Borscs

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2024. március 9.

Megosztom:

Borscs

Habár a környező országok leveseit szívesen eltanultuk és fogyasztjuk, a szláv/balkáni eredetű borscsnak valahogy nem sikerült betörnie e piacra, kevesen ismerik, és még kevesebben fogyasztják. Tán a cékla lehet a ludas, elég megosztó tud lenni, habár ebbe a levesbe igencsak szépen bele tud épülni, ugyanakkor színesebbé is teszi.
Alapanyagok: ½ kg marhahús (néhány csont is jót tesz az ízeknek), 1 hagyma, egy ujjnyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 3 kis céklagumó, 2 szál sárgarépa, 2 szál szárzeller, 3 közepes krumpli, 3 dl passzírozott paradicsom, egy marék szárított gomba, két teáskanál só, negyed fej káposzta, 2 babérlevél.
A tálaláshoz: savanyú káposzta, kapor, újhagyma, tejföl, vékony csíkokra szelt füstölt hús.
Elkészítése: Olajon lepirítjuk a kis gyufaszál alakura szelt (már, amelyiket lehet) hagymát, fokhagymát, gyömbért, sárgarépát, céklát és zellert. Kis idő után társulnak a már egy ideje fővő marhahúshoz. Beleöntjük a paradicsomot, a beáztatott gombát és addig főzzük, míg minden majdnem készre puhul. Ekkor tesszük bele a kockára vágott krumplit és a vékony csíkokra vágott káposztát. A felsorolt feltéteket mindenki saját belátása szerint adagolhatja a leveshez.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ