Blaze- jelzés, fény, ragyogás

Szerző: Ördögh Angéla •  Fotók: Kurjatkó Orsolya, Haáz Vince-Liget • 2020. március 11.

Megosztom:

Blaze- jelzés, fény, ragyogás

Marosvásárhelyen februárban megnyílt a Blaze designer bolt.
Kurjatkó Orsolya, a bolt tulajdonosa gondolt egy merészet és nagyot, és családi segítséggel elindította vállalkozását. Orsi Kolozsváron, a Művészeti és Design Egyetemen divattervezést tanult, majd ösztöndíjjal Budapesten volt gyakorlaton. Ott dolgozott egy tervezőnél, akinek szintén dizájnerboltja volt, és úgy gondolja, hogy számára ez meghatározó élmény volt. Sok mindent tanult és „lesett el” a gyakorlat alatt.
De milyen is ez a bolt? Olyan mint a neve: egyedi és különleges. A „blaze” szó jelzést, fényt, ragyogást jelent. Számomra ezek a jelentések mind értelmet nyernek, ha a boltba belépek.
Jelzés, mert egy fiatal dizájner jelez a világnak, nekünk, a környezetében élőknek, hogy lassítsunk és keressük a mindennapokban a szépet. Vegyük körül magunkat jó emberekkel, szép és értékes tárgyakkal. Vásároljunk tudatosan, kevesebbet, kutassuk fel a minőségi termékeket, keressük az egyedit. Vásárlásainkkal olyan tervezőket és alkotókat támogassunk, akik alkotásaikba jelképesen a szívüket is belegyúrták. Az alkotó emberek tudják, hogy egy sikerült tárgy, alkotás, vers, zene megszületése milyen hosszú folyamat, mennyi sikertelen próbálkozás, kísérletezés előzi meg. Ezek a kis kudarcok kellenek ahhoz, hogy megszülessen egy jó vers, elkészüljön egy szép táska, ékszer, papírra kerüljön egy jó szabásminta, ami majd alapja lesz egy különleges ruhának. Ezért más, sokkal több az a termék, ami egyszeri és megismételhetetlen. Hogy az ára is több mint egy sorozat terméknek? Gondolom nem is szorul magyarázatra, hogy miért van így.
Fény, mert örömet csal annak a szemébe, aki megtalálja azt a ruhát, cipőt, ékszert, kalapot, ami egyéniségéhez hozzátesz, és nem elvesz belőle. Egy hely, ahol lehetőség van arra, hogy a meglévő termékekből az ő fizikai adottságait figyelembe véve olyat készítsenek számára, ami pontosan illik hozzá, amit jó viselni nem csupán egy szezont.
Ragyogás, mert legalább olyan jó adni, mint kapni. Öröm az alkotónak, hogy terméke olyan emberhez került, aki értékeli a befektetett munkát. Öröm a vásárlónak is, mert tudja, hogy választásával és vásárlásával támogatja kis közösségünk alkotóit, hogy dolgozni, álmodni tudjanak. Nem az „egyre többet, egyre olcsóbban vásárolj” felhívást követi, hanem a fenntartható fejlődést támogatja. Közösséget épít és feltett szándéka, hogy olyan eseményeket szervezzen, ahol a vásárló az alkotóval találkozik és ezekből a találkozásokból mindketten nyernek. Mert az alkotáshoz ihlet kell és ki jelenthet jobb ihletforrást egy művésznek, mint a megrendelő?
Kóstoljatok bele Blaze hangulatába, mert nem fogtok csalódni.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ