Disznótoros

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. január 7.

Megosztom:

Disznótoros

Két év kényszerszünet után, a gyergyószentmiklósi városnapokon, végre újra versenyre kelhetett minden főzést kedvelő személy. Sátrak hosszú sora előtt rotyogott, pöfögött, zubogott a sok finom étel- ital, a Kossuth utca felől fellegekben szállt tova az illat, tudatván az arra járókkal, itt valami ínycsiklandó vár reájuk.
Református Nőszövetségünk főzni szerető kis csapata immár másodjára nevezett be e versenyre, szivet- lelket (jó, na, volt ott hús, meg káposzta is) téve a készülő falatokba. A csekély, 50 literes bográcsban, a gyergyószéki versenyen marosszéki tokány főtt, arra emlékeztetvén az arra járókat, hogy, habár a gyökereink nem a Gyergyói- medencéből eredtek, valahogy megkapaszkodtunk az itteni köves, kemény talajban, és már otthonunknak tekintjük ezt a helyet. Míg a tokány és a forralt bor pöszögött a tűzhelyeken, szilvaízes máléból és zsíros kenyérből falhatozhattak a nagyon éhesek. Szereztünk tapasztalatot, kaptunk szép szavakat és meleg öleléseket, ha meg néhány igazán éhes embertársunkat sikerült aznap ízes falatokkal táplálni, mindenképp nyerteseknek érezhettük magunkat! Hazatérvén, megperzselt ujjunk és foltos kötényünk nézegetvén, nyugtázhattuk, ma is adhattunk valamit, hitből, reményből és szeretetből.
Marosszéki tokány: Sokszor tapasztaltam már, Kövi Pál Erdélyi lakomájában igazi gyöngyszemek vannak! Ilyen az alábbi eledel, melyben az Erdélyben élő nemzetek ízei keveredve alkotnak egy igencsak finom elegyet.
Szalonnapörc, hagyma, és gomba pirul, majd követi őket a kockára szelt sertés- és marhahús. Bor, majoránna, darált kömény, só és bors ízesíti ételünk, mi meg ráadásként még vékonyra szelt savanyú káposztát is főztünk bele.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ