Az egyik legfontosabb emberi gesztus: az ölelés, ami terápiás erővel bír

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik, Unsplash • 2020. november 2.

Megosztom:

Az egyik legfontosabb emberi gesztus: az ölelés, ami terápiás erővel bír

Ölelni jó, akkor is, ha adunk, és akkor is, ha kapunk. Akkor is, ha éppen jó napunk van, és akkor is, ha rossz. Akkor is, ha boldogok vagyunk, és akkor is, ha szomorúak, feszültek, stresszesek. Az ölelés komfortérzetet ad nekünk, kényeztet, megnyugtat és általa kifejezzük legőszintébb érzéseinket egymásnak.
Az ölelés táplálja a lelket, és nagyban hozzájárul a személyes mentálhigiénénkhez. Virgina Satir világhírű terapeuta szerint minden embernek napi 4 ölelésre van szüksége a túléléshez, 8-ra ahhoz, hogy egyensúlyban tudjon maradni, és napi 12-re, ahhoz, hogy fejlődni tudjon.
Ez elgondolkodtató — főleg, hogy sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az ölelésnek, vagy nem is ölelnek, mert túl érzelgősnek, „nyálasnak”, intimnek gondolják. Pedig az ölelés amellett, hogy a biztonság érzését teremti meg számunkra és komfortot, egy jóleső, energizáló, feltöltő, megnyugtató érzést biztosít, hozzájárul a fejlődésünkhöz úgy lelki, mint spirituális értelemben. Kutatások bizonyítják, hogy a gyógyulási folyamatokat nagyban segíti az ölelés és a nevetés gyakorisága. Továbbá segít a depresszió, a szorongás, a stressz leküzdésében is.

AZ ÖLELÉS JÓTÉKONY HATÁSAI:

  • Serkenti az oxitocin, a boldogsághormon termelését. Ha legalább 20 másodpercig ölelünk valakit, az agyunk oxitocint küld a szervezetünkbe, amely lecsökkenti a stressz-hormonként is ismert kortizolszintet is. A test ennek hatására megnyugszik, elernyed, felenged. Visszaáll az egyensúly.
  • Erősíti az immunrendszert! Az ölelés gyengéd nyomást fejt ki a szegycsontra. Ez stimulálja a csecsemőmirigyet, amelyet az immunrendszerünk bölcsőjeként tartanak számon. Az enyhe nyomás következtében beindul a fehérvérsejt-termelődés, ami felveszi a harcot a betegségekkel szemben.
  • Csökkenti a stresszt, kiegyensúlyozza az idegrendszert. A bőr a testünk legnagyobb szerve. Ezen keresztül érintkezünk a külvilággal, innen kapja agyunk az egyik legtöbb feldolgozandó információt. Az ölelés adása és kapása galvanikus bőrreakciót vált ki, amely megváltoztatja a bőr vezetőképességét. A bőr nedvessége és elektromossága az idegrendszer kiegyensúlyozottabb állapotának egyik jele.
  • Biztonságot nyújt számunkra, annak az érzését, hogy minden rendben van, hogy biztonságban vagyunk, hogy semmi gond nem érhet minket, hogy minden megoldódik, hogy megértenek minket, hogy nem vagyunk egyedül.
  • Önbizalmat ad. Attól a pillanattól kezdve, hogy megszületünk, a szüleink érintésén keresztül érezzük és tudjuk, hogy szeretnek minket, hogy különlegesek vagyunk. Mindez beépül az idegrendszerünkbe és meghatározza felnőttként, hogy mennyire fogjuk tudni szeretni, elfogadni magunkat, és milyen önbizalommal rendelkezünk.
  • Ellazítja az izmokat, felszabadítja a testben lerakodott feszültséget.
  • Csökkenti a fizikai fájdalmat. Kutatások bizonyítják, hogy a partnerek esetén az empátia, a fizikai kontaktus jelentősen csillapíthatja a fizikai fájdalomérzetet. Nem hiába vezették be sok helyen az apás szülést.
  • Megtanít arra, hogy éljünk a jelen pillanatban. Biztosan számodra is ismerős az érzés, hogy amikor ölelünk, úgy érzékeljük, hogy megáll az idő, megszűnik kicsit a világ. Csak az ölelés van. Az érzés, amit nyújt. Megfeledkezünk mindenről. Elcsendesedik az elme, kilépünk a gondolataink körforgásából, és csatlakozunk a szívünkhöz, az érzéseinkhez, a lélegzetünkhöz.
  •  Megtanít arra, hogy adjunk, és hogy kapjunk. Sokszor elfeledkezünk erről, hogy a szeretet egy körforgás, és meg kell tanulnunk elfogadni, befogadni is a szeretetet.
  • Jót tesz a kapcsolatoknak. Azok az emberek, akik képesek az ölelésre együttérzőbbek, őszintébbek és mernek nyíltan, egyenesen kommunikálni. Jobban merik vállalni önmagukat, az érzéseiket.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ