Algaleves (Miyeok Guk)

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2024. január 13.

Megosztom:

Algaleves (Miyeok Guk)

Púposrántottás saláta levesünk ázsiai rokona az algaleves. Érthető módon, amott a friss saláta helyettese a wakame névre hallgató tengeri hínár, lévén, a Koreai- félszigetet körbeölelő tenger lényegesen nagyobb, mint az országban található mezőgazdaságra alkalmas terület. Sok is kell belőle, ugyanis ez az egyik leggyakrabban fogyasztott levesük. Minden koreai, szülésen átesett nő alapeledele (1-2 hónapon át), mivel tápanyagai elősegítik a regenerálódást, és az az anyatej termelődését, rádásul gyermekeik születésnapjukon is ezt fogyasztják, ezzel fejezve ki hálájukat édesanyjuk irányába. Szóval, ha netán Koreában születésnapi partira  vagyunk hivatalosak, a nehezen szállítható torta helyett vihetünk egy bödön algalevest is!
De készíthetjük akár itthon is, a hozzávalók már egy ilyen kisvárosba is eljutnak, mint amilyen a mienk. Alacsony kalóriatartalma mellett remek forrása a kalciumnak, jódnak, omega zsírsavaknak, B1- és B3 vitaminoknak, jótékony hatásai meg szinte felsorolhatatlanok. Vegyíthetjük marhahússal, tengeri hozzávalókkal, vagy csak egyszerúen, sült tojással.
Mivel az alga csak szárított formájában tud eljutni hozzánk,  vízben áztatjuk, kb. 15 percig (jól megszívja magát, első alkalommal akkora adag sikeredett, hogy tágas környezetem minden tagja megkóstolhatta). Nem árt átmosni sem, sikamlós érzések eltűntetése érdekében! Szezámolajon megdinszteljük, 3 cikk préselt fokhagyma társaságában (só, bors, kis gyömbér), majd két liternyi vízben főni tesszünk. Fél óra elteltével meglocsolhatjuk 2 evőkanál szójaszószzal, és még főzzük, míg késznek nyílvánítjuk (kóstolás által). Készítünk púposrántottát (3 felvert tojás elegyének mindkét oldala kisütve olajban), melyet csíkokra vágva szintén a levesbe teszünk (kettőt- hármat még rottyanhat is vele).

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ