Bakator TOUR

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Zazou • 2022. február 28.

Megosztom:

Bakator TOUR

Az elmúlt években lassan megszokhattátok, hogy fontos számunkra a közösség és a veletek való találkozás, így ebben az évben is több eseménnyel készültünk nektek.
A ZAZOU Social Events & More szervezésében elsőként április 22-én 11 órától várunk benneteket Avasújvároshegyre — a népszerű Picnic in the Vineyard eseményünk tavaszi kiadására, a Bakator Tour-ra! Április 22-e amellett, hogy eseményünk időpontja, a Föld Napja is, így a tavasz beköszöntével és a csodás természet iránti tiszteletünk miatt igazi családi és sporteseménnyé is alakul. Nemcsak szervezetten busszal, hanem kerékpárral is érkezhetsz eseményünkre, majd az úti célt elérve sport- és ügyességi feladatok, játékok is várnak, hogy a család apraja- nagyja élményekkel gazdagodjon a sarjadó szőlősökben.
Avasújváros földjei a Tálna vize mellett igen termékenyek, rétjei, forrásvizei jók, rengeteg erdeje tölgy-, bükk-, muzsdajfákból áll, szőlője jó bort terem, de keveset. A községközpont határában bentonit, perlit és kaolintartalmú agyag található. Emellett meg kell említenünk ásványvízforrásait, melyeket borkutaknak is neveznek. A község megélhetését elsősorban a mezőgazdaság biztosítja, melynek ágai közül jelentős gyümölcstermesztése, elsősorban az alma-, szilva- és szőlőtermesztés emelkedik ki.
Túránk helyszínén több mint 300 kisebb borpince található, ahol kisebb kézműves jelleggel zajlik borkészítés. Ezek a pincék 50–100 éves fiatal pincének minősülnek és legfőbb megművelt szőlőfajta a bakator. Egy régi magyar szőlőfajta ez, mely nem mindenhol terem meg. Aromás asztali szőlő, borszőlő. Bora lassan érik, de optimális időjárású években legendás borokat adhat. Ritkán aszúbort is sikerült készítsenek belőle, amely minőségében a tokaji aszú után következett. Ma már a ritkább megtermő szőlőfajták közé tartozik. A sportok, a népi tevékenységek mellett 5 pince várja majd látogatóit, hogy megkóstolják kézműves boraikat és a finomabbnál finomabb falatkákat, melyek helyben várják a látogatókat. A következő borászok várnak meg benneteket:
Bak Róbert, Bartos Attila, Butka Sándor, Kocsis Ferenc, Ludróczki Sándor és Nagy Sándor .
Mint az eddigi piknikeken, most is egy-egy karkötőt fogunk az érkezéskor adni, ami feljogosít arra, hogy poharunkkal kóstoljuk és falatozzunk, majd a hegy tetején lévő közösségi ponton programokkal készülünk nektek, ételekkel és jó hangulattal. Célunk a sport, a családi programok és a tudatos borfogyasztás támogatása, illetve egy újabb helyi vulkanikus borvidék megismertetése, kiemelése. Szeretettel várunk benneteket, hogy mihamarabb vásároljátok meg a jegyeiteket és csatlakozzatok egy igazi tavaszi kalandra hozzánk, hogy egy felejthetetlen délutánt töltsünk együtt újra és hangolódjunk a sarjadó szőlősben a nyári és őszi kalandokra!
Regisztrálni és jegyet vásárolni a következő linken: zazouevents

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS