Alkalmazott matematika a konyhában

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla •

2020. április 11.

Megosztom:

Alkalmazott matematika a konyhában

Behunyt szemmel ülök a teraszon, arcomat gyengéden simogatja a napsugár, a nagy csendet csak egy madár-kutya duett, vagy a szomszéd tornácajtójának nyikorgása szakítja meg. Ha a gyümölcsfák alá ülnék, tán még a kibomló rügyek pattanását is hallanám. Virágvasárnap van.
Bár kényszerűen csukott ajtók választanak el egymástól, hiszem, hogy itt, a természet templomában, szívünk nyitott kapuján éppúgy bevonulhat Jézus, mint oly régen egy szamár hátán Jeruzsálembe. A hit megnyugvást hoz, a megnyugvás tenni akarást. Ezért egy rég nem látott kedves ismerős kérésére most olyan receptről írok, melyben a szokásostól eltérően a betűk mellett számok is szerepelnek.

Rakott gomba, zsemlével:

8 drb szeletekre vágott zsemlét negyed liter tejben megáztatunk, majd 2/3 részével kibélelünk egy kizsírozott (olajozott) tepsit. 20 deka gombát (annál jobb, minél erdeibb!), egy fej hagymát és kis csokornyi, apróra vágott petrezselymet megpárolunk, 4 tojást keményre főzünk (külön).

A kész gombát a tepsibe kanalazzuk, ráhelyezzük a karikákra vágott tojást, erre a megmaradt zsemleszeleteket. 2 deci tejföl, a netán megmaradt tej, fél deci olaj, csipetnyi pirospaprika és bors keverékével meglocsoljuk, majd forró lerben 10–15 perc alatt ropogósra sütjük.
E recept érdekessége, hogy Kövi Pál gyűjtötte, míg tájainkon utazgatott.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ