a változás sem lenne tartós. Csak az tud igazán működni, ami belőlünk születik meg, külső nyomás hatására a változás nem tud hatékony és tartós lenni. Ezért a life coaching a maga eredeti formájában arra tesz képessé, hogy a saját belső segítődre támaszkodj bárhol, bármikor anélkül, hogy bárki másnak segítenie kellene.

Ki a coach, és mi a coaching?

A coach elsősorban a jó kérdéseivel segíti az ügyfelet, hogy felismerései legyenek, hogy más nézőpontokat, lehetőségeket is észre vegyen, hogy képes legyen bemozdítani a saját erőforrásait, hogy találja meg újra az erejét. Úgy támogat, olyan módszereket használ, hogy az ügyfél saját maga találja meg a számára legjobb megoldást, ugyanis a coaching hitvallása szerint a válaszok, az erőforrások mindig mindenkiben ott vannak, csak éppen felszínre kell hozni és mozgósítani kell ezeket.
A coach legfőbb eszköze, hogy folyamatos befogadó figyelemmel viselkedik az ügyfele iránt, visszatükrözi az általa kimondottakat, és kérdésekkel helyezi reflektorfénybe az addig kimondatlan megoldást. Mindig az ügyfél hozza meg a döntéseket, mindig neki is kell kimondania a megoldást, és az ő felelőssége, hogy valóban megtegyen érte mindent. A coach tehát mindvégig megmarad a támogató szerepben, feladata a beszélgetés irányítása.

Mi nem a coach?

A coach nem tanácsadó, nem mentor, nem tréner és nem pszichológus. Jelentős különbség más segítő szakmák és a coach között, hogy amíg például egy pszichológus bármilyen irányba terelheti a terápia menetét, amit megfelelőnek tart a páciens gyógyulása szempontjából, addig egy coach csak azokkal a gondolatokkal, célokkal, problémákkal, helyzetekkel foglalkozik, melyeken az ügyfél dolgozni szeretne, és ezekből hozzák ki a legjobbat. A coaching során nem foglalkozunk a személyiség mélyebb rétegeivel. Céltudatosan, jövőorientáltan dolgozunk együtt azon, hogy ügyfelünk a meglévő eszköztárával a legjobbat hozza ki az adott helyzetből és ezáltal az életéből.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ