Álca

Szerző: Berszán-Árus Csilla • Fotók: Berszán-Árus Csilla • 2023. június 10.

Megosztom:

Álca

Bár tisztában vagyok azon ténnyel, hogy nem kimondottan farsangi időszakunkat éljük, mai ebédem mégis álruhát öltött. Sőt, mondhatni, nem is a ruhája ál, hanem a belső szervei. Ugyanis a Stefánia szelet egy fasírtbundába öltözött főtt tojáshölgy becses neve, mely e mai, vissza nem térő alkalomra, sonkás sajttá változott, azon okból, hogy a változatos családi igényeknek megfeleljen.
A fasírtmasszám a szokásos: ½ kg vegyes (disznó-marha) darálthús -de használhatunk csirkehúst is, némi extra zsiradék társaságában-, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, fokhagyma, prézli. Ez utóbbiból annyit, hogy jól kezelhető anyagot kapjunk. Ennek felét behelyeztem egy kalácssütőnek nevezett, de nálam hússütővé avanzsált tepsibe, raktam rá sonkát, a sonkára sajtot, és a sajtra a massza maradékát. Megkenegettem a tetejét zsírral, majd ropogósra sütöttem.
Körítésként murokkal ízesített rizst kapott. A murkot pedig oly meggondolásból, hogy hátha mégiscsak megtanulok fütyülni, és az elkövetkezőkben ebédkészítési munkálataimat csendes füttyszóval kísérhetem, nem pedig mindenféle maximális hangerővel hallgatott zenékkel. Habár, a zene gyógyír! Ez köztudott. Típusától függően, és annak függvényében, hogy aktívan vagy passzívan hallgatjuk, szórakoztat, megnyugtat, pihentet, ellazít, boldoggá/melankólikussá tesz, energizál, inspirál. Mindemellett elismerem, semmilyen zenének nincs olyan hatása, mint a csendnek!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ